divendres, 20 de juliol del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 20 de juliol de 1943 l’anarcosindicalista i regidor d’Olost Lluís Casals i Vila, de 35 anys i solter, fou afusellat al Camp de la Bota, a Barcelona

FICHA MONEDA GUERRA CIVIL OLOST DE LLUÇANES 1 PESETA DIFICILISIMO (Numismática - Notafilia - Billetes Locales)Era rajoler, regidor durant la guerra i militava en la CNT-AIT   







Lluís Casals i Vila:  
El 20 de juliol de 1943 l’anarcosindicalista i regidor d’Olost (Lluçanès) Lluís Casals i Vila (Lluçanès, Osona), de 35 anys i soler, fou afusellat a les sis del matí al Camp de la Bota, al barri del Poble Nou de Barcelona, en l’execució militar de la pena de mort imposada en un consell de guerra sumaríssim d’un procediment d’urgència a la plaça militar de Barcelona. Enterrat al Fossar de la Pedrera, al cementiri de Montjuïc de Barcelona. Havia nascut en 1918 a Olost. Jutjat el 16 de juny de 1943 (SO 1701 – TMTT: 66779) fou acusat i condemnat com a membre de la CNT, del Comitè Antifeixista d’Olost, cap de milícies antifeixistes locals i regidor del Consell Municipal de l’Ajuntament.
Era rajoler, militava en la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) i va ser regidor del Consell Municipal. Fou afusellat al camp de tir barceloní de la Bota.
Font: Corbalán Gil, Joan, Justícia, no venjança. Els executats pel feixisme a Barcelona (1939-1956), Col·lecció El Tinter, Cossetània Edicions, Valls (juny 2008).
Si fem una síntesi de diverses font, 258 lluçanesos van ser represaliats franquisme. 24 homes al Lluçanès van ser executats pel franquisme. Tots els processos militars que van afectar la gent del Lluçanès es van dur a terme durant el període blau, entre el 1939 i el 1945, període àlgid de la repressió en el que es van produir el 90% de procediments de Catalunya. Dels 257 residents al Lluçanès que van viure processos judicials, Olost va ser el poble amb més represaliats, amb 41 persones de les 1130 que conformaven el cens l’any 1936. Percentualment, el poble amb més afectats va ser Perafita, on 27 persones, un 5,1% del cens, va haver de fer-hi front. D’entre tots els represaliats, 25 homes del Lluçanès van ser executats durant els primers anys de la dictadura franquista. Aquesta xifra suposa el 0,26% del total de la població, i gairebé un 10% del total d’encausats. La llista que acompanya aquest text mostra tots els lluçanesos executats pel franquisme. Estan agrupats segons el poble de residència, i entre parèntesi hi indiquem el lloc on van néixer si no s’hi correspon. Amb l’asterisc (*) indiquem les persones que no residien als pobles del Lluçanès, però que hi havien nascut. En aquest cas, entre parèntesi indiquem el lloc de residència. Lluçà: Laureà Suriñach Anglada (29 anys, nascut a Sant Boi de Lluçanès) i Joan Tor Vilamala (24 anys). Santa Eulàlia de Puig-oriol: Andreu Gost Safont (33 anys, nascut a Prats) i (*) Ferran Serra Serra (40 anys, vivia a Puig-reig, Berguedà). Prats de Lluçanès: Salvador Tornafoch Nolla (22 anys, nascut a Santa Coloma de Cervelló); Climent Vall-lamora Puigferrat (23 anys, nascut a Lluçà) i (*) Joan Calveras Corominas (39 anys, vivia a Gironella, Beguedà). Perafita: Pere Gorchs Font (36 anys); Josep Salvans Sallent (28 anys); Pere Terricabras Baulenas (35 anys) i Joan Casals Vila (36 anys). Oristà: Alfons Camps Crespí (38 anys); Casimir Mercadal Pujol (58 anys, nascut a Avià) i Climent Serra Serra (42 anys): La Torre: (*) Marià Orriols Bardés (48 anys, vivia a Gurb, Pla de Vic, Osona). Olost: Pere Turigues Fumaña (30 anys); Joan Asperó Cirera (52 anys, nascut a Oristà); Josep Casademunt Traverias (30 anys); Francesc Casals Vila (20 anys); Lluís Casals Vila (35 anys); Joan Domènech Lladó (35 anys); Josep Portet Tarrés (27 anys, nascut a Oristà); (*) Francesc Capdevila Vilanova (63 anys, vivia a Artés, Bages) i (*) Tomàs Pastoret Armengol (57 anys, vivia a Vic, Plana de Vic, Osona). Sant Boi de Lluçanès: Josep Grilló Canadell (35 anys); Carles Grilló Collell (35 anys). Santa Creu de Jutglar: Josep Rafart Tarrés (38 anys). Sant Bartomeu del Grau: Sebastià Sercuns Parera (42 anys, nascut a Sagàs) i Miquel Castel Barrabés (55 anys, nascut a Ribagorça, Osca) i (*) Josep Portet Pla (fit Muntadella) (50 anys, vivia a Sant Hipòlit de Voltregà, Osona). Sant Feliu Sasserra:
Enric Ponsa Casas (36 anys, nascut a Moià, Moianès); (*) Marià Pujol Sucarrats (27 anys, vivia a Puig-reig, Berguedà) i (*) Fèlix Noguerola Santaeulàlia (23 anys, vivia a Santa Maria d’Oló, Moianès).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada