dimarts, 30 de juliol del 2013

El ple municipal de Blanes suspèn les llicències a Pinya de Rosa

Aprovat per unanimitat i urgència una moció proposada per Salvem Pinya de Rosa 
La propietat de Pinya de Rosa, un fons d'inversors de l'Europa de l'Est, gestionat el paratge segons els seus propis interessos i ha desatès el grau de protecció que suposa per a un espai natural el fet d'estar inclòs dins la figura de PNIN. 
Pinya de Rosa, deu anys i encara tot per fer. 
El 2003 Pinya de Rosa es declara d'interès nacional. 
El pla d'usos havia d'estar fet l'any 2005 i encara no s'ha redactat. 
La Generalitat de Catalunya diu que es farà a la tardor.

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 30/07/2013 
Blanes (La Selva).- 


El ple municipal de Blanes (la Selva) d’aquest dilluns acorda garantir la conservació de l'espai emblemàtic del paratge Pinya de Rosa, en aprovar per unanimitat una moció entrada per la via d'urgència per suspendre les llicències al sector “durant un any i a partir de la publicació del decret per l'afectació de la redacció del pla d'usos per part de la Generalitat de Catalunya”. La moció també proposa “l'estudi, redacció i inclusió de les estructures, construccions i edificacions existents en el parc natural de Pinya de Rosa en el catàleg de patrimoni arquitectònic”.

Aquest paratge té prop de 60 hectàrees de bosc. Malgrat que fa deu anys que està en un estat de teòrica protecció, ja que és un PNIN, des de Pinya de Rosa hi havia el temor que el propietari del paratge hi urbanitzés, com ja ha passat a Can Juncadella, atès que no s'ha fet encara el pla d'usos. La moratòria és, en aquest sentit, un pas endavant.

El ple també ha aprovat una moció presentada per EUiA-ICV i Lourdes Fàbrega, en representació de la CUP, per permetre la participació ciutadana en els plens, amb el vot favorable dels que han defensat la moció, l'abstenció de CiU i el PSC, i el vot en contra del PP. La moció preveu que les entitats puguin fer intervencions i presentar mocions que s'incorporin a l'ordre del dia, i preveu que abans d'acabar l'any se sotmeti al ple la modificació del ROM.  L'alcalde s’ha compromès a treballar per fer possible aquest canvi, però diu que no es pot comprometre a aconseguir que s'aprovi abans de final d'any. El PP afirma que els ciutadans de Blanes ja estan ben representats pels seus regidors. 

Pinya de Rosa, deu anys i encara tot per fer

Pinya de Rosa és l'únic espai verge que queda al litoral de Blanes. Fa deu anys, atesa la imminent construcció de diversos xalets, va sorgir un moviment social, Salvem Pinya de Rosa, que va aconseguir que el Parlament de Catalunya aprovés, el 9 de maig del 2003, la llei que declarava aquest espai paratge natural d'interès nacional (PNIN). Pinya de Rosa feia un primer pas per a la seva conservació. La llei determinava divuit mesos per a la redacció d'un pla d'usos, del qual es derivaria un pla especial. Van passar els divuit mesos. De fet, han passat deu anys, i encara no s'ha començat. La Generalitat de Catalunya tot just acaba d'anunciar que la tardor vinent en començarà la redacció. Salvem Pinya de Rosa en desconfia i denuncia certa permissivitat amb l'actual propietari.

Amb prop de seixanta hectàrees de bosc, dins de les quals hi ha un jardí botànic amb una de les col·leccions de cactus més importants del món, Pinya de Rosa és una autèntica joia mediambiental. Però, malgrat que fa deu anys que està en un estat de teòrica protecció, a la pràctica no és així, com denuncia Salvem Pinya de Rosa: “Si no s'aprova el pla d'usos es corre el risc que s'hi facin actuacions fora de la llei”, explica Joan Mora, membre de l'entitat i del consell rector. Demanen que s'hi apliqui una moratòria en vista del temor que es pugui repetir un cas com el de Can Juncadella de Lloret, també al litoral de la comarca de la Selva, on s'ha reconvertit un paller en una mansió de luxe.

Segons assegura Mora, en els últims anys el propietari de l'espai Pinya de Rosa “fa les actuacions que faria en una finca urbanitzable qualsevol”.

Salvem Pinya de Rosa, i l'Ajuntament de Blanes, qüestionen uns treballs de neteja forestals fets amb maquinària pesant i que van suposar la tala de diversos arbres i l'intent, aturat pel consistori, de fer una ampliació de l'aparcament sense projecte ni permisos, segons denuncia aquesta plataforma. Mora posa com a exemple la tanca il·legal que es va aixecar a l'entorn del paratge. “La propietat ha desobeït les ordres de l'administració: ha deixat la tanca, ha pagat la multa i no ha fet res més”, declara Mora.

Nova data per al pla d'usos
És per tot això que Salvem Pinya de Rosa i l'Ajuntament de Blanes exigeixen la redacció del pla d'usos. “Es preveu iniciar l'elaboració del pla a partir de la tardor”, asseguren des del Departament d'Agricultura i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya. 

Des del departament, deu anys després de la declaració de PNIN i vuit i mig després que s'acabés el termini màxim per a la redacció del pla d'usos, expliquen: “De moment estem recopilant tota la informació i estem en contacte amb l'Ajuntament amb l'objectiu de convocar la junta rectora a la tardor per consensuar la pauta per al desenvolupament dels treballs.”

En deu anys, l'única cosa que s'ha fet ha estat limitar l'espai, en un primer moment es va incloure Santa Cristina de Lloret de Mar, però Ajuntament de Lloret i Obreria s'hi van oposar i van aconseguir sortir-ne. 

Però per què no s'ha fet res des de la Generalitat durant deu anys? Medi Natural se'n renta les mans: “No entrarem a fer valoracions sobre el tema.” “Pel que fa a l'endarreriment en la tramitació, atès que és un tema que s'arrossega des de fa deu anys, entenem que el que s'hauria de pronunciar és el govern anterior.” No concreten si com a “govern anterior” es refereixen al primer govern de Mas. O al govern de Montilla. O al de Maragall. O fins i tot a l'últim de Pujol. I és que en aquests anys hi ha hagut cinc governs a la Generalitat l i cap dels quals s'hi ha posat.

L'alcalde, Josep Marigó, admet que s'hauria pogut fer alguna cosa més per protegir Pinya de Rosa i que el pla d'usos són “deures per fer” de “tots” els governs de la Generalitat i de Blanes. Marigó destaca la importància d'aquest espai com a “connector biològic des del mar fins a l'interior encara verge”.

L'alcalde de Blanes admet que sense el moviment social “difícilment s'hauria salvat”, perquè aquest espai no només era urbanitzable, sinó que “fins i tot hi havia un pla especial aprovat”. Marigó destaca que “gràcies a la llei que va sorgir del moviment social, aquest espai va quedar protegit i van quedar anul·lades les urbanitzacions”. Marigó reclama que estigui “molt ben regulat” allò que s'hi pot fer. “No s'han fet coses greus o irreparables, però sí que ens falta un marc legal”, diu Marigó, que sentencia: “Les administracions ja no tenim més excuses; ens hi hem de posar.”

Les protestes socials es podrien reactivar

Salvem Pinya de Rosa ha commemorat el desè aniversari amb diversos actes a Blanes amb el lema ‘Un espai protegit sense protecció’. I amb un anunci: no descarten reprendre les mobilitzacions si no s'hi actua: “L'administració sempre ens ha donat el seu compromís que no s'hi farien coses irregulars. Veient tot el que estem veient, però, no descartem que en qualsevol moment tornem a activar les reivindicacions per impedir que passin les coses que no ens agradaria que passessin”, va anunciar Joan Mora. El primer acte de protesta va ser simbòlic. El 17 de juliol es va fer una xerrada. El representant de Medi Natural de la Generalitat no hi va assistir. Tot i això, es va deixar la cadira buida i el cartell amb el seu nom. “Suposo que el Departament no se sent còmode en aquesta mena d'actes que el que fan és recriminar-li que no hagin fet els deures”, va dir Mora, el qual no confia en el Departament de la Generalitat i dubta que redacti el pla d'usos aquesta tardor. “El 2006 l'aleshores directora general, Núria Buenaventura, ja va dir que es faria el pla d'usos aquella tardor i no s'ha fet; fins que no el tinguem a les mans no ens ho creurem.”

La propietat de Pinya de Rosa, un fons d'inversors de l'Europa de l'Est, gestiona el paratge segons els seus propis interessos i ha desatès el grau de protecció que suposa per a un espai natural el fet d'estar inclòs dins la figura de PNIN

El ple municipal de Blanes va aprovar per unanimitat el mes de maig una moció per instar el Govern de la Generalitat a convocar el consell rector del PNIN Pinya de Rosa. La moció va ser presentada per tots els grups municipals -el PSC, CiU, EUiA-ICV i el PP- i la regidora no adscrita en nom de l'Associació Ciutadana Pinya de Rosa. Aquesta moció acusa la propietat de Pinya de Rosa, “un fons d'inversors de l'Europa de l'Est”, d'haver “gestionat el paratge segons els seus propis interessos i d'haver desatès el grau de protecció que suposa per a un espai natural el fet d'estar inclòs dins la figura de PNIN”. En el decurs d'aquell ple, Víctor Catalan, regidor d'EUiA-ICV, va declarar: “Alguna de les animalades que està fent la propietat no passarien amb un pla d'usos.” Aquell dia, aquesta mateixa coalició havia presentar al Parlament de Catalunya una proposta de resolució en què també demanava la redacció del pla d'usos de Pinya de Rosa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada