L'expert alerta que molts empresaris turístics no han vist els riscos fins a la crisi sísmica del magatzem Castor.
El Govern espanyol encara no ha respost les al·legacions.
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 10/10/2013
Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà).- “
El sector turístic ha de fer un pas endavant” de rebuig al projecte de prospeccions per cercar hidrocarburs al litoral català amb canonades d'aire comprimit. Ho ha suggerit el professor de la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona José Antonio Donaire, en una xerrada organitzada pel Centre Excursionista Montclar i diverses entitats ambientalistes a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà).
Donaire ha destacat que el tradicional debat considerat fins ara antagònic entre ecologia social i turisme en general a la Costa Brava ha entrat en una nova dimensió, “on l'ecologia i l'economia turística s'enfronten a un altre model” amb riscos per al litoral.
El professor ha bastit el discurs coherent i actual amb dades: l'any passat 8 milions de turistes alemanys van sortir del país cercant atractius naturals; la competència entre les platges de tot el món és ferotge i guanyaran les que tinguin atractius com la netedat de l'aigua o la presència de fauna i fons marins d'interès, i el fet que “el turista és molt sensible a la catàstrofe”. Amb l'accident nuclear de Fukushima com a exemple, ha recordat, el turisme al Japó s'ha enfonsat. I al marge dels possibles efectes col·laterals de les prospeccions, les possibles conseqüències sísmiques de l'explotació de jaciments són notícia aquests dies pels terratrèmols del magatzem de gas subterrani Castor davant del delta de l'Ebre.
El diputat autonòmic per ICV-EUiA Salvador Milà, un altre ponent de l'acte de Guíxols, ha afirmat que després dels problemes derivats de Castor “ara tenim un país més sensibilitzat”, i ha destacat la resolució parlamentària aprovada en el darrer debat de política general, que insta el Govern de la Generalitat de Catalunya a “realitzar totes les gestions i tràmits necessaris, inclosa la interposició dels recursos administratius i competencials que calguin” davant l'Estat, per aturar prospeccions i explotacions d'hidrocarburs.
Mentrestant, el Ministeri d'Indústria i Energia encara no ha respost les nombroses al·legacions que l’oposició a la recerca del petroli al litoral català van presentar a la primavera.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada