dimecres, 12 de juny del 2013

L'exconseller d'Agricultura Llena hauria espiat la cúpula d'Unió de Pagesos

Els investigadors creuen que el famós informe sobre l'avellana encarregat a Método 3 pel departament el 2007 hauria camuflat l'espionatge als dirigents sindicals agraris, que es va produir el mateix any


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 12/06/2013 

Vilamalla (Alt Empordà).- 

La conselleria d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya, dirigida el 2007 pel PSC en la persona de Joaquim Llena, en temps del tripartit (PSC-ERC-ICV/EUiA) de Pepe Montilla, aquest antic stalinista del PCE (i)/PTE (un partit que a mitjans de juliol de 1971 va assassinar, amb un tret al ventre i un altre a la nuca, com dissident del sector (Línia Proletària) el membre del seu Comitè Central Juan Guerrero, miner asturià, i el va llançà, des d’un cotxe, mort en un terreny entre Martorelles i Sant Fost de Campcentelles (*), al Vallès Oriental) on era conegut com ‘El Guerriller’ a causa del seu rol de fer artefactes incendiaris (Molotov), que durant la transició es va passar al PSC després d’una breu militància en el PSUC, hauria utilitzat l'informe que aquell mateix any va encarregar a Método 3 sobre el sector de l'avellana, pel qual es va gastar 30.000 euros, per camuflar l'espionatge a la cúpula d'Unió de Pagesos (UP), segons informa aquest dimecres el diari ‘La Vanguardia’. Així ho creuen els investigadors dels arxius de l'agència de detectius Método 3, entre els que han trobat un informe on s'analitza el patrimoni i empreses de Joan Caball Subirana (**), líder d’aquest sindicat agrari català, i dels seus col·laboradors. Aquest informe coincideix en número d'expedient amb la factura remesa per Mètodo 3 al departament d'Agricultura de la Generalitat per l'estudi de les “realitats socioeconòmiques de l'avellana”. Aquest estudi també té el mateix número d'expedient que la factura, pel que a una factura corresponen dos informes, el de l'avellana i el dels dirigents d'UP. 

Aquesta coincidència, i el fet que ambdós informes s'elaboressin el juny de 2007, són les que han fet sospitar els investigadors que aquest departament de la Generalitat, gestionat pel PSC, utilitzés l'encàrrec de l'informe de l'avellana per emmascarar l'espionatge, segons ‘La Vanguardia’, tot i que es desconeix qui va encarregar-lo. El mateix ex conseller Joaquim Llena, que havia reconegut com una equivocació contractar Método 3 per a aquell informe, va assegurar desconèixer cap tipus d'espionatge al sindicat agrari.

L'exconseller Joaquim Llena va justificar fa unes setmanes la contractació de l'agència per la necessitat de saber amb rapidesa l'estat de les subvencions en el sector de l'avellana. No obstant va lamentar haver contractat Método 3 assegurant que "no vam triar bé l'empresa i no sé per què vam acabar triant-la". De fet, Joaquim Llena només va reconèixer haver contractat l'agència per l'elaboració de l'informe de l'avellana, però la relació entre Llena i Método 3 sembla que hauria continuat més enllà del 2007, al menys de manera puntual. En dos correus electrònics de Método 3, amb data de març i abril de 2010, es pot llegir: “Trucar a Quim Llena” i “recorda'm després de Setmana Santa trucar a Quim Llena”.

(*) Durant anys, el Línia Proletària del PCE (i) va denunciar en qualsevol fòrum l’assassinat de Juan Guerro i també a ‘Los partidos marxistas. Sus dirigentes. Sus programas’, edició a cura de Fernando Ruiz i Joaquín Romero (Editorial Anagrama, Barcelona, 1977, p. 253). 

(**) Joan Caball Subirana (Santa Llogaia d'Àlguema, Alt Empordà, 1964) coordinador nacional d’Unió de Pagesos de Catalunya, va ser regidor de l'Ajuntament de Vilamalla i alcalde de 1997 a 1999. Membre de la Comissió Permanent Nacional d'Unió de Pagesos des de 1989, va ser elegit coordinador nacional pel Consell Nacional l'any 2000 i reelegit, per darrera vegada, el 29 de març de 2008. També ocupa el càrrec de Coordinador Territorial de Girona i responsable de Cambres Agràries. És també president de la Cambra Agrària de Girona. Viu a Vilamalla (Alt Empordà), on treballa a l'explotació familiar dedicada bàsicament al conreu de cereals, farratges i boví de llet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada