dilluns, 15 de juliol del 2013

Valoració positiva dels blocs ocupats de Salt i Blanes

La PAH assegura que els dos edificis alliberats estan plens de famílies i que continuen fent tasques formatives.  
Els jutjats gironins fan 526 desnonaments en tres mesos.  La majoria dels desnonaments del primer trimestre del 2013 són derivats de la llei d'arrendaments urbans. 
L'any passat es van acordar 2.812 llançaments. 
La xifra és “brutal”, “altíssima”, assegura la PAH.
 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 15/07/2013 
Salt (Gironès).- 

Gairebé quatre mesos després que un grup de persones alliberés a Salt (Gironès) el primer edifici a les comarques gironines, la valoració que en fa la PAH és extremadament positiva, segons declara la portaveu, Marta Afuera. Tant a Salt, com a Blanes, que va ser ocupat ara fa dos mesos, els blocs estan plens de famílies, segons Afuera, que han trampejant com poden les dificultats, per exemple, amb els subministraments bàsics.

Aquesta portaveu de la PAH insisteix que “l'obra social de la PAH és una eina de lluita per transformar la societat” i que, com a tal, serveix per pressionar les administracions i els poders econòmics. “És un aprenentatge immens en les persones, de lluita, de solidaritat... Ha valgut la pena”, hi afegeix Afuera. Així mateix, explica que, en el cas de Salt, per exemple, els habitants, que inclouen famílies amb mainada, continuen treballant l'hort i formant-se en el cooperativisme i l'agricultura. De fet, anuncia que es volen tirar endavant un parell de cooperatives. Amb tot, la causa penal per haver alliberat l'edifici fins aleshores desocupat tindrà un episodi més la setmana que ve als jutjats de Girona, quan està citada a declarar una de les seves ocupants.

Pel que fa a la recent polèmica amb l’equip de govern de l’Ajuntament de Salt, que fa una setmana va anunciar que no es tornaria a reunir la taula de l'habitatge mentre continués de portaveu Marta Afuera, aquesta assegura que es tracta d'una mesura més de la nul·la voluntat del consistori saltenc per afrontar la problemàtica de l'habitatge. “Han volgut desactivar la PAH”, reafirma la portaveu, que, tot seguit, avança que la plataforma té previst convocar una nova taula, paral·lela a la del consistori saltenc, i a la qual se'l convidarà.

Els jutjats gironins fan 526 desnonaments en tres mesos

La pèrdua de l'habitatge continua sent una de les principals conseqüències de la crisi econòmica. Durant el primer trimestre del 2013, els jutjats gironins van dur a terme un total de 526 desnonaments, segons dades facilitades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). D'aquests, la majoria, 303, són conseqüència de procediments derivats de la llei d'arrendaments urbans i, per contra, 223 ho són de procediments d'execució hipotecària. La mateixa estadística indica que n'hi ha quatre procedents d'altres casos. Aquestes són les últimes i primeres dades de què es disposa sobre llançaments, tal com s'anomena els desnonaments als jutjats, ja que és a partir del 2013 quan es recull la dada dels llançaments executats pels jutjats amb l'entrada en funcionament de l'oficina única.

El TSJC disposa també del nombre de desnonaments acordats pels jutjats de primera instància gironins durant el 2012, que és l'any en què van començar a recollir-se també les dades. Així, durant l'any passat hi va haver un total de 2.812 desnonaments acordats, però oficialment no es disposa de la xifra exacta dels que realment es van acabar duent a terme. El que sí que es coneix és la seva repartició per trimestres: 744 llançaments acordats a la demarcació durant el primer trimestre; 852, durant el segon trimestre; 509, en el tercer, i 707, en el quart i últim trimestre de l'any passat.

Pel que fa a la ciutat de Girona, el TSJC també disposa de dades des que va entrar en funcionament, en el segon trimestre del 2012, el Servei Comú de Girona ciutat. En aquell període concret, de l'abril al juny, als jutjats de la capital gironina hi van entrar les sol·licituds de 58 llançaments. Després, en el tercer trimestre del mateix any, en van ser 39 i en el quart, 28. Pel que fa al primer trimestre del 2013, el nombre de llançaments que es van rebre als jutjats de la ciutat de Girona van ser 15.

La xifra és “brutal”, “altíssima”, assegura la PAH

Les xifres que es publiquen sobre els desnonaments a les comarques gironines han estat qualificades de “brutals” i “altíssimes” per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Girona. Segons la seva portaveu, Marta Afuera, aquestes dades demostren que no s'ha reduït el nombre de desnonaments, quan ja fa anys que es parlava de sis desnonaments diaris, però, a més, que “la gran majoria dels casos” no han arribat a la plataforma i que, per tant, les famílies “han passat el procés en solitari”. Marta Afuera també destaca el fet que la problemàtica s'hagi traslladat també als casos de lloguer, una dada que fa mesos que la PAH tenia detectada, però, a més, Afuera creu que hi ha molts casos de desnonaments que no s'han arribat a fer efectius, de famílies que han decidit abandonar casa seva abans de la data “per por, per vergonya o pel motiu que sigui”. Arran d'aquestes dades, la PAH demana a les administracions que “es posin les piles” i que ajudin a posar fi a aquesta situació.

Protocol d'alerta per als desnonaments que siguin de risc

El TSJC, la conselleria de Justícia, la Diputació de Girona, i la resta de diputacions catalanes, el Consell de l'Advocacia Catalana i el Consell de Procuradors de Catalunya, així com l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis, van signar fa dies un protocol d'actuació en casos de desnonament a Catalunya. Segons aquest protocol, en el moment en què advocats, jutges i procuradors tinguin constància d'algun cas d'execució hipotecària que afecti famílies amb persones discapacitades, amb malalties cròniques o amb grau de dependència, gent gran, menors, malalts mentals o immigrants en situació irregular, entre d'altres, avisaran el jutjat que pertoqui i aquest ho transmetrà als serveis socials del consistori corresponent. Seran aquests serveis els que hauran d'elaborar un informe per valorar si s'ha de continuar amb la diligència d'aixecament. El temps màxim per preparar aquest informe serà de quinze dies i la falta o el retard d'aquest no suposarà la suspensió del desnonament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada