divendres, 18 de gener del 2013

Capricorn Spain Limited S.L., la filial estatal de la multinacional Cairn Energy,demana permís per buscar gas i petroli al litoral del Rosselló, Costa Brava i Maresme


Les zones del Mediterrani on la multinacional escocesa vol buscar hidrocarburs sumen més d'un milió d'hectàrees. 
En la Costa Brava i el Maresme hi ha un paquet que inclou dotze permisos, batejats amb el nom de 'Nord-est'. 
Comencen les mobilitzacions contra uns greus impactes sobre els ecosistemes marins. 


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 18/01/2013 
Redacció Cadaqués (Alt Empordà).- 

Una multinacional escocesa ha demanat permís al Ministeri d'Indústria per buscar hidrocarburs (gas i petroli) al litoral de la Costa Brava i del Maresme. La petició l'ha feta Capricorn Spain Limited S.L., que és la filial estatal de la multinacional Cairn Energy. En total, l'àrea del Mediterrani on vol portar a terme els sondejos suma més d'un milió d'hectàrees mar endins, i es troba a cavall del Golf de Lleó i del litoral de Catalunya. L'empresa de prospeccions va sol·licitar el permís ara fa més d'un any, i el Ministeri n'ha començat a desencallar els tràmits publicant-ne la petició al BOE. La recerca d'hidrocarburs al fons marí es faria mitjançant anàlisis sísmics. 

Segons recull el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), la sol·licitud per investigar la presència d'hidrocarburs (gas i petroli) al litoral català forma part d'un paquet que inclou dotze permisos. Batejats amb el nom de 'Nord-est', tots ells sumen una àrea del Mediterrani d'1.155.951 hectàrees (és a dir, més d'11.500 quilòmetres quadrats). 
En concret, la zona on es vol portar a terme la recerca de gas i petroli es troba mar endins. De nord a sud, aniria des de davant de les costes del Rosselló (al Golf de Lleó) fins al Barcelonès. És a dir, que abasta de ple tant el litoral de la Costa Brava com el del Maresme. 
La sol·licitud per intentar localitzar hidrocarburs en aquesta extensa àrea l'ha feta l'empresa Capricorn Spain Limited S.L., la filial espanyola de la multinacional escocesa Cairn Energy. Si el permís acaba tirant endavant, i el Ministeri d'Indústria li dóna el vistiplau, aquest no serà l'únic lloc del Mediterrani on l'empresa intenta buscar gas i petroli. I és que, de fet, Capricorn ja disposa de permisos per buscar hidrocarburs davant les costes del País Valencià. 
La publicació de la sol·licitud al BOE suposa, a la pràctica, començar a desencallar els tràmits per fer efectiu el permís. Segons recull el butlletí, a partir d'ara s'obre un termini de dos mesos perquè s'hi presentin al·legacions o bé altres ofertes que puguin entrar-hi en competència. 

La intenció de l'empresa és portar a terme la recerca d'hidrocarburs al fons marí mitjançant anàlisis sísmics, que es fan des d'un vaixell. Aquests sondejos permeten detectar la presència de formacions rocalloses que poden contenir bosses de gas o petroli. 
La petició per buscar gas i petroli al litoral català arriba poc temps després que s'hagi autoritzat una altra empresa, Teredo Oils United, a fer prospeccions d'hidrocarburs a les comarques del Ripollès, la Garrotxa i Osona. Precisament, els sondejos han posat en alerta col·lectius ecologistes i la població d'aquestes comarques, ja que temen que les prospeccions es facin mitjançant l'anomenada tècnica del 'fracking' o fractura hidràulica (que injecta aigua i productes químics a pressió al subsòl). 

A Riudaura (la Garrotxa) hi ha arbres senyalats amb una ratlla blava. Estan al costat de la riera després del camí que baixa cap a la Surita i enfilant muntanya amunt. Són arbres joves i estan marcats a l'alçada d'un metre. L'alcaldessa de Riudaura, Eulàlia Massana (ERC), ha explicat que els senyals són propers a un dels pous fets entre les dècades dels 60 i dels 80. Això no obstant, segons ella, Teredo Oils li va comunicar que els senyals als arbres no els han fet ells i que de moment només fan fotografies. "Els propietaris no han estat i ningú en sap res", va afegir l'alcaldessa.
De camí dels arbres pintats i a la sortida del nucli urbà un jubilat enganxava una pancarta contra el ‘fracking’ a la barana d'una casa. L'home tenia constància de l'existència dels arbres marcats i del lloc on estan. Ildefonso Carrillo va recordar que l'any 1964 va anar a veure tres o quatre vegades els treballs al pou principal. A Carrillo li va quedar la imatge d'una flamarada permanent de més de 20 metres d'alçada que va romandre encesa durant mesos. Així, plantava la pancarta convençut que hi tornarà ha haver extraccions. És el que tem l'alcaldessa, que es va ratificar en el fet que representants de Teredo Oils li han comunicat que investiguen amb la intenció de tornar a posar en servei el pou 1 Bis a la finca de can Fajula. "M'han dit que tenen la sísmica des de l'any 1985 i que tan aviat com puguin començaran a fer les extraccions". Va indicar que l'empresa li ha dit que vol signar els contractes amb els propietaris de la superfície dels pous el mes vinent.  

Al mateix temps i en relació buscar hidrocarburs (gas i petroli) al litoral, l'anunci publicat al BOE de la sol·licitud feta per Capricorn Spain Limited ja ha rebut l'oposició frontal d'entitats ecologistes del territori. Tant l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) com el Projecte Ninam (que estudia cetacis al Cap de Creus) alerten que portar a terme aquests sondejos tindrà "greus impactes sobre els ecosistemes marins". 
"En aquest sentit, són coneguts els danys acústics que es produeixen sobre els peixos, cefalòpodes, cetacis i coralls", indiquen les dues entitats. A més, l'ANG i Projecte Ninam alerten que l'àrea d'estudi és "enorme", que afecta tant "zones d'alt valor ecològic" com "fauna migratòria" i que en aquesta part del Mediterrani hi viuen poblacions de cetacis protegides per diferents directives. 
Aquestes entitats opositores ja avancen que presentaran al·legacions al projecte de Capricorn Spain Limited S.L. i hi afegeixen que, si cal, demanaran "el suport de la ciutadania per tirar endavant procediments judicials que els aturin"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada