dijous, 23 de maig del 2013

El Museu Memorial de l’Exili, a la Jonquera, rebrà la visita del gran mestre del Gran Orient de França

També es farà una visita a la Vajol.  
El dilluns, 27 de maig, en el marc d’un homenatge a la Retirada de 1939 i del deure de memòria, el Museu Memorial de l’Exili, a la Jonquera, rebrà la visita del gran mestre del Gran Orient de França.
 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 22/05/2013 
La Jonquera / La Vajol (Alt Empordà).- 

El dilluns, 27 de maig, en el marc d’un homenatge a la Retirada de 1939 i del deure de memòria, el Museu Memorial de l’Exili (MUME), a la Jonquera (Alt Empordà) rebrà la visita del gran mestre del Gran Orient de França (GODF). També es farà una visita a la Vajol. 
El dilluns, 27 de maig, José Gulino, gran mestre del Gran Orient de França, visitarà diversos llocs de memòria de l’exili republicà situats a la Catalunya del Nord i a l’Alt Empordà. La jornada, que es consagrarà a l’exili republicà i serà un homenatge a la Segona República i als defensors dels valors republicans, s’iniciarà a la Vajol (Alt Empordà) a les 9:30h i prosseguirà amb una visita al Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera. Posteriorment, durant la tarda, el recolliment davant la tomba d’Antonio Machado a Cotlliure (Rosselló) i el desplaçament al denominat ‘Cementiri dels espanyols’, del camp d’Argelers, seran el colofó d’aquest reconeixement a l’exili republicà. Els actes es clouran a Perpinyà (Rosselló), a les 18h, amb una conferència presidida per José Gulino, a la sala Canigó del Consell General del Pirineu Oriental.
Segueix l’estela d’altres activitats  
Aquesta visita del Gran Mestre del Gran Orient de França segueix l’estela d’altres activitats dutes a terme per aquesta entitat històrica humanista laica de lliure pensament vinculades al deure de memòria, com per exemple les visites al camp de Struhoff (2006), al camp de Vernet d’Arieja (2008), l’homenatge a la ciutat màrtir d’Oradour-sur-Glane (2012), la commemoració dels deportats de Compiègne (2012). Aquestes accions testimonien la voluntat d’aquesta obediència maçònica progressista d’afrontar la tràgica història del segle XX i de romandre vigilant enfront dels perills a què s’exposen democràcia i humanisme en el present i el futur. En aquest sentit, la visita a diversos llocs de memòria de l’exili republicà comporta reconèixer les aportacions de l’esperit republicà del país en la dècada dels anys trenta del segle passat a casa nostra, així com també recordar el compromís de milers de republicans catalans i espanyols, que trobant-se a l’exili i enmig d’enormes dificultats, van defensar la democràcia en un continent europeu sotmès al jou de règims totalitaris com el nazisme, el feixisme italià i el franquisme. 
El Gran Orient de França és una organització nascuda l’any 1773 que actualment agrupa 1200 lògies i 52.000 membres. Aquesta obediència francmaçònica, que té un caràcter iniciàtic simbòlic ‘especulatiu’, és essencialment filosòfica, filantròpica i progressiva. Treballa per la cerca de la veritat, la pràctica de la solidaritat i l’estudi de la moral. El seu objectiu és la millora de la humanitat i de la societat, així com el seu perfeccionament intel·lectual i social. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada