dimarts, 16 d’abril del 2013

Racisme hitlerià a l’Alt Empordà


La pressió policial, amb un setge per impedir l’entrada d’aigua i menjar, fa marxar les famílies gitanes de Vilafant però avisen que ocuparan altres habitatges buits del mercat immobiliari. 
La promotora de les cases unifamiliars de Vilafant va denunciar el cas i es va alertar les famílies que o bé marxaven voluntàriament o se les desallotjaria policialment de forma imminent per ordre judicial. 
La presidenta de l'Associació de dones Gitanes del barri figuerenc de Sant Joan, Pilar Roig assegura que tenien l'opció de quedar-se una setmana "però sense poder entrar ni menjar ni aigua" a causa dels setge policial dels habitatges de Vilafant. 
Pilar Roig va dir que tenia constància de situacions dramàtiques de les famílies i que si no es prenien mesures hi hauria més ocupacions a la comarca. 
Els ajuntaments de Figueres (CiU) i Vilafant (PSC) anuncien tolerància zero amb ocupacions incontrolades d’habitatges vuits.   
Les alcaldesses d’ambdós ajuntaments, Marta Feliu (CiU) i Consol Cantenys (PSC), volen aturar per mitjà de la pressió policial allaus incontrolats del sistema hegemònic de rescat i alliberament d’habitatges buits dins el mercat especulatiu immobiliari. 
Les famílies ocupants de l’Alt Empordà asseguren que no aconsegueixen pels canals habituals de l’administració poder accedir a la bossa d’habitatge social a causa de ser d’origen gitano.
Marta Felip afirma que es tracta d’un “fet excepcional, aïllat, i que no tenen cap mena de vinculació amb el moviment reivindicatiu de plataformes d’afectats per les hipoteques”, una afirmació que no desmenteixen les PAH, les quals no obren boca aquesta vegada. 
HORA NOVA parla de “fet delictiu” a Figueres i Vilafant mentre el SETMANARI DE L’ALT EMPORDÀ tracta aquest moviment social incontrolat de “saltar-se a la torera els drets que, tots plegats, també tenim”,
 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 16/04/2013 Vilafant / Figueres (Alt Empordà).- 

L’Estat capitalista espanyol no es dóna o no es vol donar compte de la situació d’emprenyament social creixent i cada vegada més incontrolat políticament parlant. El nivell de la crisi institucional espanyola comporta un proper horitzó de tensió dels minyons de les ‘banlieues’ de l’hexàgon francès o en les revoltes populars de l’entorn de Londres. Farien bé les alcaldesses de Figueres i Vilafant, Marta Feliu (CiU) i Consol Cantenys (PSC), de tenir-ho en compte. Rebutjar per principi la recuperació i alliberament d’habitatges buits per part de famílies gitanes sense reflexionar sobre les causes profundes i històriques que ho estan originant és posar en perill de les pròpies institucions dels sistema capitalista que ens oprimeix. 
L’actuació políticament incontrolada de caire social no és una mena de passió transitòria i cega, sinó que, en cert sentit, escolta el ressò conflictiu de la societat i tot seguit segueix la lògica de la pròpia iniciativa autònoma de masses vers la democràcia directa col·lectiva i autogestionada. Per això, no podem acceptar cap mena de vàcua condemna de l’actuació d’aquestes famílies gitanes de l’Alt Empordà.

La promotora de les cases unifamiliars va denunciar el cas i es va alertar les famílies que o bé marxaven voluntàriament o se les desallotjaria de forma imminent per ordre judicial 
La pressió policial va aconseguir dilluns que les quatre famílies gitanes que quedaven ocupant unes cases unifamiliars buides a Vilafant marxessin esprés d'haver-hi entrat dijous passat denunciant que no tenien on viure.
L'alcaldessa de Vilafant pel PSC, Consol Cantenys, va explicar que el promotor dels habitatges havia presentat una denúncia el mateix dilluns i que, en una reunió, es va demanar als mediadors que convencessin els ocupants que o bé abandonaven els habitatges pel seu propi peu o ho haurien de fer policialment amb una ordre de desallotjament. Després d'hores de negociacions, van treure les seves pertinences i abandonar. Això sí, ja van alertar que buscarien altres habitatges buits per ocupar si no se'ls oferia un espai amb un lloguer assequible.  

Tot va començar la setmana passada quan deu famílies -la majoria del barri del Sant Joan de Figueres- van accedir per finestres trencades des de fa temps per lladregots als habitatges de l'avinguda les Mèlies. Cosa que demostra que no hi ha cap delicte per usurpació d’immoble. Diumenge, n'hi va haver cinc que van marxar a causa de la pressió policial i ahir una més va abandonar enmig d'un fort dispositiu policial que impedia que n'hi podés entrar-hi més. N'hi van quedar només quatre, moltes de les quals amb nens petits. Diuen que no tenen on anar i demanaven poder-s'hi quedar pagant entre 100 i 200 euros. "Se'ns discrimina perquè som gitanos", insistien.
Durant tot el matí d'ahir hi va haver retrets i múltiples reunions tant a Figueres com a Vilafant amb cossos de seguretat i representants de la comunitat gitana de l’Alt Empordà. I és que la matinada de diumenge un grup de 90 persones de la mateixa comunitat van intentar ocupar un altre bloc a Figueres, a la plaça Fages de Climent. Hi va intervenir el conseller de la Generalitat  i ex alcalde per CiU de la ciutat, Santi Vila, i les forces policials per evitar que s'hi acabessin d'instal·lar i al matí ja no hi havia ningú.
La decisió que es va adoptar ahir a Vilafant va ser que s'estudiarien els casos i que se'ls derivaria als Serveis Socials si calia però que no els constava que s'haguessin tramitat demandes amb anterioritat. "Hem parlat amb els mediadors i els hem dit que intentessin aconseguir que marxessin per ells sols o es tiraria endavant l'ordre judicial", explicava ahir l’alcaldessa Consol Cantenys.
Per la seva banda, la presidenta de l'Associació de dones Gitanes del barri figuerenc de Sant Joan, Pilar Roig, en canvi, criticava com s'han gestionat el cas i assegurava que tenien l'opció de quedar-se una setmana "però sense poder entrar ni menjar ni aigua". Roig va dir que tenia constància de situacions dramàtiques de les famílies i que si no es prenien mesures hi hauria més ocupacions. També ho van afirmar ells mateixos mentre treien matalassos, cadires i d'altres pertinences. "On he de ficar aquesta gent?", es preguntava la Pilar.  
L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, per la seva banda, va dir que en cap cas cediran a aquest tipus de mètodes i que s'han de seguir els circuits habituals, com "tothom".  

No som gossos, necessitem un lloc on viure” 
La Rocío diu que prové dels gitanos que antigament vivien al Garrigal de Figueres però que fins fa poc s'estava a Lleó, des on va marxar perquè el seu exmarit la maltractava. "Vaig venir fa uns quinze dies perquè m'havien dit que aquí podria tenir una casa d'acollida on escapar-me d'ell i quan vaig arribar em van dir que no hi havia res", explica. Es va estar a casa d'una amiga fins que va decidir, juntament amb la resta de famílies, ocupar aquests habitatges. Té una filla de sis anys i demana un lloc on viure que pugui pagar. Assegura que ho han fet per necessitat i que "els que ens hem quedat som cívics". Ella va entrar en aquestes cases on no hi ha llum ni aigua i on, segons expliquen, hi falten des d'endolls, a vitroceràmica o portes, igual que en Marcos. "Em vaig casar fa poc però la meva família i la de la meva dona són enemigues i, per tant, no ens volen. Fins ara vivíem al cotxe perquè no teníem on anar", diu en Marcos. "No som gossos i tenim dret a tenir una casa com tothom", insisteix.  
"Un desallotjament, una altra ocupació", cridaven algunes persones mentre carregaven als cotxes i furgonetes les seves coses 
La Tere té tres filles i, fins ara, vivia en una casa on, diu, ha de marxar d'aquí a poc més de 15 dies per problemes amb la propietat. Cobra 600 euros de PIRMI i diu que podria pagar un lloguer de 200 euros però no més perquè si no “les seves nenes no podrien menjar”. Admet que no ha demanat ajuda als serveis socials però diu que no ho va poder tramitar perquè li faltaven uns papers. Aquests són algunes de les històries que aquesta gent va explicar ahir abans de marxar a causa del setge policial. Seguiran buscant i, si cal, n'ocuparan més. "Un desallotjament, una altra ocupació", cridaven algunes persones mentre carregaven als cotxes i furgonetes les seves coses. 
Buscaran altres cases on poder entrar a viure perquè asseguren que no tenen on anar 
Tot i això, ja han advertit que buscaran altres cases on poder entrar a viure perquè asseguren que no tenen on anar.
Ahir al matí quedaven una desena de persones dins les cases, pendents de si arribava l'ordre de desallotjament. Però cap a les dues de la tarda es van presentar a l'avinguda de les Mèlies de Vilafant agents dels Mossos d'Esquadra, de la policia local de Figueres i mediadors de la comunitat gitana per convèncer les famílies que deixessin les cases per pròpia voluntat perquè el propietari dels immobles ja havia presentat una denúncia, amb la qual cosa haurien de marxar per ordre del jutge. 
Ho fan perquè som gitanos, són uns racistes” 
Les famílies van treure totes les pertinences dels habitatges i les van carregar en furgonetes per marxar. Quan dijous van ocupar les cases, hi havien dut matalassos, roba, mantes i mobles.
Segons fonts dels Mossos, ara el propietari dels immobles buits de Vilafant tapiarà les entrades perquè no tornin a ser ocupats. 

La policia no ens deixa entrar menjar ni aigua perquè marxin, pitjor que Hitler” 
La presidenta de les dones gitanes del barri de Sant Joan, Pilar Roig, que va fer de mediadora, va assegurar: “El jutge ha dit que els donen una setmana, però la policia no ens deixa entrar menjar ni aigua perquè marxin, pitjor que Hitler.” Roig va explicar que l'Ajuntament de Vilafant i la policia li havien demanat que convencés les famílies perquè deixessin l'ocupació “a les bones, que si no aniran a les males”. “Per dins, les cases estan destrossades. No hi ha aixetes, ni extractor, ni vitroceràmica. Ho han robat tot. Ens han dit que si no marxen els duran a judici i que els faran pagar tot això, a sobre! No ho han fet els gitanos, això”, explicava. I hi afegia: “Ho fan perquè som gitanos, són uns racistes.”
La Tere, una de les dones que van ocupar una casa, explicava que marxava perquè no volia que els traguessin per força. “Per les meves nenes”, deia. Assegurava que encara té disset dies per estar-se a la casa on havia viscut fins ara però que l'ha de deixar. I advertia que després pensava ocupar alguna altra casa. El mateix assegurava Marcos, que s'acaba de casar contra la voluntat dels seus familiars i assegura que no té on anar. “Marxarem d'aquí i entrarem en un altre lloc”, deia. I hi afegia a crits la consigna: “Un desallotjament, una altra ocupació.” La Rocío, que té una filla de sis anys, advertia que hauria de tornar a León, des on havia fugit dels maltractaments. 
Durant tot el matí d'ahir hi va haver reunions per decidir què cal fer en el cas de les ocupacions. L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, i la de Vilafant, Consol Cantenys, es van reunir a primera hora amb els cossos policials i representants d'Habitatge de la Generalitat, i van valorar l'actuació feta el cap de setmana i l'estratègia a seguir els pròxims dies. Després, tant Felip com Cantenys van tenir trobades amb la comunitat gitana de Figueres. Hi van acordar demanar a les famílies que marxessin abans no arribés l'ordre judicial. 

Moviment autònom de recuperació i alliberament de blocs i cases noves buides del mercat immobiliari







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada