dimarts, 11 de juny del 2013

‘The Segovia Big Band’, un documental que relata la fuga de 29 presos polítics de la presó de Segovia

   A Bellver de Cerdanya, el dissabte 8 de juny, es va pre-estrenar el documental.
El 25 de juny es presentarà oficialment el documental a les 19:00 hores a la Universitat Ramon Llul.

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 11/06/2013 
Bellver de Cerdanya (Cerdanya).-  

El 5 d’abril del 1976, la dictadura agonitza, 29 presos escapen de la presó de Segòvia. Formen el grup vint-i-quatre militants d’ETA (político-militar) i cinc presos catalans, integrants del FRAP, FAC, el MIL, i el PCE. Oriol Solé Sugranyes, militant del MIL, és abatut per un tret de la Guàrdia Civil al bosc de Sorogain (Nafarroa) a escassos metres de la frontera francesa. Aquest esdevé el fil argumental del documental ‘The Segovia Big Band: conversaciones con sus protagonistas’.

A Bellver de Cerdanya, el dissabte 8 de juny, es va pre-estrenar el documental ‘The Segovia Big Band: conversaciones con sus protagonistas’, dirigit per Gemma Serrahima, neboda d’Oriol Solé, i realitzat per Joan Rossell. Aquest projecte audiovisual sorgeix fruit de la curiositat de la directora per la tràgica mort del seu oncle l’abril de 1976.

En un acte de caire íntim i personal, cinquanta persones entre els propis artífexs de la fuga, amics propers i els mateixos ex-membres del MIL i germans d’Oriol Solé, es van trobar al centre cívic de Bellver per visionar el documental, que va presentar l’historiador Antoni Segura com amic de la família Solé Sugranyes. Acaba el passi, s’encenen les llums i hi ha aplaudiments. L’emoció es reflecteix a les cares dels protagonistes que 37 anys després es retroben per mantenir viu el record del seu company. Tot seguit els assistents es traslladen a la veïna localitat de Bor, on està enterrat l’Oriol.

Amb la serra del Cadí Moixeró de fons, la cançó ‘Rossinyol que vas a França’ sona al costat de la tomba del jove militant del MIL. Conxita Sugranyes de 93 anys i mare d’Oriol Solé, resta, amb posat ferm mentre tarareja aquesta cançó que tant agradava al seu fill i que en certa mesura s’ha convertit en metàfora d’aquella mort a tocar la frontera.

Per finalitzar la trobada, es celebra un dinar de germanor a l’establiment d’una de les germanes de l’Oriol Solé, al mateix poble de Bor.

L’entrevista és el recurs principal que utilitzen Serrahima i Rossell per teixir el fil narratiu sobre el qual gira ‘The Segovia Big Band’. Com a punt de partida, reconstrueixen les motivacions que van empènyer diversos joves bascs a la lluita armada enfront la Dictadura, seguidament es relaten les fases de la fuga de Segovia, en la que tots els protagonistes van participar. El cessament definitiu de l’activitat armada d’ETA, primer la político-militar i ara la militar, i l’incipient procés nacional engegat a Euskal Herria conformen l’última part del documental, on ells mateixos reflexionen sobre la resolució del conflicte basc i l’Estat espanyol fent especial menció a conceptes tan importants com el perdó, la justícia, la reparació. Es rellegeix així la història a través dels seus testimonis per apropar-se a un punt de vista que es contraposa a la versió proporcionada pel discurs institucional basc i espanyol. Convertint-se així en una eina de construcció del procés d’Euskal Herria.

El projecte del documental està en procés de microfinançament mitjançant la plataforma de mecenatge Verkami.

El 25 de juny es presentarà oficialment el documental a les 19:00 hores a la Universitat Ramon Llull, (carrer Valdonzella 12) a càrrec de Xavier Giró, director de l’Observatori de la Cobertura de Conflictes. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada