dijous, 24 d’octubre del 2013

Tothom contra la llei Wert. Balanç d’una jornada de vaga i manifestacions al Nord-est de Catalunya

Milers de docents, pares i estudiants s’han manifestar a Girona en contra de la LOMQE. 
La vaga a l’ensenyament va tenir un seguiment considerable al Nord-est. 
La CGT hi ha intervingut amb força. 
El rebuig a la nova llei educativa es fa palès arreu del Nord-est. A Blanes es va ocupar simbòlicament Sa Palomera el 24-O. 
Les protestes es repeteixen a totes les comarques gironines amb actes diversos com ara manifestacions, ‘performances' i assemblees del sector educatiu.
 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 24/10/2013 
Girona (Gironès).-  

Balanç d’una jornada de vaga i manifestacions al Nord-est de Catalunya. El rebuig frontal a la llei Wert  fa sortir al carrer milers de docents, pares i estudiants d'arreu de les comarques gironines. Solament a la manifestació del migdia a Girona unes 7.000 persones hi han participat, la més multitudinària en el sector de l'ensenyament dels darrers temps a la ciutat.

El seguiment de la jornada de vaga en contra de la LOMQE i de les retallades en l'ensenyament ha estat desigual en el territori. L'adhesió dels mestres d'infantil i primària de la demarcació gironina ha estat el 45% i la del professorat de secundària menor, entre 25% i el 30%. La mobilització dels docents de l'escola concertada -que també han estat cridats a la vaga- ha estat el 20%.

Des de les organitzacions sindicals, en que CGT hi ha intervingut amb força, s’ha destacat que la vaga d’aquest dijous ha afectat l'activitat acadèmica d'un 85% dels centres de primària i d'un 95% dels de secundària. 

En la docència “hi ha una efervescència que no es veia des dels anys cinquanta” 

Xavier Díez, portaveu de la USTEC-STES (IAC), qualifica de digna la participació del professorat en l'aturada laboral “tenint en compte que és a principi de curs i que gairebé no hi ha hagut temps per organitzar-la”. A més, segons Díez, la participació en la vaga no reflecteix la realitat que es viu en el món de la docència, “en què hi ha una efervescència que no es veia des dels anys cinquanta”.

Traslladar al carrer el debat que la llei Wert i les retallades de la Generalitat


Amb la voluntat de traslladar al carrer el debat que la llei Wert i les retallades del govern autonòmic de CiU ha generat en els centres educatius, la plaça de la Constitució de Girona ha acollit una assemblea de professors una hora abans de l'inici de la manifestació. L'assemblea, que ha donat veu a representants de la comunitat educativa procedents de diversos punts de la geografia del Nord-est de Catalunya, i ha servit per escalfar motors fins que, a les 12 en punt, i just després de l'arribada massiva estudiantil universitària i secundària, s'engegui la marxa groga, que s’ha allargat fins a dos quarts de dues de la tarda.

Tot i que la mobilització no era únicament per expressar el malestar que provoca la llei Wert i la supressió del sistema d'immersió lingüística que promou, gairebé totes les consignes que s’han cridat i els missatges que es podien llegir a les pancartes han estat en contra de la LOMQE i per demanar la dimissió del ministre d'Educació del Govern espanyol. Les reivindicacions a favor d'una educació pública i de qualitat i en contra de la privatització del sistema també es s’han deixat sentir en molts moments de la manifestació, que, després de deixar la plaça Constitució, ha passat per Jaume I, la plaça Independència, el carrer Santa Clara, el pont de Pedra i la plaça Catalunya fins a arribar davant de la seu de la delegació territorial de la Generalitat.

“Tots els sectors estem lluitant perquè el model social que es vol implantar amb la nova llei d'educació ens afectarà a tots; i això feia molt temps que no es veia”, manifesta Jaume Paul, de la FETE-UGT.

“La LOMQE representa un atac directe i frontal contra la llengua catalana”, ens recorda David Pérez, de CCOO, per explicar la gran mobilització que havia generat la convocatòria.

Imma Fuyà, vocal de la Fapac a les comarques gironines, argumenta el suport dels pares i mares a la mobilització d’aquest dijous adduint que “cal aturar la llei vergonyosa” del ministre Wert. “Hem de parar els peus al govern del PP, que ha entrat a casa nostra sense que ningú li ho hagi demanat”, declara Fuyà.

A Blanes es va ocupar, simbòlicament, Sa Palomera el 24-O 

Arreu de les comarques gironines s’ha visualitzat el rebuig a la nova llei educativa amb un seguiment ampli de la vaga, així com en la celebració de múltiples actes de protesta.

La Selva

A Blanes, unes 300 persones han ocupat, simbòlicament, l'indret emblemàtic de Sa Palomera en protesta, no només per la nova llei, sinó per les contínues retallades que pateix l'ensenyament públic, també per part de la Generalitat. Després de la concentració a Sa Palomera, la gent han anat fins a l'ajuntament, on se celebrava el ple municipal, per continuar clamant contra les retallades, i s'hi ha llegir un manifest. 

A Santa Coloma de Farners també s’ha convocat una concentració de protesta davant l'ajuntament.

Gironès


A l'escola Annexa de Girona un 80% dels mestres han fet vaga (22 de 30). Els altres centres de Girona amb més seguiment han estat la Mare de Déu del Mont (60%) i Migdia i Taialà (50%). El 42% del personal de les set escoles bressol públiques han fet vaga. No hi ha assistit, el 69% de la mainada, segons l'Ajuntament de Girona, cosa que demostra el rebuig majoritari de les famílies a la llei Wert i les retallades en general.

A Salt, un centenar de persones de les AMPA i personal docent s’han manifestat a mitja tarda davant l'ajuntament. Al municipi, segons la regidoria d'Ensenyament de l’Ajuntament, van seguir la vaga el 50% del professorat de les escoles bressol, el 25% del de primària i el 21% del de secundària. 

A l'escola Lacustària de Llagostera han fet vaga el 84,6% dels mestres. A l'institut bona part de l'alumnat no ha anat a classe. Al Puig Cadiretes han fet vaga el 56% del alumnat i el 13,8% dels mestres.

A la Universitat de Girona, més d'un 60% d'alumnes no han anat a classe al Barri Vell.  

La Garrotxa

A Olot, alumnes i professors de l'Escola d'Art i Superior de Disseny, amb caretes del ministre amb orelles de burro, han fer una ‘performance’ als claustres del Carme tot cantant una cançó de càstig de l'època franquista. Un centenar de persones d'altres centres s’han manifestat pel centre de la ciutat.

Alt Empordà

La concentració més important per manifestar el rebuig a la llei Wert a la comarca ha estat a final de tarda davant l'ajuntament de Figueres, on es s’han aplegat unes 200 persones i a continuació s’ha celebrat una assemblea de la plataforma SOS Educació. Als centres figuerencs, el regidor d'Ensenyament d’Ajuntament, Josep Maria Godoy, ha qualificar el seguiment de la vaga d'irregular, amb un 28% de mestres que han fet vaga a primària; als instituts alguns tenien serveis mínims, i en d'altres quasi cap professor ha fet vaga. 

A Roses, unes 80 persones s’han concentrat al matí a la plaça Catalunya, i Sílvia Useros, regidora d'Ensenyament de l’Ajuntament, avalua el seguiment de la vaga en un 20% als centres rosincs.

A Castelló d'Empúries, la regidora de l'àrea, Dolors Barceló, apunta a uns percentatge de vaga  d’un 80% pel que fa l'alumnat i un 25% pel professorat als centres del municipi mentre a l'escola El Bruel quasi ningú ha fet vaga.

Pla de l'Estany


El seguiment ha estat general a les escoles, mentre que als instituts la majoria dels professorat  no han secundar la vaga. A mitja tarda, unes desenes de persones s’han concentrat davant l'escola de la Draga de Banyoles.

Baix Empordà

En canvi, al Baix Empordà la vaga ha estat àmpliament majoritària. La concentració de Palamós ha aplegat a mig matí uns quants centenars de manifestants arribats de tota la zona sud de la comarca.

Les protestes s’han traslladat a Sant Feliu de Guíxols, a la tarda, amb una baixada de patinets que ha culminat amb una altra concentració a la plaça del Mercat. 

A la plaça de l'ajuntament de Torroella de Montgrí també s’ha fet una protesta al matí. 

A la Bisbal d’Empordà, la mitjana vaguista de les tres escoles públiques i institut ha estat del 27% del professorat i un 61,5% d'alumnat. 

A Palafrugell, vaga en tots els centres privats i públics amb seguiment divers. 

Arreu s’han barrejar protestes contra la LOMCE amb queixes contundents per les retallades de la Generalitat de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada