dissabte, 16 de febrer del 2013

Dret a un habitatge digne L’ocupació de cal Ganiveter a Olot arriba als jutjats després de 15 mesos


Indignats i PAH van fer una protesta a la porta dels jutjats. 
L'advocat dels que hi viuen demana al jutge que faci una interpretació de la llei d'acord amb la realitat social actual. 
La Caixa, la part contrària, en certifica la propietat i diu que vol vendre l'edifici.  
Multitudinàries manifestacions arreu del Regne d’Espanya pel dret a l'habitatge. 
Milers de persones clamen pel centre de Barcelona contra els desnonaments, per la dació en pagament retroactiva i els lloguers socials.
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 16/02/2013 
Olot (La Garrotxa).- 

L'ocupació de l'edifici de cal Ganiveter al carrer dels Sastres, a Olot (la Garrotxa), ha quedat vista per sentència. Ahir  divendres 15 de febrer, al matí, al Jutjat d'Olot hi va haver la vista, en la qual la part acusadora,  la immobiliària Servihabitat, i la defensa de les famílies ocupants van presentar els seus arguments al tribunal.
Els raonaments de Servihabitat van ser la propietat legítima de l'immoble i la proposta de negociacions amb els ocupants. La immobiliària va presentar els documents acreditatius de la propietat, amb els quals s'assenta la demanda civil de desnonament.  
L'advocat dels ocupants va defensar que aquests puguin continuar a la casa. En els 15 mesos que han passat des de l'ocupació social, segons fonts del col·lectiu dels Indignats de la Garrotxa, set persones s'han allotjat a l'immoble i ara mateix n'hi ha sis.  
L'advocat va discutir les mesures de l'edifici acreditades als documents de propietat. Va fer referència al fet que l'edifici va ser objecte d'una compravenda l’any 2004 de 64.000 euros i d'una altra de 164.000 euros al 2005. I va demanar el compliment del dret constitucional a l'habitatge, tot assenyalant que apart d'una proposta de lloguer social no hi ha hagut cap mostra d'interès de negociació per part de la immobiliària. 
Poc abans de la celebració de la vista va tenir lloc, a la porta dels jutjats d’Olot, un acte de protesta del Col·lectiu Indignats i de la Plataforma Afectats per la Hipoteca (PAH). A l'acte, l'advocat va concretar que la proposta de lloguer social de la immobiliària els va arribar el dijous a les 16 hores. I va indicar que, en un principi, els ocupants no havien donat credibilitat a l'oferta. 
A l'acte, Ramon Mateu, portaveu de la Plataforma Afectats per la Hipoteca, va definir l'ocupació com un acte de rebel·lia contra "el preu exagerat de l'habitatge". I va acusar els bancs de ser "l'eina canalitzadora de tot aquest desgavell que ha deixat gent al carrer". També va parlar Juanjo Salas, un dels primers ocupants de l'edifici. "al maig 2012 em vaig quedar sense feina i sense sostre i em van fer saber l'existència de la casa. Va assenyalar que ha pogut sortir de les dificultats i que ja no viu a la casa. Va indicar que el fet d'haver pogut disposar del sostre de cal Ganiveter l'havia ajudat. 
Així, el representant dels habitants de cal Ganiveter d'Olot va demanar al jutge que faci una interpretació generosa de la legislació d'acord amb la realitat social actual i que no decreti el desnonament de les sis persones que ocupen l'immoble, la Plataforma de Persones Indignades de la Garrotxa parla d'alliberament de l'edifici. L'advocat va al·legar circumstàncies especials després que els representants legals de Servihabitat afirmessin que l'edifici, situat al carrer dels Sastres, en ple nucli antic, és propietat de l'entitat bancària i que el volen destinar a la venda. “Hem demanat al jutge una interpretació de la llei d'acord amb la realitat social”, va indicar l’advocat defensor.
En el judici, que ha quedat vist per a sentència, hi ha intervingut com a testimoni un dels set ocupants que ha tingut Cal Ganiveter, Paco Salas, que va remarcar que va poder tenir sostre a Cal Ganiveter en un moment en què s'havia quedat sense feina i vivia al seu cotxe. Ara, segons ell, ha trobat feina i ha pogut anar a viure en un pis de lloguer.  
Ramon Mateu, de la Plataforma Afectats per la Hipoteca, va dir que el judici era una acte de rebel·lia contra una injustícia social i un intent de restaurar els drets bàsics de les persones. Va afegir-hi que continuaran alliberant espais i va fer una crida a la població perquè sigui conscient del poder popular de la gent.
A Celrà, l’Ajuntament farà pagar la plusvàlua al banc i no als desnonats 
El ple de l’Ajuntament de Celrà ha aprovat per unanimitat, 11 vots d'11, que siguin els bancs i no les persones desnonades les que hagin d'assumir la plusvàlua. La modificació de l'ordenança número 6 farà que les persones desnonades no hagin de satisfer aquest impost. “És una injustícia que, a banda de la dació en pagament, les persones que hagin perdut el pis i no tenen diners per pagar-lo hagin de pagar la plusvàlua”, diu l'alcalde, Dani Cornellà (CUP). “No pot ser que hagi de ser el ciutadà qui s'hagi de fer càrrec de la plusvàlua quan, per causes sobrevingudes, no pot assumir el pagament de la primera residència”.
Manifestacions multitudinàries arreu aquest dissabte de lluita contra la banca 
Els taurons financers, aquesta banca criminal, parlaments submisos als diktats dels mercats, tots plegats ens ha declarat una llarga guerra d'acumulació per despossessió contra la majoria social, que es concreta, cada final de mes, en la transferència massiva de recursos de baix a dalt a través de l'especulació sobre el dret social fonamental a l'habitatge.
No cal conspirar gaire. Ho va dir, sense embuts, el multimilionari nord-americà Warren Buffet, un dels artífexs de la bombolla especulativa que ens ofega, afeixuga i esprem: “Això és la lluita de classes... i l'anem guanyant nosaltres”. Guerra sòrdida, injusta i cruel. I en què, com totes les guerres, el recompte és dràstic i brutalment desigual, ja que hi ha cent cinquanta mil desnonats solament si parlem a nivell dels Països Catalans en cinc anys, gent sense casa i casa sense gent i finançarització de la crisi per dalt que esclata en l’enorme endeutament per baix.   
La manifestació per reivindicar el dret a l'habitatge, la fi dels desnonaments, la dació en pagament retroactiva i els lloguers socials ha arrencat poc abans de les sis de la tarda a la plaça de la Universitat de Barcelona amb la participació de milers de persones. 
La concentració, convocada a les 17h a la plaça Universitat, ha començat amb una mica de retard per la gran afluència de persones que hi han volgut participar. Poc abans de les sis la manifestació ha iniciat el recorregut rere una gran pancarta amb els lemes Pel dret a l'habitatge, Dació en pagament retroactiva i Lloguer social. 
La marxa ha sortit per la Gran Via fins al carrer Urgell, on els manifestants han enfilat cap a la seu del PP, custodiada per un fort dispositiu policial. Quan la capçalera ha arribat a aquest punt, cap a les set de la tara, alguns manifestants encara continuaven a la Ronda Universitat, el punt d'inici de la marxa, segons han indicat els organitzadors per la megafonia. Tot i que encara no hi ha dades oficials , els convocants han xifrat l'assistència a l'acte en centenars de milers de persones. 
La lectura de diversos manifestos davant la seu del PP ha posat punt final a la protesta, que s'ha desenvolupat en un ambient pacífic, reivindicatiu i festiu. Entre altres lemes, s'han pogut llegir pancartes amb consignes com ‘Stop desnonaments’, ‘Sobren lladres’, ‘No al genocidi bancari’, ‘No pot ser gent sense cases i cases sense gent’, ‘Jo també llenço una sabata a la banca criminal’ o ‘Si ens toquen a una ens toquen a totes’. A més, cada vegada que els manifestants han passat per davant d'una sucursal bancària, hi han enganxat adhesius amb consignes a favor del dret a l'habitatge i el clam popular justicier de “Culpables!”. 
En declaracions abans de l'inici de la marxa, la portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Ada Colau, ha advertit que no permetran que el Govern espanyol aprofiti la tramitació d'urgència de la ILP per rebaixar-ne els continguts. En aquest sentit, ha reiterat que la plataforma “assenyalarà” i farà “directament responsables” del “drama social dels desnonaments” els polítics que s'oposin a la iniciativa. De fet, ha apuntat que les protestes d'aquest 16-F són “el punt de partida” de la pressió perquè l'executiu popular no retalli la ILP. Per aquest motiu, ha fet una crida a mantenir la pressió social i ha destacat que aquesta setmana ha quedat palès que aquesta pot fer canviar d'opinió a un govern. 
La PAH ha convocat aquesta manifestació a Barcelona i a prop de mig centenar de ciutats més de tot l'Estat, dies després que el Congrés admetés a tràmit la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per implantar la dació en pagament retroactiva i paralitzar les execucions hipotecàries promoguda per aquesta organització, sindicats, associacions de veïns, l'associació d'usuaris de banca ADICAE i diverses ONG.
Les manifestacions, a les que s'han adherit diversos col·lectius com sindicats, grups polítics o els iaio flautes, entre d'altres, s'han fet coordinadament a més de cinquanta ciutats de tot el Regne d’Espanya per donar suport a aquestes mesures i pressionar els partits perquè no desvirtuïn els objectius inicials de la ILP en el tràmit parlamentari. 
A Madrid, la manifestació a començat passades les sis de la tarda a la plaça Colón rere una pancarta amb el lema Rescateu les persones, no els bancs. La marxa té previst recórrer el centre de la capital espanyola per acabar a la Puerta del Sol. 

De fet, patim una mena d'arma de destrucció més massiva que és l'especulació immobiliària. Per això, ja n’hi ha prou de deixar rescatar bancs amb els nostres diners. Perquè avui, ara i aquí, cal aturar aquesta guerra immobiliària bancària d’una colla de criminals lladregots que ens manen i ens oprimeixen. La guerra que ha declarat l'especulació contra nosaltres. Com en tota guerra, resta clar que restar quiets no únicament seria inútil. Seria, sobretot, un suïcidi col·lectiu de gent submisa i creient en l’autoritat de quatre pocavergonyes que ens governen i els seus mercenaris que ens apallissen. Quan l'únic suïcidi suportable i acceptable, avui, és el de l'especulació i l’Estat capitalista.

Al carrer és on tot comença i acaba i torna a començar. Valent aquella gent que combati i així frustri els seus plans criminals. Només qui venci aquests governants criminals salvarà l’espècie humana. En aquest combat no hi val fugir d’estudi!  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada