A la Universitat de Girona s'hi han pogut sentir uns quants xiulets aquest divendres. Convocades per la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública, una vintena de persones s'han congregat a les portes del Parc Científic per denunciar el desmantellament de l'educació superior i l'encariment de les taxes universitàries.
Una inauguració discreta i a destemps del curs universitari.
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 06/09/2013
Girona (Gironès).-
El curs universitari 2013-2014 s'ha inaugurat avui al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona amb discreció, lluny de Barcelona i abans que es formalitzin la majoria de matrícules. De ben segur que el record de les protestes d'altres anys deu haver influït en l'elecció de l'emplaçament i de la data, absolutament insòlita.
Malgrat tot, a Girona s'hi han pogut sentir uns quants xiulets. Convocades per la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP), una vintena de persones s'han congregat a les portes del Parc Científic per denunciar el desmantellament de l'educació superior i l'encariment de les taxes universitàries.
Antoni Tribó, professor d'arquitectura a la Universitat Politècnica de Catalunya i membre de la PUDUP, ha explicat que la inauguració havia de ser un acte festiu obert a tota la comunitat universitària, i no una cerimònia exclusiva per a persones allunyades del món acadèmic. Tribó ha criticat amb duresa el model de gestió empresarial que s'està imposant a la universitat. Segons el seu punt de vista, aquest model converteix l'educació superior en un privilegi i dificulta el relleu generacional a la universitat, ja que les condicions laborals són cada vegada més precàries.
La llista de persones convidades a l'acte era tot un retrat del conflicte universitari. Càrrecs polítics, representants de grans empreses i membres de diferents rectorats feien cua per entrar a la sala on havia de transcórrer la cerimònia. Les persones directament involucrades en la tasca docent i investigadora, en canvi, havien d'escoltar els discursos des d'una altra sala, a través d'una pantalla de televisió. “Quin sentit té inaugurar un curs sense estudiants ni professors?”, es queixava un alumne que havia interromput les seves vacances per assistir a l'acte.
Estudis un 183% més cars
Segons dades de l'Observatori del Sistema Universitari, els canvis en els plans d'estudis i en el sistema de preus han provocat un encariment entre el 75% i el 183% dels estudis universitaris en termes reals, és a dir, sense tenir en compte l'efecte de la inflació. Els estudis que més s'han encarit són les enginyeries tècniques, com l'Enginyeria Tècnica Industrial, que ha triplicat el seu preu en tan sols sis anys.
L'encariment dels estudis combinat amb la reducció de les beques –només es concedeix el 54% de les sol·licitades a Catalunya– estan posant moltes dificultats a l'estudiantat amb pocs recursos econòmics. L'any passat, la Generalitat va calcular que 2.200 estudiants no havien abonat la seva matrícula, el doble que quatre anys enrere.
Inspirant-se en les mobilitzacions de la PAH, a més, el curs passat es va formar la Plataforma d'Afectats per les Taxes, un col·lectiu d'estudiants que denuncia l'expulsió de milers de joves de l'ensenyament universitari. Es defineixen a si mateixes com les “desallotjades de les aules”.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada