dimarts, 11 de juny del 2013

El Govern de la Generalitat tem les possibles conseqüències de la cerca d’hidrocarburs a la Costa Brava

El Cap de Creus és una de les zones on la multinacional escocesa, Capricorn Spain Limited S.L, ha demanat els permisos per buscar-hi hidrocarburs.
La Generalitat de Catalunya reclama al Ministeri poder tenir «més implicació» a l'hora d'atorgar aquest tipus d'autoritzacions.
 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 11/06/2013 

Cadaqués (Alt Empordà).- 

 Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies, la Generalitat de Catalunya creu que el Govern de l'Estat espanyol ha tramitat massa a la lleugera els permisos per buscar hidrocarburs, com ara gas i petroli, al litoral de la Costa Brava i del Maresme. L'empresa que ha rebut l'autorització és Capricorn Spain Limited S.L., filial d'una multinacional escocesa. L'àrea on es volen fer les prospeccions a través d'anàlisis sísmics suma més d'un milió d'hectàrees. El conseller del departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, Felip Puig, creu que a la documentació que acompanya el projecte no s'hi fa un estudi acurat de les conseqüències que les prospeccions tindran damunt els recursos pesquers, en especial, els caladors de gamba. El Govern de la Generalitat també reclama al ministeri corresponent tenir "més implicació" a l'hora d'atorgar aquests permisos.

La sol·licitud per investigar la presència d'hidrocarburs, el gas i el petroli, al litoral català forma part d'un paquet que inclou dotze permisos. Batejats amb el nom de 'Nord-est', tots ells sumen una àrea de la Mediterrània d'1.155.951 hectàrees, és a dir, més d'11.500 quilòmetres quadrats.

En concret, la zona on es vol portar a terme la recerca de gas i petroli es troba enmig del mar. De nord a sud, aniria des de davant de les costes del Rosselló, al Golf de Lleó, fins al Barcelonès. És a dir, que abasta de ple tant el litoral de la Costa Vermella i la Costa Brava com el del Maresme. Alguns dels àmbits, es troben a molt poca distància de la costa, doncs solament a 12 milles del cap de Begur, 19 de Platja d'Aro o 20 de Sant Feliu de Guíxols.

La sol·licitud per intentar localitzar hidrocarburs en aquesta extensa àrea l'ha fet l'empresa Capricorn Spain Limited S.L., la filial espanyola de la multinacional escocesa Cairn Energy. Aquesta firma, de fet, ja disposa de permisos per buscar hidrocarburs davant les costes del País Valencià.

A l'hora de buscar gas i petroli al fins marí, la intenció de Capricorn és fer-ho mitjançant anàlisis sísmics, que es porten a terme des d'un vaixell. Aquests sondejos permeten detectar la presència de formacions rocalloses al subsòl que poden contenir bosses d'hidrocarburs.

Entitats ecologistes, centres de submarinisme i confraries de pescadors ja s'han oposat frontalment al projecte. El passat divendres hi va haver un acte informatiu a l’ajuntament de l’Escala. Agrupats sota la plataforma 'Aturem les prospeccions', han presentat al·legacions davant el ministeri corresponent del Govern espanyol, on li reclamen tirar enrere la sol·licitud presentada per Capricorn Spain Limited. Entre d'altres, sostenen que els anàlisis sísmics comprometran seriosament les espècies marines i, a més, contravenen la Llei espanyola  d'hidrocarburs, que, com a màxim, fixa en 100.000 hectàrees les zones d'estudi.

Ara, el Govern de la Generalitat de Catalunya també ha mostrat els seus recels a la manera com s'ha portat a terme el procés. En resposta a una pregunta parlamentària formulada pel diputat d'ICV-EUiA Salvador Milà, el conseller d'Empresa i Ocupació Felip Puig creu que l'Estat espanyol ha tramitat la sol·licitud sense tenir damunt la taula tota la informació necessària, sobretot, la que fa referència a l'impacte dels sondejos damunt l'ecosistema marí. "En relació a les afectacions sobre els recursos pesquers, es considera insuficient la informació utilitzada en el projecte", assegura Felip Puig. I aquest conseller hi afegeix: "En conseqüència, no ha estat avaluat correctament l'impacte socioeconòmic d'aquestes actuacions".

Des del Govern de la Generalitat es demana al ministeri corresponen que es faci un estudi "aprofundit" sobre quins recursos pesquers hi ha a la zona, i la manera com els anàlisis sísmics els poden afectar. A més, Felip Puig també reclama que, al costat dels peixos, també s'analitzi la població de gamba vermella. "En particular, s'ha de fet un seguiment de la distribució als canons submarins implicats en el Pla de Gestió de la Gamba", recull la resposta parlamentària.

A la mateixa resposta, el conseller Felip Puig també recorda al diputat d'ICV-EUiA Salvador Milà que la Generalitat de Catalunya té les mans lligades en aquest afer. I és que, a diferència d'altres sol·licituds per buscar hidrocarburs, com ara la que es va revocar a Teredo Oils, en aquest cas, com que la zona d'estudi afecta de ple "el domini públic marítim terrestre" és competència exclusiva del ministeri espanyol corresponen atorgar o no el permís a Capricorn Spain Limited S.L. "Cosa que no permet l'actuació del Govern català en aquest àmbit", indica la resposta parlamentària que signa Felip Puig.

Tot i això, el conseller de la Generalitat aprofita l'escrit per reclamar a l'Estat espanyol poder tenir veu i vot en aquest afer. "El Govern entén que, malgrat la distribució competencial existent, projectes d'aquesta naturalesa haurien de contemplar una implicació més determinant de la Generalitat de Catalunya en els procediments d'autorització", conclou l'escrit.


http://www.change.org/es/peticiones/aturem-els-estudis-de-prospeccions-marines-d-hidrocarburs-a-la-costa-catalana

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada