diumenge, 5 de maig del 2013

Una exposició recorda els bombardejos italians sobre el camp d’aviació de Celrà

La mostra es pot visitar els dies de la festa major i vol donar a conèixer més profundament la història de l'aeròdrom 



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 05/05/2013 
Celrà (Gironès).-  

El Taller d'Història de Celrà (Gironès) presenta una exposició sobre els bombardejos que va patir el camp d'aviació republicà de Celrà per l'exèrcit italià durant la guerra de 1936 a 1939. 

L'exposició, titulada ‘Obiettivo: bombardamento campo d'aviazione di Celra’ i que es va inaugurar dijous, vol complementar la informació de què ja disposa el Centre d'Interpretació del camp d'aviació de Celrà, amb una recopilació de fotografies feta per membres del Taller d'Història, inèdites al municipi, que mostren imatges dels deu bombardejos que va patir la base militar republicana per part de pilots italians feixistes durant la guerra.

Amb aquesta exposició, el Taller d'Història de Celrà vol donar a conèixer més profundament una part de la història del camp republicà d'aviació, en concret, els seus bombardejos, esdevinguts en els anys de la guerra. Aquesta vegada, mitjançant la mostra de material gràfic i documental que l'entitat ha anat recopilant en el decurs dels anys. Així, juntament amb el llibre publicat el 1997 i el Centre d'Interpretació inaugurat el 2011, es dóna una "visió històrica més completa del que va significar aquest aeròdrom", segons manifesta el Taller d'Història de Celrà.

Així mateix, l'exposició neix amb la "voluntat de ser itinerant" per les poblacions de les rodalies d’aquest municipi i, tot i que encara no s'ha acabat de concretar, "començaria a Celrà i acabaria a Celrà", segons van declarar fonts de l'organització.



El camp d'aviació  

El camp d'aviació de Celrà va ser construït a finals de 1936, i es trobava emplaçat entre el riu i el que avui dia és el polígon industrial del municipi. 

Durant els tres anys de guerra, va ser un dels aeròdroms militars republicans més importants, i la principal base a Catalunya dels bombarders Katiuska, que eren uns innovadors bombarders derivats dels "Caza pasats" i propulsats per dos motors. 

Aquesta estratègica instal·lació militar va ser operativa del primer trimestre de 1937 fins al febrer de 1939 i avui encara es conserven vuit refugis i el polvorí de la base republicana. Durant els anys de guerra en què va estar en funcionament (1937-1939), l'aeròdrom es va convertir en un important objectiu militar, fet pel qual va ser sotmès a un total de deu bombardejos que, a part de les destrosses materials, van tenir també un cost en vides humanes. Encara avui es manté viu entre la població de més edat de Celrà el record de la basarda sentida pels habitants de Celrà quan les sirenes del camp anunciaven l'arribada dels avions que anaven a bombardejar l'aeròdrom. Els soldats del camp s'arreceraven en alguns dels deu refugis que es van construir i dels quals, encara avui, en resten vuit dempeus. Acabada la guerra, es va signar l'acta de lliurament d'aquests terrenys als antics propietaris.


Més informació a: 
http://www.celra.net/index.php?option=com_content&task=view&id=765&Itemid=75

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada