divendres, 3 de maig del 2013

Presentació del llibre ‘El Duende del maquis’ a la Universitat de Girona el dijous 16 de maig a la tarda. El poeta Santi Ripoll hi participarà.

Serà presentat pel seu autor, el periodista Jaume Serra Fontelles.
El poeta gironí Santi Ripoll recitarà el seu poema "Maquis".
Es presenta el 16 de maig, a les 18:00h, a l'aula A-1 de la facultat de Lletres, al campus del barri Vell de Girona. 
 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 03/05/2013 
Girona (Gironès).- 

El dijous 16 de maig, a les 18:00h, a l'aula A-1 de la facultat de Lletres, al campus del barri Vell de Girona el periodista Jaume Serra Fontelles, el seu autor, presentarà el seu llibre ‘El Duende del maquis. Jesús Martínez Maluenda’ (Editorial Virus, novembre de 2012), la traducció al castellà de l’obra original en català, editada l’any 2001. 
La presentació és a cura de l’Editorial Virus i LOGOFÒBIA. 
El poeta Santi Ripoll participarà  en l'acte recitant el seu poema "Maquis",  

Jesús Martínez Maluenda, conegut com el Maño o el Duende, va ser una figura essencial, però anònima, en les activitats del maqui a Catalunya. No va protagonitzar cap acció, però va fer possibles moltes. Ha estat un dels millors guies de muntanya durant la resistència contra la franquisme: va compartir experiències i lluita, entre uns altres, amb Josep Lluís Facerias, Quico Sabaté, Marcel·lí Massana i Ramon Vila Capdevila. Considerava un germà el company Ramon Vila.

Martínez travessava amb freqüència la frontera del Pirineu des de l’exili a Tolosa de Llenguadoc per introduir explosius i armament a l’Interior, també per lliurar documents al moviment llibertari o diners pels presos i acompanyava membres de la CNT i de grups anarquistes en missions a l’Interior o per ajudar a escapar de les arpes de la Dictadura a companys perseguits per la policia i la Guàrdia Civil.

Gràcies a la seva capacitat per passar inadvertit, les seves precaucions extremes i la seva astúcia, mai va caure en mans de la policia ni de la Guàrdia Civil, mentre veia com els seus companys de lluita eren víctimes, un darrere l’altre, d’un final tràgic. 

El periodista Jaume Serra va conèixer a Jesús Martínez Maluenda durant el rodatge de la sèrie de TVE ‘El maqui a Catalunya’, de la qual va ser director. Impactat pel caràcter i l’enteresa del company Jesús Martínez, la seva memòria prodigiosa i la peculiaritat de les seves vivències com a guia transpririnenc, anys després d’acabar la sèrie decideix reprendre el contacte.

El fruit d’aquest retrobament i de les entrevistes resultants és ‘El Duende del maquis’, on se li cedeix la paraula a Jesús Martínez perquè ens expliqui en primera persona i amb la seva gracejo especial, questa barreja d’aragonès, català i francès, les vivències d’una persona idealista llibertària sense concessions, humil i essencialment humana, que sempre va considerar que la seva autèntica família eren aquelles persones amb les quals compartia les idees anarquistes. De nen no va poder assistir gaire l’escola però va ser, gràcies al seu pare, un ferm autodidacta i un gran apassionat a la lectura. Va emigrar amb la seva família a Barcelona on va començar a militar activament en el moviment llibertari i a freqüentar l’Ateneu Llibertari de Sants.

Després de l’aixecament revolucionari comunista llibertari del 1933, Jesús Martínez va ser empresonat durant un mes.

A principis del 1936, durant les vagues en el sector del transport va ser tancat novament a la presó. Al setembre del mateix any es va allistar a la Columna Solidaritat Obrera i va participar en les batalles de Pina d’Ebre, Alcubiera i Monte Oscuro. Ferit en una cama a Fuentes de Ebro, va ser traslladat a Barcelona. Un cop superada la convalescència, es va traslladar de nou al front, a la comarca dels Monegros, on va ser de nou ferit en un braç a Santa Maria de Meià (la Noguera).


Després del triomf militar franquista, forma part dels grups llibertaris d’acció en els que, des de 1947 fins a 1958, va ser guia i enllaç de diversos grups, com ara els de Francisco Sabaté Llopart, José Lluis Facerias i Ramón Vila Capdevila entre altres. Martínez va efectuar innombrables passatges de militants activistes fins a Barcelona i mai va ser detingut. 

L’any 1951, arran d’un famós robatori a Lió va ser detingut, de rebot, per la policia francesa i empresonat durant un mes i seguidament confinat a residir sota arrest domiciliari a Saint-Malo, una assignació de residència forçosa que es repetirà almenys dues vegades. 

Jesús Martínez Maluenda, El Maño, havia participat com assessor en ‘L‘últim maqui’, d’Armand Gatti, l’any 1986, i el 2001 va ser el protagonista de ‘L’Ombra del maquis’, del mateix Jaume Serra Fontelles. Va morir a Tolosa del Llenguadoc el desembre de 2006.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada