dissabte, 29 de juny del 2013

Projecte ‘Més Cultura i menys basura’, de caire cultural a Forallac

SOS Empordanet i l’Associació de Veïns proposa un centre d’interpretació dels Clots de Sant Julià


 


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 28/06/2013 
Vullpellac (Baix Empordà).- 

L'entitat proteccionista del patrimoni SOS Empordanet i l'Associació Veïns i Fills de Forallac han elaborat un projecte anomenat ‘Més Cultura i menys basura’ de caire cultural per crear un Centre d'Interpretació als Clots de Sant Julià, a Vulpellac (Baix Empordà). 

Aquesta proposta és un alternativa de les dues entitats al projecte de planta de residus que promou l'empresa Servitransfer i que veu amb bons ulls l'Ajuntament de Forallac. Les dues entitats volen expressar així novament el seu rebuig a aquesta planta de tractaments de residus.

Des de la seva presentació, s'hi han oposat i, el passat mes de maig, la Comissió d'Urbanisme de Girona va tombar el projecte de la planta de residus i d'una futurible incineradora. La Comissió d'Urbanisme va argumentar la decisió després que hagués requerit més documentació a la promotora i no l'aportés.


 “L'actual deixalleria es va fer a sobre del jaciment mateix”. SOS Empordanet presenta un projecte que pretén connectar els Clots de Sant Julià amb el jaciment d'Ullastret a través d'un centre d'interpretació .

Centre d'interpretació per als Clots de Sant Julià 

 
L'associació SOS Empordanet, que des de fa uns deu anys treballa per protegir el jaciment arqueològic dels Clots de Sant Julià, entre Vullpellac i Canapost, en el municipi de Forallac, ha presentat una proposta per dur a terme un centre d'interpretació per a aquestes antigues pedreres i el seu entorn. L'entitat, que ja busca finançament per demostrar-ne la viabilitat a través del mecenatge, vol frenar així el projecte que es vol fer a tocar dels Clots d'una macroplanta de tractament de residus, formada per cinc naus de formigó de 5.000 m² de superfície i capacitat per tractar fins a 100.000 tones de deixalles per any, que gestionaria el grup Servitransfer.

La proposta  


La idea proteccionista és remodelar la planta de transferència de residus, a tocar els Clots de Sant Julià i d'uns 300 m², com a centre d'interpretació de tot aquest entorn.

Sílvia Ferriol, arquitecta i membre d'SOS Empordanet, explica que el futur centre podria preveure tallers de la pedra, la fusta, la cistelleria i la ceràmica, a més de disposar d'una sala d'ús polivalent. També es preveu la cessió per part d'un particular d'una edificació propera per dedicar-la a casa de colònies. La idea, sosté, és viable i només cal que tingui la implicació de les administracions perquè, pel que fa al finançament, ja s'hi està treballant des de la mateixa entitat a través del mecenatge i el micromecenatge.

SOS Empordanet, a més, ja han presentat al·legacions a l'expedient de declaració de bé cultural d'interès nacional (BCIN). Les al·legacions volen donar suport a la declaració. Aquesta és una llarga reivindicació que va començar l'any 2004 i que va ja aconseguir la seva declaració i un entorn de protecció. Tant el BCIN com aquest entorn, però, van quedar sense efecte per un tema formal que va provocar que es declarés la caducitat de l'expedient. Ara s'ha incoat una altra vegada.

SOS Empordanet destaca que seguiran lluitant fins al final, encara que el mateix Ajuntament del municipi vulgui evitar la declaració. “No estem disposats a cedir i per això demanem una gestió activa per a aquest espai”, que, a més, es reclama la creació d'un òrgan de gestió d'aquest espai que sigui “plural i amb la participació de la societat civil, a més d'expert”. D'aquest òrgan també n'hauria de formar part la direcció del Jaciment Arqueològic d'Ullastret. En aquest sentit, l'historiador Joan Badia-Homs destaca la importància d'aquesta zona del Baix Empordà per la densitat del seu patrimoni: “Al mig de tot aquest conjunt hi ha el poblat ibèric d'Ullastret i les pedreres dels Clots de Sant Julià, que són dos elements que destaquen per la seva cronologia i el seu interès. És un itinerari extraordinari; no n'hi ha cap altre a Catalunya i costaria de trobar Europa.”

“L'actual deixalleria es va fer a sobre del jaciment mateix”


Joan Badia-Homs, historiador que dóna suport a la proposta SOS Empordanet, alerta que el valor dels Clots de Sant Julià és incalculable. L’afectació de la planta que es vol fer al jaciment de Sant Julià “és molta”, afirma Badia-Homs i destaca que “l'actual deixalleria no està situada al costat dels clots, sinó que està ubicada just a sobre del jaciment arqueològic. Es va fer una prospecció i en els camps propers es va trobar ceràmica; molt a prop hi ha testimoni de l'etapa final de la pedrera, amb unes rodes de molí que es van deixar inacabades, sense extreure de la pedra. Podríem dir que la deixalleria està just a sobre i el projecte, en el seu conjunt, és una agressió al patrimoni. Científicament ha quedat demostrat que els Clots de Sant Julià són una pedrera que va ser explotada des de la protohistòria fins a l'època medieval; és a dir, és ibèrica, romana i medieval. És important recordar que ara mateix s'està recuperant la pedrera romana del Mèdol de Tarragona. Sense fer comparacions, la pedrera de Sant Julià no té menor interès. A més, s'ha de remarcar l'immens patrimoni que té tota aquesta zona que no està explotat turísticament.” En aquest sentit, Joan Badia-Homs considera que això ho demostra el BCIN, “ perquè si s'incoa i Cultura de la Generalitat l'accepta i el declara, queda demostrat el seu interès
.”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada