dilluns, 26 d’agost del 2013

La Diputació permanent del Parlament de Catalunya debatrà la gestió de l’aigua del riu Ter el 29 d’agost

Una plataforma demana al Govern de la Generalitat que recuperi la gestió pública de l’aigua del Ter.
Aigua és Vida crítica que s'opti per fer pagar més de 300 milions d'euros als ciutadans per privatitzar Aigües Ter/Llobregat. 


 


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 26/08/2013 
Girona (Gironès).-  

Segons l’Agència Catalana de Notícies la plataforma Aigua és Vida ha sol·licitar aquest dilluns al president del Govern de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, al mateix Govern autonòmic i al Parlament de Catalunya que "revisi la idoneïtat i la necessitat del procés de privatització" d'Aigües Ter/Llobregat, en la sessió sobre la gestió d'ATLL que està prevista que la Diputació Permanent del Parlament celebri aquest proper dijous.

En una carta oberta, Aigua és Vida reclama la "configuració d'una unitat política que, aliena als interessos partidistes o ideològics, sigui capaç de recuperar la gestió pública de l'aigua en alta, amb transparència i de forma participativa amb l'únic propòsit de prestar el millor servei al ciutadà i als nostres ecosistemes".

La plataforma, en aquest comunicat denuncia a més, que s'opti per privatitzar "amb els grans costos" que això suposarà per la població del país, una "estructura d'estat imprescindible per a Catalunya" i critica que "difícilment pot governar-se un país si la gestió i el control dels nostres recursos naturals més essencials són a les ordres de les fluctuacions dels mercats". Uns mercats que s'han mostrat "incapaços d'administrar els serveis bàsics en nombroses ocasions".

Més de 300 milions a pagar 

En aquesta mateixa línia, la plataforma, formada per una quarantena d'entitats socials, sindicals, veïnals i ecologistes del país, denuncia també que la privatització "no respon a una mala gestió", ni servirà per "sanejar l'endeutament" de l'ATLL, que "segueix sent públic" i no s'ha traspassat a la nova concessionària, sinó que "només respon a la urgència d'aconseguir diners per reduir el dèficit públic pressupostari". 

En aquest sentit, Aigua és Vida afegeix amb voluntat crítica que els 300 milions d'euros ingressats per la concessió d'ATLL tampoc es justifiquen per eixugar el deute de 44.000 que arrossega la Generalitat. A més, segons afirmen a la carta, els ciutadans "no només hauran de pagar aquests 300 milions, sinó que en pagarà molts més degut al benefici industrial de la concessionària i a una sèrie de sobrecostos derivats de la privatització, elements totalment innecessaris si es rescatés la concessió i es mantingués la gestió pública d'ATLL".

La plataforma afegeix a més que "Catalunya és a les portes d'una fractura social i ecològica sense precedents" i que ara "mercadejar amb els serveis més bàsics no fa altra cosa que empènyer-nos a l'abisme, agreujant i fomentant a curt i mig termini l'aflorament de bosses de pobresa, l'aparició de guetos i l'exclusió social".

Per defensar l'administració pública, la plataforma afegeix que ATLL gestionava l'aigua en alta com a servei públic per a més de 120 municipis, que "subministraven aquest bé essencial, fràgil i finit a gairebé 5 milions de catalans i catalanes" i que la gestió, segons afirmen "era excel·lent, tal i com fou reconegut el dia 18 d'abril de 2010 a Berlín, quan el Sr. Kofi Annan va lliurar als representants d'ATLL el segon premi com a millor empresa pública d'aigua del món". 

D'altra banda, Aigua és vida va avançar que en pocs mesos el Parlament Europeu debatrà la primera Iniciativa Ciutadana Europea de la seva història en què, més d'un milió set-centes mil signatures demanen que es consideri l'aigua un dret humà i no pas un bé comercial.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada