38 diputats insten Interior a desobeir l’ordre de desallotjar el bloc de la PAH.
Diputats d'ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP demanen al conseller d'Interior que els Mossos d’Esquadra no hi actuïn.
El conseller Ramon Espadaler els respon i diu que aquesta opció no es pot plantejar i assegura que els Mossos han de complir els mandats judicials i afirma que intensificaran la mediació amb els afectats.
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 04/10/2013
Salt (Gironès).-
Un total de 38 diputats del Parlament de Catalunya han instat aquest divendres la Conselleria d'Interior de la Generalitat a desobeir l'ordre de desallotjament del ‘Bloc de Salt’ de la PAH. Diputats d'Esquerra Republicana, el PSC, ICV-EUiA, i la CUP han demanat per escrit al conseller d’Interior Ramon Espadaler "l'aturada del desnonament del Bloc de Salt (Gironès) previst per al 16 d'octubre i la negativa del cos dels Mossos d'Esquadra a participar de l'ordre judicial".
La petició posa de relleu que "el degoteig de famílies sense llar i per tant, famílies sense un dels drets fonamentals per cobrir, ha fet que, d'un temps ençà, l'ocupació d'habitatges buits hagi esdevingut una necessitat i l'única possibilitat existent a qui ja ha esgotat les restants". Entre aquests hi havia Joan Herrera, Dolors Camats i Joan Mena d'Iniciativa/Esquerra Unida (ICV-EUiA); David Fernández, Quim Arrufat, Isabel Vallet, de la CUP; Oriol Junqueras, Marta Rovira, J. Lluís Salvadó d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC); i Juli Fernández del PSC.
La sol·licitud, feta a petició de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) s’ha tramitat aquest divendres al matí.
L'edifici de Salt és propietat de la Sareb i l'ordre de desallotjament ha estat signada per l'Audiència Provincial de Girona per al 16 d'octubre.
Activistes de la PAH van ocupar l'oficina de la Conselleria d'Habitatge i el secretari general, Carles Sala, s'hauria compromès a fer de mitjancer a la Sareb.
Mentrestant, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha negat, aquest divendres, rotundament la possibilitat que els Mossos desobeeixin l'ordre de desallotjament del bloc alliberat emblemàtic. "Estem en un estat de dret i el cos dels Mossos ha de complir els manaments judicials", insisteix. Segons Espadaler, ni els Mossos d’Esquadra ni el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya es plantegen la possibilitat de fer marxa enrere i aposten per la mediació. "Res ens plauria més que el 16 d'octubre els ocupants abandonessin l'edifici i, per això, intensificarem els esforços de mediació", destaca. La PAH, però, ja ha advertit que "resistiran".
Però trenta-vuit diputats del Parlament de Catalunya són trenta-vuit càrrecs electes que pesen, especialment si tenim en compte que quan això passa quelcom intueixen que podria passar d’aquí un temps, com ara l’enfonsament d’aquest sistema almenys a casa nostra. Per això han subscrit un document en què demanen al conseller d'Interior, Ramon Espadaler, que ordeni als Mossos d'Esquadra que no acatin l'odre judicial de desallotjament del bloc alliberat per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) a Salt, prevista per al dia 16 d'octubre. Segons els diputats, d'ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP, l'escrit ha de servir per forçar les administracions a buscar una resposta conjunta per evitar que es desallotgin les quaranta-tres persones que hi viuen. Tot i l'ofensiva parlamentària, el conseller Ramon Espadaler, quadre d’Unió i membre de la secta ultra catòlica totalitària i destructiva Opus Dei, afirma descaradament que “no era plantejable” que els Mossos no acatessin una odre judicial, i des d’un sindicat de la policia autonòmica també s'afirma que estan obligats a obeir una ordre del jutge, al marge de l'opinió personal que tingui cada agent implicat en l’operatiu policial.
La petició de desallotjament del bloc alliberat de Salt es fa a instàncies de la Societat de Gestió d'Actius Immobiliaris Provinents de la Reestructuració Bancària (Sareb), el denominat ‘banc dolent’, propietària d'aquest edifici del carrer doctor Castany a Salt.
Un edifici “emblemàtic” alliberat
Els diputats i les diputades són conscients que fan una crida a la desobediència civil, però confien que la carta al conseller d’Interior de la Generalitat serveixi per accelerar la recerca de solucions polítiques. En aquest sentit, remarquen la singularitat del bloc alliberat de Salt i la situació d'emergència que viu el país. Per això, exposen que l'obra social de la PAH, promotora d'aquest document, “ha esdevingut una de les eines més eficaces de resposta col·lectiva als milers de desnonaments que s'han produït en els darrers anys”.
David Fernández, diputat de la CUP, la formació esquerranista que ha canalitzat al Parlament de Catalunya la demanda de la PAH, creu que aquesta petició a la desobediència civil de no acatar o fins i tot de transgredir la llei és un mecanisme de pressió. Amb tot, Fernández és del parer que, un cop la carta arribi al conseller, “hi ha moltes fórmules, amb voluntat política, per poder buscar una solució al bloc de Salt”.
Per Roger Torrent, diputat d'ERC, és vital la mediació de les administracions per evitar agreujar la dramàtica situació d'aquestes famílies: “Cal buscar solucions particulars amb tots els afectats, però a la vegada esperem que tot això serveixi com a toc d'atenció en una situació que reclama solucions urgents.”
El diputat Marc Vidal, d'ICV-EUiA, reclama un lloguer social i creu que en cap cas es pot parlar d'ocupació, sinó d'una demanda justa: “Aquest és un bloc de pisos pagat amb diner públic, fruit del rescat bancari i, per tant, entenem que és una fórmula per pressionar els bancs perquè donin sortida a aquests habitatges com a lloguer social i puguin acollir famílies.” Segons Vidal, amb aquest escrit es vol que el jutge no faci complir el desnonament.
Pel PSC, segons el diputat Juli Fernández, l'escrit ha de servir perquè la justícia actuï amb criteri i al costat dels més desvalguts i que els Mossos, abans d'actuar i d'acatar-la, valorin els efectes que això comporta: “El que demanem és que els Mossos no s'avinguin als requeriments de la justícia per fer fora la gent d'aquest bloc de pisos. El missatge que ha d'arrelar és que l'habitatge és en aquests moments un drama i, més enllà de qüestions jurídiques, el que ha de prevaldre són les consideracions socials.”
El bloc alliberat de Salt és, pels signants de l'escrit, una icona. Creuen que cal buscar una solució urgent i, fins i tot, optar perquè sigui excepcional: “El degoteig de famílies sense llar i, per tant, famílies sense un dels drets fonamentals per cobrir, ha fet que, d'un temps d'ençà, l'ocupació d'habitatges buits hagi esdevingut una necessitat i, a la vegada, l'única possibilitat existent per a qui ja ha esgotat totes les restants”, es diu en la carta adreçada al conseller.
L'escrit dels parlamentaris s’ha signat i s’ha enviar al conseller Ramon Espadaler, després que dijous un centenar d'activistes de la PAH ocupessin la seu de l'Agència Catalana de l'Habitatge per reclamar a la Generalitat que faci de mediadora per evitar el desallotjament d'aquest edifici de Salt, on resideixen setze famílies amb una vintena de menors.
Des de la PAH s'ha valorat que és la primera vegada que, amb CiU al govern autonòmic, una petició seva rep el suport ampli dels diputats del Parlament de Catalunya.
Una hipòtesi “no plantejable” per part del Govern de la Generalitat
Però, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, nega rotundament la possibilitat que els Mossos desobeeixin l'ordre de desallotjament del bloc alliberat de Salt tal com han demanat aquests diputats d'arreu de Catalunya, segons informa l'Agència Catalana de Notícies. “Estem en un estat de dret i el cos dels Mossos ha de complir els manaments judicials”, diu. Segons assegura Espadaler, ni els Mossos ni el Departament d'Interior es plantegen la possibilitat de fer marxa enrere i aposten per la mediació. “Res ens plauria més que el fet que els ocupants abandonessin l'edifici el 16 d'octubre i, per això, intensificarem la mediació”, destaca. Espadaler, que ha fet aquestes valoracions durant la junta local de seguretat de Salt, ha assegurat que esperen resoldre aquesta problemàtica de manera “endreçada” apostant pel diàleg. “Intensificarem tots els esforços en aquest front de la mediació, i el consistori també és pro actiu en aquest sentit”, subratlla. En aquesta línia, el conseller d’Interior diu que aprofita l’ocasió per demanar als diputats autonòmics que han signat el document que “entenguin i valorin” tots els esforços de mediació que s'han fet fins ara des dels serveis socials del municipi de Salt.
Complir amb l'ordre judicial
Des d’un sindicat de Mossos d'Esquadra es posa en relleu la necessitat de buscar solucions polítiques i la implicació de tots els agents per evitar una situació social que és greu i que provoca nombrosos desallotjaments d'aquest tipus arreu del territori. Des d’aquest sindicat, són perfectament conscients d'aquesta problemàtica i, al marge de valoracions personals de cadascun dels agents, també sostenen que és impossible no acatar una ordre judicial. En aquest sentit, aquest sindicat de Mossos assegura que, en el cas que un agent es negués a acatar l'odre del jutge, es podria derivar l'obertura d'un expedient disciplinari, que podria comportar l'expulsió del cos o, fins i tot, penes de presó. Aquest sindicat de Mossos subratlla la necessitat de buscar les solucions pertinents per evitar, precisament, que s'arribi a l'extrem de fer efectiu un desallotjament com el que està previst fer a Salt per ordre judicial el proper 16 d'octubre.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada