dilluns, 11 de febrer del 2013

Tots els grups parlamentaris, menys CiU i PPC, es posicionen contra el ‘fracking’


ERC, CUP, Ciutadans, PSC i EUiA van acordar en una reunió celebrada a Riudaura fer front comú contra la tècnica 


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 08/02/2013 
Riudaura (La Garrotxa).- 

La CUP, ERC, Ciutadans, PSC, i IpC-EUiA aquest divendres a la tarda han acordar fer un front comú contra el ‘fracking’ al Parlament de Catalunya.
La decisió va arribar després d'una reunió a porta oberta al mas Bover de Riudaura. En tant que representant de CiU hi havia el vicepresident del Consell Comarcal, Josep Berga, el qual substituïa el diputat, Lluís Guinó, que va excusar la presència per un viatge. Berga no va signar el manifest resultant de la reunió pel fet de no ser diputat. Tampoc hi havia cap representant del PPC, també per culpa d'un compromís a Madrid. Els diputats presents van signar una declaració d'intencions, a través de la qual van documentar el posicionament contrari a la fractura hidràulica.
Només d'acabar la reunió, l'alcaldessa de Riudaura, Eulàlia Massana (ERC), va explicar: "la trobada d'avui és perquè els tràmits parlamentaris van molt lents i en conseqüència calia demanar que un diputat de cadescun dels grups de la cambra catalana vingués a Riudaura a prendre un compromís". Va afegir que "per part dels partits s'ha rebut molt bé". Massana es va mostrar satisfeta pel fet que "un poble petit pot arribar a mobilitzar la gent d'aquesta manera".
L'alcaldessa va explicar el contingut del manifest signat:"La primera condició és suspendre el permís, la segona és aprovar una llei que prohibeixi tots els permisos d'investigació d'hidrocarburs". Massana va sintetitzar: "que no es puguin fer aquestes coses a cap lloc de Catalunya". Va afegir "també demanem l'inici d'un debat per començar un canvi en el tema energètic". Eulàlia Massana va defensar un canvi energètic que permeti la substitució dels derivats del petroli per energies alternatives.
En tant que darrera demanda va dir que "no es pot passar de la gent del territori". Va afegir: "el que volem és informació clara neta i en temps real". Va opinar que no es pot informar la gent abans de donar els permisos d'investigació.
La parlamentaria de Ciutadans Inés Arrimadas va declarar "demanarem una moratòria de totes les accions referents al fracking". Va indicar que demanaran una comissió d'estudi per clarificar l'impacte que poden tenir les investigacions d'hidrocarbrus al territori. Va afegir: "parlarem amb la resta de formacions polítiques per arribar a un acord d'aturada de les investigacions fins que no es disposi de tota la informació i que no es compleixin tots els tràmits que s'han de complir"
En el decurs de l'assemblea, Salvador Milà (IpC-EUiA) va indicar que en cas els pous de petroli de Riudaura poden estar en servei actiu en només dos mesos de treball. També va demanar fermesa a l'alcaldessa i els propietaris del mas Bover envers les pressions que, segons ell poden rebre de Teredo Oils. 
El punt més tens de la reunió va arribar quan l'alcaldessa, Eulàlia Massana, va retreure "el suport del Consell Comarcal i de l'Ajuntament d'Olot no és prou actiu". El retret va anar de dret al vicepresident del Consell Comarcal de la Garrotxa, Josep Berga (CiU). El representant de Convergència es va defensar així:"vam ser els primers a aprovar mocions per demanar una moratòria". Va recordar que l'empresa encara no ha presentat cap pla de labor. De fet, el permís d'investigació exigia un pla de labor en un temps determinat que ja ha passat. Berga va indicar que amb l'actual permís d'investigació "Teredo Oils no pot fer res". 
Massana va continuar l'atac: "el problema de Riudaura a la resta de la comarca es veu a distància. Va assenyalar que li diuen:"els de Riudaura us fareu rics". Va apuntar que té demanada una reunió amb el conseller d'empresa i ocupació, Felip Puig, però, de moment no li han donat data. Va qualificar de "magnitud de la tragèdia", el fet que després de cada reunió que ha fet amb la Direcció General d'Energia i Mines l'hagin trucada des de Teredo Oils. M'han dit:"sembla que el poble està molt revolucionat". 
De fet, els membres de la Plataforma contra el ‘fracking’ en la reunió han estat molt sensibles i han preguntar a Berga perquè politics electes locals es dediquen a menjar fesols a la Fira de Santa Pau, en comptes d'anar a un acte contra el ‘fracking’ a l'espai Núria d'Olot. 
Propietaris del pou adjacent amb el mas Bover 
Els propietaris del pou adjacent amb el mas Bover, on es va fer la reunió, es van mostrar absolutament en contra de qualsevol recerca d'hidrocarburs a casa seva. Tot i que el propietari, Emili Solé, va considerar que la propietat no li atorga poder moral per fer agressions ambientals. Ell i la seva parella, Marissa Lamich, van explicar que al juny els van visitar tres persones en representació de Teredo Oils. Una d'elles era el director general de Teredo Oils España, Philip Paris. Van explicar que van tornar fer acte de presència poc abans de les festes de Nadal, quan els visitants van ser cinc. En aquesta darrera reunió els van informar que a finals de gener tornarien amb advocats per tal de fer ús del permís d'investigació d'hidrocarburs que els va atorgar la Generalitat de Catalunya. La parella va explicar que no se'ls havien excedit en explicacions.  
Les restes de l'antiga explotació properes al mas Bover encara són visibles. Es tracta d'una superfície de més 100 metres quadrats que està pavimentada amb ciment. Les explotacions de gas propà a Riudaura van començar el Nadal del 1964, quan van trobar gas propà després de perforar a 1.900 metres de profunditat. Segons el noticiari  franquista oficial de cinema NODO es van invertir 300.000 pessetes diàries en els treballs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada