dimecres, 20 de març del 2013

Aproven una resolució per aturar la planta de residus al municipi Forallac



S’aconsegueix també que tots els grups parlamentaris autonòmics votin a favor de parar les obres d'un xalet de luxe a Can Juncadella. Pere Pujol Ferrrussola i l'alcalde Josep Sala de CiU,   els principals promotors i beneficiaris  de la infraestructura.

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 20/03/2013 
Canapost (Baix Empordà).- 

La Comissió de Territori i Sostenibilitat ha aprovat una proposta de resolució presentada per ICV-EUiA que insta el Govern de la Generalitat a aturar de manera immediata el procés d'autorització de la macro planta de tractament de residus que una empresa privada impulsa a Forallac (Baix Empordà), al costat del jaciment arqueològic ibèric dels Clots de Sant Julià. La planta tindrà capacitat per tractar 100.000 tones anuals, una quantitat que, segons les associacions veïnals, sobrepassa la capacitat de generació de tot el territori català.
El grup parlamentari d’ICV-EUiA també ha aconseguit aprovar per unanimitat una altra resolució que demana l'aturada de les obres d'una casa de luxe a la finca de Can Juncadella de Lloret de Mar (la Selva). 
El diputat autonòmic per la circumscripció gironina Marc Vidal ha defensat en el sí de la Comissió de Territori i Sostenibilitat la proposta de resolució presentada pel seu grup contra l'autorització per construir una macro planta de tractament de residus al Baix Empordà. Al text de la resolució, que ICV-EUiA va presentar al Parlament de Catalunya el passat mes de gener, s'ajunta el rebuig que el projecte ha aixecat entre els veïns de la zona i es destaca que no és un projecte necessari. "Construir aquest complex allà significa deixar tot el paratge arqueològic dels Clots de Sant Julià de la mà de Déu", ha advertit el diputat Marc Vidal. 
En aquest sentit, les associacions veïnals argumenten que no cal impulsar aquest centre de tractament de residus perquè en el Pla Territorial Sectorial d'Infraestructures de Gestió de Residus Municipals de Catalunya no es preveu cap infraestructura d'aquest tipus. Per tant, defensen que no és necessari i sospiten que la gran capacitat de la futura planta, que pot tractar més de 100.000 tones de diversos materials d'origen industrial i sanitari a l'any, porta lligada la creació més endavant d'una incineradora que tracti residus vinguts de fora del Principat de  Catalunya.
Els tres punts de la resolució s'han votat per separat. En el primer punt, Marc Vidal ha demanat aturar "de manera immediata" el procés d'autorització del projecte de planta de tractament i valorització de residus industrials i especials. En aquest punt, el PSC ha presentat una esmena -que ha estat acceptada- que demana iniciar un procés de participació ciutadana que determini si el complex de residus constitueix un projecte d'interès general. En aquest punt, CiU s'ha abstingut. 
Els altres dos punts del text -que demanen informar la població "adequadament i amb transparència" de totes les gestions que s'estan duent a terme i complir amb el Pla Territorial Sectorial d'Infraestructures de Gestió de Residus Municipals de Catalunya- s'han aprovat amb els vots de tots els grups parlamentaris. 
Aturar les obres de Can Juncadella 
El partit també havia registrat el passat gener una altra proposta de resolució que instava al Govern de la Generalitat a aturar les obres de la finca de Can Juncadella, de Lloret de Mar (la Selva).
La plataforma SOS Lloret va denunciar davant la fiscalia de Medi Ambient el desembre de 2010 les obres que s'estaven fent a la finca, propietat d'un multimilionari del Kazakhstan. El fiscal va arribar a remetre la denúncia al jutjat de Blanes perquè considerava que hi havia "indicis fundats de delicte" per vulnerar diverses normatives urbanístiques i medi ambientals. 
En aquest sentit, el grup d’ICV-EUiA recorda en l'escrit que la finca de Can Juncadella es troba dins de l'Espai d'Interès Natural del Massís de Cadiretes i que forma part de la xarxa europea d'espais naturals Xarxa Natura 2000.
En canvi, els amos de la finca van aconseguir permisos municipals per fer obres de reforma i adequació de la casa dels masovers i del galliner. En realitat, però, els treballs han servit per ampliar el xalet que passa a tenir 3.200 m² construïts (soterrani, planta baixa i primera planta) amb 13 dormitoris i 15 places d'aparcament. 
L'acord, que s'ha pres per unanimitat, recull que el Parlament insta el Govern a aturar "de manera immediata" les obres d'edificació de la finca i a prendre les mesures oportunes per tal que es revisi, i revoqui, si s'escau, el procés d'autorització concedit per la Comissió Territorial d'Urbanisme de Girona. També demana aplicar mesures de control "més eficients" en l'àmbit de les autoritzacions i tràmits administratius per a la protecció del massís de Cadiretes, en particular, i dels espais naturals protegits del Principat de  Catalunya, en general, "davant de possibles futures agressions i riscos ambientals i humans, sobretot en les zones més sotmeses a la pressió i interacció humanes". 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada