dimarts, 16 d’abril del 2013

ERC, quo vadis?


ERC es declara víctima del CNI 
Admet que va contractar sense saber-ho el serveis d'un 'hacker' dels serveis d'intel·ligència espanyols 





[font: Vilaweb 15/04/2013] 
ERC admet que va contractar, sense saber-ho, un 'hacker' del CNI, els serveis secrets espanyols, l'any 2010. Així ho avançava un reportatge publicat avui per Interviú, segons la qual la fundació Josep Irla va contractar Matías Bevilacqua com a expert informàtic per col·laborar en l'acomiadament d'una de les treballadores. Bevilacqua fou detingut el maig del 2012 en l'operació Pitiüsa, de tràfic de dades personals anònimes. I els agents de la policia espanyola que el van detenir van informar el jutge d'unes notes del 'hacker' sobre els republicans. 
Segons Interviú, en un ordinador de Bevilacqua hi havia una document amb l'etiqueta 'casos', en què hi havia escrits el nom, el càrrec, els telèfons i les adreces de tres càrrecs d'ERC. I les notes deien això: 'Anna Txarola, directora de recursos humans. Organització: ERC; Jordi Lapiedra. Cap. Organització: ERC; Jordi Millán. Cap. Organització: ERC'. Txarola és la cap de recursos del partit; Lapiedra és un advocat que treballa per ERC i Millán en fou responsable informàtic.  
Després de la detenció, el cap del CNI va dir que Bevilacqua havia col·laborat amb ells fins al 2008. Però en la documentació trobada al 'hacker', a més de les dades de càrrecs d'ERC, hi havia els noms, telèfons i adreces electròniques de sis agents del CNI que són en actiu.
Quan fou detingut, Bevilacqua va dir que els més de 140.000 euros que desava en una caixa forta els havia cobrat de diverses feines que havia fet per al ministeri de Defensa espanyol, de qui depenien els serveis secrets fins l'actual govern de Rajoy, que els ha adscrit a Presidència. ERC va detectar atacs informàtics des del 2009 
La portaveu d'ERC, Anna Simó, ha afirmat avui que ERC va detectar atacs al seu sistema informàtic a partir de 2009 i que el partit va decidir incrementar la seguretat informàtica a partir de 2011. La portaveu republicana ha vinculat aquests atacs a presumptes encàrrecs del CNI. Seguint aquest fil, Simó ha confirmat que van contractar els serveis d'una empresa externa en què treballava Matías Bevilacqua. 'El CNI posa els tentacles a tot arreu', ha assegurat Simó, que desconeix si Bevilacqua té cap relació amb la intel·ligència espanyola, però ha assegurat que mai va posar els seus peus a la seu nacional d'Esquerra. 
La portaveu d'ERC ha relacionat aquests atacs informàtics a "l'agenda secreta" del Govern espanyol per aturar el procés sobiranista. Simó ha afirmat que lluitaran contra qualsevol intent d'aquells que volen "avortar" el procés. "Aquesta és la batalla que tots el partits polítics rebrem, especialment els que estem involucrats en el procés per a la independència", ha reblat. 
Qui és Matías Bevilacqua? 
Matías Bevilacqua Brechbuhler, enginyer informàtic argentí de 37 anys llicenciat a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), és el director informàtic de l'empresa CFLabs, que es presenta com un laboratori forense d'anàlisi de dispositius electrònics especialitzat en identificar i presentar proves electròniques. Forma part del High Level Experts Group com a conseller estratègic en Ciberseguretat per la secretaria general de la International Telecommunication Union (ITU) i els estats membres de la Unió Europea. 
L'empresa és adjudicatària del Centre Nacional d'Excel·lència de Ciberseguretat que la Comissió Europea va adjudicar al Ministeri de l'Interior espanyol, a l'Institut de Ciències Forenses i de la Seguretat (ICFS). El director de l'ICFS, Manuel de Juan, va explicar fa un any que l'empresa de Bevilacqua col·labora amb ells perquè 'són molt bons'. I afegia que els la va recomanar la policia i la guàrdia civil. 'Sempre preguntem qui són els millors perquè treballin amb nosaltres', va dir De Juan. 
Segons explica la pàgina web de CFLabs, 'està orientada a la obtenció d'informació electrònica i dades amb l'objectiu de minimitzar el risc dels clients en la presa de decisions, negociacions internes o en litigi, entre més'. 
Bevilacqua va ser detingut i encausat en la trama de compra i venda de dades confidencials desarticulada per la policia ara fa un any. També ha estat relacionat també amb el cas Nóos perquè ha col·laborat amb la defensa del gendre del rei espanyol, Iñaki Urdangarín. Segons va explicar l'advocat d'Urdangarín, han contractat Bevilacqua per ordenar i comprovar els milers de correus electrònics que han centrat la investigació del cas de corrupció i frau fiscal. A més, el nom de l'enginyer argentí ha aparegut recentment en les informacions que implicaven l'amant de Juan Carlos Borbó, Corinna zu Sayn-Wittgenstein, en afers relacionats amb l'espionatge i la diplomàcia espanyola. 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada