La PAH de Girona es va reunir el passat dimecres amb el responsable de l'àrea de Programes Socials de l'Agència de l'Habitatge, Joan Batlle Bastardes, per conèixer les ofertes que estan rebent les famílies que viuen al bloc de Salt per abandonar l'edifici
PAU CASACUBERTA / @ARIETCAT | 31/10/2013
Setmanari Directa
L'Agència de l'Habitatge ha ofert durant les darreres setmanes cinc pisos de lloguer social a les famílies que viuen al bloc de Salt. Aquestes ofertes incomoden la PAH, que considera que la negociació s'hauria de realitzar de forma col·lectiva i hauria d'assegurar una solució definitiva per a les famílies desnonades. A més, la PAH creu que les ofertes de l'Agència de l'Habitatge són discriminatòries, ja que altres persones que no han ocupat cap edifici tenen moltes dificultats per accedir a un lloguer social.
La PAH de Girona es va reunir el passat dimecres amb el responsable de l'àrea de Programes Socials de l'Agència de l'Habitatge, Joan Batlle Bastardes, per conèixer les ofertes que estan rebent les famílies que viuen al bloc de Salt per abandonar l'edifici. La reunió es va realitzar al carrer perquè, segons sembla, a l'interior de la seu de la Generalitat a Girona no hi havia espai per tothom. Durant la trobada, Batlle va explicar que s'havien resolt favorablement cinc expedients per concedir pisos de lloguer social a les famílies que viuen a l'edifici ocupat. Els contractes oscil·len entre els 50 i els 88 euros mensuals, segons els ingressos familiars, i tenen una durada de dos anys. Amb aquestes ofertes damunt la taula, l'Agència de l'Habitatge espera que el Tribunal d'Estrasburg autoritzi finalment el desallotjament del bloc de Salt, que es va paralitzar el passat dia 16 d'octubre perquè considerava que no es garantien els drets fonamentals de les ocupants.
Però aquestes ofertes no convencen a la PAH, que creu que l'Agència de l'Habitatge està actuant de forma precipitada per desactivar la mobilització política i oferir una bona imatge al Tribunal d'Estrasburg. La portaveu de la PAH de Girona, Marta Afuera, exigeix una solució "col·lectiva" i "definitiva", i assegura que no prendran cap decisió sobre el futur de les famílies fins que el Tribunal d'Estrasburg es torni a pronunciar sobre el desallotjament. Afuera ha explicat a La Directa que la majoria de persones que viuen al bloc han estat desnonades diverses vegades i que no es poden permetre més passos en fals. Un altre aspecte que molesta, i molt, a la PAH és el fet que l'Agència de l'Habitatge presenti aquestes ofertes a les famílies que viuen a l'edifici ocupat, mentre que d'altres persones que es troben en una situació similar tenen moltes dificultats per accedir a un lloguer social.
L'Agència de l'Habitatge assegura que l'ocupació "no ha desencadenat res"
L'Agència de l'Habitatge, tanmateix, nega rotundament cap mena de tracte de favor envers les ocupants del bloc de Salt. En declaracions telefòniques a La Directa, el gabinet de premsa d'aquest organisme ha assegurat que l'ocupació "no ha desencadenat res", ni ha agilitzat els tràmits per aconseguir un lloguer social. Pel que sembla, l'única diferència amb altres casos similars és que la intervenció del Tribunal d'Estrasburg ha convertit el bloc de Salt en un "cas mediàtic". A més, l'Agència ha explicat que disposa de més de 1.200 pisos per oferir a les persones amb pocs recursos econòmics. L'organisme reconeix, això sí, que algunes persones rebutgen aquests pisos degut a la seva ubicació, sovint allunyada del seu entorn social i familiar. En qualsevol cas, l'Agència afirma que "ningú que sol·liciti un lloguer social es queda al carrer".
Ara bé, l'experiència d'algunes persones que han passat per un procés d'execució hipotecària contradiu aquestes declaracions. La Hayet, per exemple, fou desnonada el passat 26 de setembre juntament amb els seus tres fills. El mateix dia, acompanyada per membres de la PAH, es va dirigir als serveis socials de Salt per aconseguir un sostre on passar la nit. Allà li van assegurar que no podien oferir-li res i la van fer fora, segons diu, "de males maneres". Actualment la Hayet viu a casa d'uns coneguts que ja li han dit que no poden allotjar-la de forma indefinida.
Els membres de la PAH amb qui hem pogut parlar afirmen que la mancança de pisos a Salt i Girona és tan gran que els serveis socials sovint ofereixen a les famílies compartir pis amb d'altres persones. Des del seu punt de vista, les ofertes de l'Agència d'Habitatge serien impensables si no s'hagués ocupat prèviament el bloc de Salt.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada