divendres, 12 de juliol del 2013

El Parlament Europeu aprova més controls previs per als projectes de ‘fracking’ i MAT

La directiva obligarà a estudiar més els possibles efectes negatius i valorar totes les alternatives. 
Projectes que també hauran de ser sotmesos a avaluació obligatòria els que suposin una ampliació o transformació de xarxes elèctriques de molt alta tensió, com ara les obres de la MAT.


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 12/07/2013 

Riudaura (La Garrotxa).-  

La Comissió de Medi Ambient del Parlament Europeu ha aprovat aquesta setmana una revisió de la directiva que regula els tràmits previs als projectes públics i privats d'extracció d'hidrocarburs que es desenvolupin en territori europeu.

D'aquesta manera, els eurodiputats han donat el seu vistiplau a intensificar els controls previs per fer les avaluacions d'impacte ambientals en aquests projectes de recerca de petroli o gas natural. Aquesta mesura podria tenir els seus efectes en casos com els que s'han plantejat en els darrers mesos al territori gironí, com ara les perforacions que es volien fer a Riudaura i en altres punts de la Garrotxa, el Ripollès i Osona.

Les propostes que va presentar el Grup de l’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates al Parlament Europeu van ser vistes amb bons ulls i això, en principi, ha de significar un enduriment dels controls i requeriments previs d'aquest projectes amb un elevat impacte sobre el territori. El membre socialista de la Comissió de Medi Ambient del Parlament Europeu, va destacar que "una pràctica com el fracking ha demostrat que pot ocasionar greus perjudicis mediambientals i per la salut. Per això, qui vulgui obtenir llicència per a activitats com aquestes ha d'avaluar prèviament i amb rigor l'impacte que puguin tenir".

Per la seva banda, l'eurodiputada del Grup de Socialistes i Demòcrates, Maria Badia (Agrupament Socialista de Catalunya del PSC), va celebrar que s'hagi aconseguit que "l'avaluació d'impacte mediambiental sigui de compliment obligat en aplicació del principi de precaució, bàsic per a la protecció de l'entorn i de la salut pública".

Amb aquesta revisió de la directiva s'han incorporat aquestes activitats dins de l'Annex que determina quins projectes estan sotmesos a avaluació obligatòria. El fet d'haver realitzat aquesta modificació suposa, a més, que aquests processos hauran de ser sotmesos a una sèrie de requisits que van des de les proves sobre els possibles efectes negatius sobre el sòl i el subsòl, fins a la possible incidència en àrees protegides o nuclis poblacionals sensibles. També s'haurà de presentar un informe preceptiu que ha de recollir les possibles alternatives més respectuoses amb el medi ambient i la seva viabilitat.

Projectes que hauran de ser sotmesos a avaluació obligatòria els que suposin una ampliació o transformació de xarxes elèctriques de molt alta tensió (MAT)

La revisió de la directiva també va incloure dins de l'annex de projectes que hauran de ser sotmesos a avaluació obligatòria els que suposin una ampliació o transformació de xarxes elèctriques de molt alta tensió, com la que s'ha dut a terme entre Vic i la frontera francesa o la que es vol impulsar a Santa Coloma de Gramenet, que de la mateixa manera que la que creua les comarques gironines, compta amb una forta oposició ciutadana. En referència a aquest tipus de projectes, els dos eurodiputats socialistes van remarcar que "és inadmissible que es puguin imposar aquest tipus d'obres i instal·lacions sense comptar amb l'acceptació dels veïns i a esquenes de les autoritats municipals que els representen". Alhora, van valorar positivament el reforçament dels aspectes de participació pública i de consulta de les parts interessants que conté la directiva. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada