dimarts, 16 d’abril del 2019

L'alumnat de secundària a Girona també se suma a la vaga mundial pel clima

Alumnat gironí de secundària se suma a la vaga mundial pel clima

Milers de joves es mobilitzaran a Barcelona, Girona i altres ciutats catalanes per reclamar que es lluiti contra el canvi climàtic

Els actes formen part d'un moviment internacional inspirat en l'activista sueca Greta Thunberg

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 14/03/2019 Girona (Gironès, comtat de Girona).- Llegim en la premsa convencional gironina que "si no actuem ara i fem despertar els  polítics i aconseguim que imposin lleis mediambientals que promoguin una disrupció ecològica, d'aquí a uns anys serà massa tard i nosaltres, els joves, rebrem tots els impactes generats", reflexiona Eduard Pere, estudiant de segon de batxillerat, tarragoní de 17 anys, que farà vaga el 15 de març.

Gemma Barricarte fa arquitectura a la UPC, té 25 anys i també es mobilitzarà. "Depenent del que fem ara, els joves viurem un futur o un altre, però és que ja estem veient els efectes de la degradació del planeta, hi ha refugiats climàtics, hi ha associacions de malalts per contaminació [...] El que passa és que està silenciat".

Students strike for better climate protection in Barcelona

Deixar de silenciar el problema i exigir solucions és el propòsit de la mobilització internacional que s'ha convocat pel 15 de març.

A Barcelona, el principal acte és una concentració a les 12 del migdia a la plaça Universitat, però hi ha activitats a nombroses ciutats catalanes. Les i els estudiants estan cridats a deixar les aules buides i fer sentir la seva veu.

Tot va començar amb Greta Thunberg, l'estudiant sueca de secundària que des del mes de setembre es manifesta cada divendres davant del Parlament del seu Estat. L'últim informe de l'ONU, recorda Thunberg, assenyala que el deteriorament del planeta es pot accelerar si no hi ha canvis "ràpids, profunds i sense precedents" i per això exigeix als partits polítics que escoltin els científics i hi posin remei. L'onada Thunberg s'ha estès pel món com una taca d'oli i, tot i que a Catalunya el moviment ha arribat tard, s'espera que agafi embranzida amb la jornada d'avui.

 "El sol fet de convocar la vaga ja és prou important, volem que sigui una palanca, el primer pas per impulsar la lluita", deixa clar Borja Latorre, portaveu del Sindicat d'Estudiants.

"Potser no serà tan multitudinària com en d'altres ciutats europees --explica Gemma Barricarte, una de les portaveus de Fridays for Future a Barcelona-- però ja veurem, perquè m'està sorprenent la quantitat de trucades que estem rebent d'AMPA i instituts que donen suport a la convocatòria." En tot cas, deixa clar: "Esperem que sigui un punt d'inflexió, perquè mirar cap a una altra banda ens ha portat precisament on som ara". A l'emergència climàtica, com proclama un dels cartells que conviden a la vaga d'avui.

Alumnat gironí de secundària se suma a la vaga mundial pel clima

Estudiantes i estudiants de secundària se sumen a la vaga pel clima impulsada el 15 de març pel moiment Fridays for future, sumant-s'hi a una mobilització que es realitza a 270 ciutats del món. Girona va ser la primera de l'Estat a sumar-s'hi al moviment i, des de fa dos mesos, alumnes de la Universitat de Girona (UdG) organitzen concentracions setmanals.

El Sindicat d'Estudiants i l'Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC), amb representació a secundària, donen suport a la mobilització. Les aturades depenen de cada centre i a l'Institut Jaume Vicens Vives, de Girona, per exemple, l'alumnat demà s'aturarà tres hores.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada