dimarts, 22 d’octubre del 2013

Presentació del llibre "Warcelona, una història de violència" a l'Anònims

Amb Rolando Daguerra, activista i Jordi Borràs, autor del llibre.
Divendres, 25 d'octubre a les 19h.

Warcelona, una història de violència és un llibre de fotografies del fotoperiodista i il·lustrador Jordi Borràs, sobre la violència a la ciutat de Barcelona que edita Pol·len Edicions..

Actualment, ja existeix una exposició itinerant de Warcelona per diferents ciutats del país, un treball que recull de 20 fotografies seguint el fil conductor de la violència d'arrel política i social a Barcelona. La idea del llibre va sorgir paral·lelament a l'exposició, amb la voluntat d'ampliar a una cinquantena llarga d'imatges que recullen escenes, bàsicament, de manifestacions, càrregues policials o celebracions esportives. L'innegable color social de tot plegat és el leitmotiv de la mostra i del projecte de llibre.

L'edició constarà de més 50 fotografies ordenades en sentit cronològic i preses entre els anys 2009 i 2013, coincidint amb l'agreujament de l'actual crisi econòmica. El llibre s'emmarcarà a la col·lecció De l'ull al dit, especialitzada en fotografia documental i serà el segon volum d'aquesta que editarà Pol·len Edicions.

S'ha parat esment a l'edició digital de les fotografies, respectant-ne sempre el seu contingut original. També es durà un exhaustiu procés d'impressió a peu de màquina, fent, si s'escau, les tirades de prova necessàries per obtenir un resultat adient.

A més a més, serà un projecte respectuós amb el medi ambient, ja que l'ecoedició és un dels puntals de Pol·len Edicions, tenint especial cura del procés de realització de cada publicació. L'ecoedició és una forma innovadora de gestionar les publicacions, siguin llibres o revistes. L'objectiu és mesurar l'impacte ambiental de la producció d'aquestes publicacions, minimitzar-lo, i compensar-lo. Per això, les publicacions ecoeditades publiquen la seva motxila ecològica, que és l'impacte ambiental per unitat de producte. A més, per al procés de producció es té en compte des de la utilització de papers reciclats o FSC, a tintes amb olis d'origen vegetal, planxes estocàstiques, formats que no desaprofitin paper, o l'elecció d'empreses certificades amb EMAS. Totes aquestes mesures busquen, també, la reducció dels consums energètics durant el procés d'edició.


Sobre el perquè del llibre, per saber-ne una mica més


Un cop de puny a la cara de la convivència. Això és el que pretén l'autor amb aquesta mostra fotogràfica. La ciutat de Barcelona és alguna cosa més que turistes despistats consumint paelles infectes i regades amb sangria de bric, o les flamants botigues del Passeig de Gràcia només aptes si la bossa sona. Rere aquesta ciutat aparador –la millor botiga del món, en diuen– s’hi amaga la capital d’un país que perd població a resultes d’una salvatge crisi econòmica i a una elitització promoguda per 32 anys de governs progressistes i el posterior govern conservador que sembla seguir els mateixos passos. El malestar polític i social es fa palès amb un nombre exponencial de manifestacions sovint silenciades pels mitjans de comunicació, titllant tot brot de violència urbana com el resultat de les ganes de protagonisme de quatre brètols. Aquesta manera tan banal d’analitzar una realitat complexa passa pàgina de la mateixa manera a les actuacions més que dubtoses d’una policia catalana cada dia més qüestionada. La violència en actes reivindicatius, festius o esportius sovint és distorsionada, tractant tota forma de conflicte de la mateixa manera i sota el paraigua de la delinqüència, impossibilitant així, qualsevol via de resolució per fer de la nostra societat un exemple de progrés, convivència i tolerància. El tractament mediàtic de la violència al carrer, ha arribat a tal punt on sembla que un aparador trencat causa més alarma social que una persona amb un ull rebentat per un agent antiavalot.

El conflicte nacional, tan a l’ordre del dia últimament, sumat a una incansable lluita social, fan un excel·lent caldo de cultiu per a la violència. I quan parla de violència ho fa en totes les seves formes: un contenidor cremat, una mirada, una pallissa, una pedrada… Violència com a recurs, com a resposta, com un crit agònic cap a una ciutat que no hi veu ni escolta, mentre camina indubtablement cap a l’abisme.


Un projecte solidari

Per cadascuna de les aportacions al finançament de llibre, cada sumador fa automàticament una donació de 2€  a l'associació STOP Bales de Goma, que treballa per l'abolició immediata d'aquests projectils letals.


Sobre els diners recaptats


El pressupost global del projecte contempla l'edició del llibre amb tot el seu procés (maquetació, impressió i enquadernació), l'elaboració de les recompenses amb còpies fotogràfiques d'alta qualitat, les despeses d'embalatge i enviament dels llibres i recompenses. També s'ha previst una partida destinada a realitzar presentacions del llibre i fer possible que l'exposició complementària segueixi viatjant duant aquest 2013 i el proper 2014 per totes les viles i ciutats on sigui possible exibir-la. A més, una altra part pressupostada, és la que anirà destinada en forma de donatiu a l'Associació STOP Bales de Goma.


Sobre l'autor

Jordi Borràs, nascut al barri de Gràcia de Barcelona l'any 1981, és il·lustrador i fotoperiodista professional. Des de molt jove es va interessar pel dibuix i la pintura i s'hi va començar a formar de manera autodidacta. El 2001 va exposar per primer cop i poc després va entrar de deixeble a l’estudi de l’il·lustrador Francesc Riart i com a estudiant a l’acadèmia Maldà. Uns anys després va cursar el Graduat Superior en Il·lustració de l'Escola Massana de Barcelona, on també va descobrir la seva altra gran passió, la fotografia. Des de llavors, compagina professionalment totes dues disciplines –il·lustració i fotografia– i s'especialitza en les qüestions socials. Ha publicat il·lustracions a una gran varietat de revistes i editorials i col·labora com a fotoperiodista freelance a NacióDigital.cat, el Setmanari Directa i l'agència Demotix. Ha mostrat la seva obra en una dotzena d'exposicions, tant d’il·lustració com de fotografia.


Video;
http://www.totsuma.cat/projecte/1032/


★ Anònims ★
/// menjars i pensars ///
Ricomà 57 08401 Granollers
Tel. 93 860 07 89


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada