dilluns, 18 de febrer del 2013

L'associació científica Oceana s’oposa als sondejos sísmics previstos davant del Cap de Creus

Aquestes proves sísmiques produiran un soroll eixordador, 100.000 vegades més intens que un avió a reacció, cada 10 segons, 24 hores al dia. 
Segons l'organització Oceana, aquesta tècnica podria reduir un 50% les captures pesqueres en una zona protegida d'alt valor ecològic. 
Això hauria d'indignar els pescadors. 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 17/02/2013 
Cadaqués (Alt Empordà).- 

Oceana expressa el seu rebuig als sondejos sísmics per localitzar bosses de petroli o gas natural davant de la Costa Brava i adverteix que aquesta tècnica prospectiva pot reduir les captures pesqueres un 50% en una zona protegida d'alt valor ecològic. 
En un comunicat, Oceana lamenta els permisos concedits pel ministeri d'Indústria a la companyia britànica Capricorn Spain Limited per fer exploracions sísmiques, una activitat que arriba a reduir les captures pesqueres a la meitat i amenaça la pesca comercial i recreativa. Segons l'organització, a l'àrea designada, situada davant la Costa Brava, viuen nombroses espècies amenaçades i protegides que pateixen pèrdues auditives i fugen dels llocs on es realitzen aquest tipus de proves. 
"Molts no coneixen els enormes danys causats pels tests sísmics, abans fins i tot que hagin començat les perforacions" afirmar el director executiu d'Oceana, Xavier Pastor. "La pesca disminuirà a la zona pel desplaçament dels estocs i els danys produïts a ous i larves. Espècies protegides, com balenes, dofins i tortugues, seran expulsades dels seus llocs de cria i alimentació i en el pitjor dels casos patiran danys en l'organisme o fins i tot podrien morir", explica Pastor. 
Segons el projecte que denuncia Oceana, durant gairebé tres mesos una embarcació de gran mida, dotada d'un canó per detectar bosses de petroli i gas sota el llit marí, generarà explosions d'aire comprimit que arribaran a quilòmetres de distància sota l'aigua. "Aquestes proves sísmiques produiran un soroll eixordador, 100.000 vegades més intens que un avió a reacció, cada 10 segons, 24 hores al dia" assegura Oceana. 
Interessos econòmics industrials privats i a curt termini 
Oceana explica que l'àrea d'exploració comprèn 11.519 quilòmetres quadrats, l'equivalent a les demarcacions de Girona i Barcelona juntes, i se situa al Golf de Lleó, davant les costes de Catalunya i Balears, entre el Cap de Creus i Menorca.
"És absurd que s'hagin aprovat permisos sísmics en una àrea amb una biodiversitat tan rica i tan pròxima a llocs turístics", assenyala Silvia García, científica marina d'Oceana, que denúncia el fet que "han prevalgut els interessos econòmics a curt termini de la indústria sobre la defensa del patrimoni natural". "Això hauria d'indignar pescadors i operadors turístics, sobretot quan existeixen tantes alternatives més netes i menys perjudicials, com l'energia eòlica. És vergonyós que s'aprovin nous projectes d'energies contaminants a l'hora que es tornen a retallar les primes a les renovables" afegeix Silvia García. 
A més, Oceana denuncia que la zona d'exploració se situa al costat d'una àrea marina que estarà protegida dins del projecte Life + Indemares, finançat pel Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i per la Comissió Europea. Encara que les explosions no es produiran dins d'aquesta zona, el so, segons Oceana, la creuarà i afectarà la vida marina, que també es veuria amenaçada per abocaments si es detectés que hi ha petroli.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada