dijous, 24 de gener del 2013

Més dades sobre el cas Juan Pablo Torroija


Imputació per un delicte d'homicidi imprudent és la petició que fa la família Torroija contra policies local de Girona en relació a la mort de Juan Pablo el juliol.



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 24/01/2013 
Girona  (Gironès).- 

Imputació per un delicte d'homicidi imprudent. Aquesta és la petició que l'advocat de la família Torroija ha realitzat a la jutgessa d'instrucció després que ahir declaressin dos agents i un caporal de la policia municipal de Girona amb relació al que l’Ajuntament de Girona considera el suïcidi d’un detingut, l’argentí Juan Pablo Toroija, a les garjoles de la comissaria l'11 de juliol passat. L'advocat de la família vol que un dels agents i el caporal del torn responguin per aquests fets ja que considera que la mort era evitable i, per tant, s'hauria produït a resultes d'un acte negligent.
La metgessa forense Anna Hospital va ratificar l'autòpsia i els informes complementaris indicant d'aquesta manera que l’asfixia cerebral del detingut era reversible si s'hagués actuat amb diligència. Juan Pablo Torroija estava recolzat en una superfície i això va provocar que la mort cerebral no fos instantània. 
Per la seva part, els policies locals que van declarar indicaven que les càmeres de vigilància de les cel·les es troben ubicades en una central de coordinació on també s'hi troben les imatges de càmeres de trànsit i d'edificis vigilants de Girona i que, a més, els agents destinats en aquesta sala no tenen responsabilitat de visionar les càmeres de les garjoles. A aquesta darrera qüestió s'ha de sumar el fet que l'agent que es troba destinat a garjoles custodiant els detinguts no disposa de cap monitor per veure el que estan enregistrant les càmeres. 
Per tot això, l’advocat de la família observa que hi ha un incompliment manifest del protocol de custòdia de detinguts. Més encara quan va quedar esclarit ahir que l'agent encarregat de vigilar les garjoles (l’agent núm. 10.188) va absentar-se del seu lloc sense que el seu caporal (l’agent núm. 11.143) destinés un altre policia a cobrir la seva plaça ni adoptés cap mesura per substituir-lo. I va ser aleshores quan el detingut va patir asfíxia cerebral.
Quan es va activar el protocol d'emergències ja no es va poder fer res i va morir uns dies més tard a l’hospital Trueta.
Segons l’edició d’aquest dimarts 22 de gener del diari del grup Hermes, que presideix Joaquim Vidal igualment que TV Girona i el grup Valvi Alimentació, ‘El Punt Avui’ l’agent número 10.188 ja no pertany a la plantilla de la Policia Local de Girona i actualment està destinat a un ajuntament també governat per CiU, com a Guàrdia Urbà de Figueres. Això, fa pensar que l’alcalde de Girona se’l va treure de sobre i el va acollir l’Ajuntament de Figueres. Tot plegat, més evidències d’unes contradiccions policials en que el principal testimoni dels fets d’aquella nit de juliol a les garjoles municipals de Girona. De fet, quelcom més surt a la llum. De moment, l’agent responsable de la custodia de Juan Pablo ja no és agent de la Policia Local de Girona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada