dissabte, 19 de gener del 2013

La Diputació crea la comissió d’investigació del cas Torramadé


Un dels punts a esclarir és si va plantejar pagar 50.000 euros a l'assessora Minerva Amador amb diners de la corporació. 
Moció a Salt demanant que Torramadé dimiteixi.  


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 18/01/2013 
Girona / Salt (Gironès).- 

La Diputació de Girona ha constituït aquest divendres 18 de gener la comissió d'investigació que determinarà si s'han comès irregularitats en la gestió de fons públics mentre Jaume Torramadé ha estat el seu president. Un dels punts a esclarir és si va plantejar pagar 50.000 euros a l'assessora Minerva Amador amb diners de la corporació. La previsió és que les sessions de la comissió siguin d'aquí a dues setmanes. El nou president serà Miquel Noguer i per part de CiU també hi haurà Pere Vila i Miquel Calm; pel PSC les membres seran Maria Teresa Ferrés i Pia Bosch i Lluís Sais pel grup d'ERC. La corporació preveu fer el relleu a la presidència el dia 29 de gener, data del pròxim ple. Si tot va segons el previst, Joan Giraut serà el nou president. 
El ple del 18 de desembre havia aprovat la creació d'una comissió d'investigació per esclarir si hi ha hagut irregularitats en la gestió econòmica de la Diputació de Girona durant la presidència de Jaume Torramadé. Un dels aspectes, però no l'únic, que haurà de dirimir aquesta comissió està relacionat amb l'afer que, si tot va segons el previst, li haurà costat el càrrec a Torramadé. Concretament, investigarà si abans del creuament de denúncies per extorsió, per part de Torremadé, i per assetjament sexual, per part de l'assessora Minerva Amador, l'encara president va plantejar pagar-li 50.000 euros per comprar el seu silenci amb diners públics.
La comissió només pot citar persones que treballen dins la Diputació de Girona. Està previst que la comissió, que farà sessions a porta tancada, citi el mateix Torramadé, el seu cap de gabinet, Josep Maria Bros, i l'adjunta a presidència, Rosa Pòrtulas. També poden citar Minerva Amador i el cap de protocol, Josep Maria Amargant, que va reconèixer públicament per escrit que havia estat negociant l'acord en nom de Torramadé.
La previsió és que les properes sessions es facin d'aquí a dues setmanes. Un cop hagin escoltat totes les parts i hagin revisat la documentació, emetran un informe que passarà per ple ordinari. El president de la comissió serà Miquel Noguer, fins ara president accidental, i per part de CiU també hi haurà Pere Vila, portaveu a la Diputació, i Miquel Calm. També hi haurà dues representants del PSC; Maria Teresa Ferrés i Pia Bosch, presidenta de grup i portaveu, i per part d'ERC el president de grup, Lluís Sais.

Paral·lelament a aquest procés, la Diputació de Girona està pendent que Jaume Torramadé presenti la seva renúncia com a president. La intenció és que el pròxim ple sigui el dia 29, una setmana més tard de l'habitual, i que allà mateix es faci el relleu i Joan Giraut (UDC), alcalde de Platja d'Aro (Baix Empordà), es converteixi en president de la Diputació de Girona. D’aquesta manera, Unió Democràtica, com a partit polític, mantindrà la presidència.
Tot i que aquest és l'acord al que han arribat, de moment Torramadé no ha presentat la renúncia. Els tres grups amb representació a la Diputació de Girona (CiU, PSC i ERC) han assegurat en reiterades ocasions que no volen que Torramadé continuï com a president i, per tant, estarien fins i tot disposats a fer una moció de censura si no renuncia de forma voluntària. 

Al mateix temps, cal recordar que el pròxim ple de l'Ajuntament de Salt (Gironès) debatrà una moció del PSC en que es demana a Jaume Torramadé que s'aparti de l'alcaldia fins que hi hagi una sentència judicial sobre l'afer de les denúncies creuades amb Minerva Amador. En el text que presenta el grup del partit socialista, critiquen que Torramadé decidís "de forma voluntària i temporal "apartar-se de la presidència de la Diputació de Girona però no hagi fet el mateix amb l'alcaldia de Salt. El PSC sosté que el suposat cas d'assetjament sexual, extorsió i malversació de fons públics també ha tacat el bon nom de Salt perquè es tracta d'un afer on hi ha involucrat l'alcalde i també bona part dels regidors de l'equip de govern municipal, presents en el sopar de l’afer. En aquest sentit, el grup del partit socialista a l'Ajuntament de Salt considera que l'afer de les denúncies creuades no només ha afectat a la imatge pública de la Diputació de Girona, sinó també al prestigi i al bon nom de Salt. Per això, han decidit presentar una moció per al pròxim ple municipal per reprovar l'actuació de l'alcalde, Jaume Torramadé, i demanar-li que s'aparti de l'alcaldia fins que hi hagi una sentència ferma sobre el cas.
En el text de la moció, el PSC fa un recull de tots els fets que han acabat amb denúncies creuades entre l'alcalde i Amador i que també han portat Torramadé a apartar-se voluntàriament de la presidència de la Diputació de Girona. Des del sopar on hi van haver els suposats tocaments, fins a la denúncia per extorsió, la posterior denúncia per assetjament sexual i l'aparició pública del cap de protocol de la Diputació assegurant que havien negociat per indemnitzar Amador amb 50.000 euros. A més, també fan referència a l'aparició pública de tres regidores de l'equip del govern municipal de Salt defensant que en el sopar no havia passat res estrany.
Per tot això, el PSC considera que Salt no ha quedat al marge de la polèmica perquè, a banda de l'alcalde, també hi ha involucrats bona part dels regidors de l'equip de govern. El grup del partit socialista demana també el suport explícit dels regidors de CiU per tirar endavant aquesta moció per reprovar Torramadé i demanar-li que s'aparti de l'alcaldia. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada