dimecres, 15 de maig del 2013

Qui talla l'aigua de l'edifici ocupat per la PAH a Salt?

La PAH sospita que l'actuació de l'empresa concessionària és una maniobra de La Caixa per impedir noves ocupacions i atemorir les activistes 


 




TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 15/05/2013
Salt (Gironès).-  

Segons el setmanari DIRECTA, hi ha sorpresa i indignació a Salt (Gironès). Aquesta ha estat la reacció de les habitants de l'edifici ocupat a Salt quan aquest matí han descobert que els havien tallat el subministre d'aigua. Els operaris de l'empresa concessionària, el Servei d'Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter, han treballat de nit, mentre les ocupants de l'edifici dormien. Han tancat la clau de pas i, tot seguit, per assegurar-se que no es podia restablir el servei fàcilment, l'han bloquejat amb ciment.

Aquest matí les ocupants han començat a retirar el ciment, però abans que poguessin acabar s'han presentat dos operaris de l'empresa concessionària acompanyats per diversos agents dels mossos d'esquadra i de la policia local. Mentre els agents, que no duien visible la seva identificació personal, allunyaven les activistes, els operaris han començat a segellar la tapa metàl·lica que dóna accés a la clau de pas. La tensió ha anat creixent a mesura que veïnes i simpatitzants acudien a l'edifici per mostrar la seva solidaritat. Tot d'una, diversos membres de la PAH han trencat el cordó policial i s'han assegut sobre tapa metàl·lica per impedir el treball dels operaris. Dues activistes han resultat lleument ferides arran del forcejament amb els agents. Finalment, policia i operaris s'han retirat sense més incidents i la PAH espera poder restablir el subministre d'aigua durant les pròximes hores. La successió de fets es pot veure a aquest en un vídeo.

Aquesta actuació es produeix en ple procés de negociació entre la PAH i l'Ajuntament de Salt. La intenció de la PAH és empadronar les cinc famílies i els vuit menors que actualment viuen a l'edifici perquè puguin gaudir de tots els serveis municipals. A canvi, la PAH s'ha mostrat sempre predisposada a pagar tant un lloguer social com els subministres de llum i aigua.

La PAH sospita que l'actuació de l'empresa concessionària és una maniobra de La Caixa per impedir noves ocupacions i atemorir les activistes. L'entitat financera, juntament amb Agbar i FCC-Aqualia, controla el 80% d'aquesta empresa que el passat mes de març va aconseguir prorrogar vuit anys més la concessió del servei d'aigua de Girona gràcies als vots favorables de CIU i PP. Diverses entitats veïnals i ecologistes van mostrar públicament el seu desacord davant d'aquesta decisió i van exigir una gestió pública i transparent del servei d'aigües.  Malgrat aquestes sospites, la PAH no descarta que darrera els reiterats intents per tallar l'aigua de l'edifici ocupat hi hagi l'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, que ja s'ha enfrontat diverses vegades amb les activistes i ha mostrat públicament el seu desacord amb l'ocupació de l'edifici. A Salt, precisament, ja fa anys que s'ha tallat l'aigua de totes les fonts públiques, per evitar que veïnes amb pocs recursos en puguin fer un ús “abusiu”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada