dimarts, 6 d’agost del 2013

Cau una creu d’un monument franquista al terme de Pont de Molins

El monument aplega actes feixistes. 
El 6 de juliol es va fer l’acte per celebrar l’efemèride del cop franquista del 36 que en principi volien fer a Olot.


 


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 06/08/2013 
Pont de Molins/Figueres (Alt Empordà).- 

Llegim al setmanari HORA NOVA han destrossat una part del monument franquista de Can Tretze, edificat contra la divisió republicana del general Enrique Líster, a la muntanya de Pont de Molins (Alt Empordà), una creu amb simbologia de la victòria militar franquista de 1939 que no va ser censat pel Memorial Democràtic, segons el periodista Josep M. Bernils, i que està situada en una finca privada, just a la cruïlla amb Biure d’un bancal situat a tocar la carretera de les Escaules, a uns 200 metres a l’interior de la fondalada. 

Encara, cada any, hi ha una petita una trobada feixista, amb un capellà que oficia una missa a l’altar presidit per l’escut de l’àliga franquista amb el jou i les fletxes de Falange, feta de ferro per impedir la seva destrucció. El dissabte 6 de juliol quan els feixistes van arribar al monument es van trobar, segons HORA NOVA, amb el monument mutilat ja que la creu de pedra, d’un mentre i mig d’alçada, es troba esmicolada i encara Bernlis ha vist les seves restes escampades pel terra i al costat de l’altar.

El monument recorda al bisbe de Terol que exercia amb els franquistes i ha estat restaurat diverses vegades pels feixistes així com cada any esborren les pintades antifranquistes que hi apareixen cada dos per tres. Però, aquesta vegada, davant la tensió espanyolista creixent algú va tenir l’acudit de fer una acció antifeixista més contundent, decapitant aquest altar franquista de 1939. Es desconeix si algun col·lectiu clandestí hagi reivindicat aquest acte contra el feixisme espanyol.

De fet, la concentració feixista a favor del cop d’estat franquista de 1936 que es volia fer a Olot, amb missa i tot, va ser canviada per un acte clandestí al monument franquista de Can Tetze, però els organitzadors en van sortir escaldats a trobar decapitat l’altar. El mateixos feixistes que no van anar a Olot i en canvi van estar a Pont de Molins el 6 de juliol han informat a HORA NOVA d’aquest nou fracàs en la seva causa criminal. 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada