Ajuntaments i UdG concentren la retallada de personal públic a les comarques gironines
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 16/07/2013
Girona (Gironès).-
Segons les agències durant els anys 2010 i 2011, l'administració pública va seguir creant llocs de treball a les comarques gironines. Un informe del Govern espanyol constata que, per primer cop des que va començar la recessió, les plantilles del sector públic de les comarques gironines es van començar a reduir l'any 2012, sobretot les de l'administració local i les de la universitat.
Les comarques gironines comptaves a principis d'any amb un total de 32.587 persones treballant a les diferents administracions públiques, 885 menys que un any enrere. Així ho assenyala el Butlletí Estadístic del personal al servei de les Administracions Públiques que constata que l'administració comença a aprimar-se. La reducció anual de funcionaris i treballadors públics a les comarques gironines és del 2,64%, inferior a la de la mitjana catalana (-4,77%).
La Generalitat de Catalunya, amb 17.836 treballadors públics, és l'administració amb més personal a la demarcació gironina, però una de les que ha realitzat un menor ajust. De 2012 a 2013, la plantilla del Govern de la Generalitat a la demarcació gironina s'ha reduït en 224 persones, un 1,24%.
Molt més significatiu és l'esforç de les administracions locals, que al 2011 ja van començar els ajustos i que al 2012 han retallat 483 treballadors, amb un descens anual del 4,67, o la Universitat de Girona, que amb 140 treballadors menys ha vist com la seva plantilla cau un 7,53% en un any.
L'administració central, amb 3.188 treballadors a les comarques gironines a principis de 2013, és la que ha retallat menys personal el darrer any a la demarcació, 38 empleats, que suposen l'1,17% del total.
La majoria de treballadors públics de les comarques gironines són dones, que representen el 55% del sector. L'ajust laboral de les administracions públiques a les comarques gironines arriben després d'anys d'expansió en la contractació, fins i tot quan moltes el sector privat expulsava milers de persones del mercat de treball.
Els empleats de les diferents administracions públiques van augmentar un 11,8 a les comarques gironines entre els anys 2007 i 2011. En aquests quatre anys, la Generalitat de Catalunya va convertir-se en la principal generadora de llocs de treball a les comarques gironines.
Jubilacions anticipades
En el conjunt de l'Estat, el nombre d'empleats públics se situava al gener en 2.576.746, uns 109.091 menys que l'any anterior. Això suposa una reducció de la plantilla d'un 4,06%. El Govern, a més, ha congelat la taxa de reposició de funcionaris per a totes les administracions, de manera que no podrà substituir els jubilats, excepte en alguns cossos, el que provocarà un nou descens de funcionaris i personal laboral al servei de l'administració en els propers mesos.
El nombre de treballadors públics dependent de l'Administració General de l'Estat es va situar en la xifra més baixa de tota la sèrie històrica, que comença en 2004. Aquesta xifra tan baixa es deu a l'increment de les jubilacions anticipades per les retallades i la incertesa econòmica i afegeix que en 2012 el nombre de treballadors públics es va reduir en 109.091 persones.
Aquesta situació s'"agreuja" amb la congelació de l'oferta pública d'ocupació, que està deixant a l'administració "sota mínims" i reclama la convocatòria urgent de la taula general de negociació de les administracions públiques per analitzar les plantilles i un pla de recursos humans que eviti les privatitzacions.
El personal al servei de diputacions, consells i consells insulars es va reduir a tot l'Estat espanyol en 13.870 persones des de 2010 i se situa en 63.166 empleats públics, "per sota del mínim històric", mentre que el personal dels ajuntaments es redueix fins als 486.641.
El Govern espanyol modifica el model d'administració de manera encoberta i permetre l'entrada de les empreses privades a través de la congelació de l'oferta pública.
Segons aquestes dades, de la plantilla total de les administracions 1.652.002 són funcionaris de carrera (un 64%), n'hi ha 613.147 que estan registrats com a personal laboral (23% del total) i la resta, 311.597, correspon a eventuals, interins i altres ?contractes públics (12%).
Divergències amb l'EPA
La reducció de més de 109.000 treballadors públics a tot l'Estat espanyol al llarg de 2012 no quadra amb les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA), que va detectar una retallada de personal públic de 218.000 persones l'any passat.
L'explicació cal buscar-la en el fet que el Butlletí Estadístic del personal al servei de les Administracions Públiques no inclou el personal que treballa per a empreses privades vinculades al sector públic.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada