dimecres, 8 de maig del 2013

Debat entorn de la Cerdanya llibertària 1936-1939 a Sallagosa

El divendres 17 de maig a Sallagosa (Alta Cerdanya) hi haurà la conferència ‘1936-1939. La primavera llibertària a Puigcerdà’, organitzada pel grup Puig Antich de Coordinació de Grups Anarquistes (CGA), a la sala de cinema 


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 08/05/2013 

Sallagosa (Alta Cerdanya).- 

El divendres 17 de maig, a les 19:00h, a Sallagosa (Alta Cerdanya) hi haurà la conferència ‘1936-1939. La primavera llibertària a Puigcerdà’, organitzada pel grup Puig Antich de Coordinació de Grups Anarquistes (CGA), a la sala de cinema.

Els esdeveniments que van tenir lloc a la península Ibèrica entre els anys 1936 i 1939 han estat objecte d’estudis històrics, universitaris,... El parèntesi anarquista que va tenir el seu origen en la jornada del 19 de juliol de 1936 a Barcelona i que es va perllongar, a determinades comarques, més enllà del cop d’estat contrarevolucionari del maig de 1937, ha estat sovint explicat de forma molt crítica per part dels adversaris de la ‘primavera llibertària’.

Així, les realitzacions socials, exemplars a la comarca de Puigcerdà, com a la resta de Catalunya, van ser freqüentment denigrades i tergiversades, fins al punt que els anarquistes eren descrits com autors dels pitjors excessos. Burgesos i stalinistes es dedicaren a criticar l’obra revolucionària, llibertària i igualitària.

I malgrat tot, un periodista de l’ultra burgès diari ‘Le Petit Parisien’ afirmava el 19 de desembre de 1936, parlant de la vida dels treballadors de Puigcerdà, que: « …Cadascú té la seva feina, la seva professió, la seva setmanada i paga les seves compres a preus oficials. Constato que la població no sembla infeliç ni desgraciada. Constato que els homes, les dones, els nens semblen tenir bona salut i bon humor, semblen ben alimentats i van vestits amb normalitat [...] De veritat, la vida continua. Els nens, ben abrigats, es diverteixen com abans; les dones van als rentadors, a la font; els homes al taller o l’oficina. Ni tristesa anormal ni felicitat excessiva. Cadascú es gasta el salari a la seva conveniència. Tothom té menjar i gaudeix de diversions […] Antonio Martin insisteix al periodista: [...] "Vosaltres heu constatat que no som pas destructors. Tot segueix endavant. A ningú li falta res. Tothom treballa i es distreu. No crec que hagi vist cap desordre. Cadascú se sent responsable de l’ordre públic".».

El company Antonio Martín va ser assassinat el 25 d’abril de 1937 per ordre dels stalinistes, com assenyala F. Morrow: «Els carrabiners, reforçats per forces locals del PSUC, van atacar les patrulles obreres a Puigcerdà. Antonio Martin, alcalde i dirigent de la CNT, popular a tot Catalunya, va ser assassinat per les bales dels stalinistes […]».

El divendres 17 de maig, a partir de les 19:00h, a la sala del cinema de Sallagosa, les i els militants del grup Puig Antich de Coordinació de Grops Anarquistes (CGA) animaran una conferència al voltant del tema «1936-1939, la primavera llibertària a Puigcerdà». Investigadors catalans hi seran presents. Ens esperen en aquesta conferència, tot i que pugui generar controvèrsies. 


[http://www.c-g-a.org/content/reunion-debat-autour-de-la-cerdagne-libertaire-1936-1939-saillagouse-pyrenees-orientales]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada