dimecres, 13 de juny del 2018

Les retallades al CAP de Bàscara posen en alerta els alcaldes

Els deu pobles de l'Àrea Bàsica de Salut temen que s'acabin tancant CAP´s.  
Els alcaldes de l'Alt Empordà de l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Bàscara en una reunió amb Miquel Carreras. ACNEls alcaldes es reuneixen aquest dimecres amb el director territorial de Salut.  
El centre dona servei a deu pobles de la zona en què d’ençà del mes de maig s’ha reduït la presència dels metges als consultoris.  


 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 13/06/2018   
Bàscara/Pontós (Baix Fluvià, Terraprim, Alt Empordà, comtat de Besalú).- 

Llegim en la premsa convencional comarcal que a Pontós (Baix Fluvià, Terraprim, Alt Empordà, comtat de Besalú) el metge atenia els pacients al consultori els dilluns i el divendres, i el dimarts venia una infermera. Però d’ençà del mes de maig la presència dels serveis mèdics s’ha concentrat en un sol dia, el divendres. “La gent estava acostumada a tenir aquest servei, ara cal demanar hora i tot és més complicat”, diu l’alcalde, Jaume Prats. A Camallera (Saus, Baix Fluvià, Terraprim, Alt Empordà, comtat d’Empúries) el consultori segueix obert dos o tres dies a la setmana però menys hores d’ençà del mes de maig. “El servei no és el mateix i els veïns es venen a queixar a l’Ajuntament” diu també l’alcalde Esteve Gironès.
Són dos exemples dels efectes de l’última retallada de Salut de la Generalitat que s’ha aplicat fa un mes en els serveis d’atenció mèdica del CAP de Bàscara (Baix Fluvià, Terraprim, Alt Empordà, comtat de Besalú). L’equip de professionals d’aquest centre és el que garanteix l’assistència als consultoris locals de Garrigàs (Baix Fluvià, Alt Empordà, comtat d’Empúries), Garrigoles (Baix Fluvià, Terraprim, Alt Empordà, comtat d’Empúries), Palau de Santa Eulàlia (Baix Fluvià, Terraprim, Alt Empordà, comtat d’Empúries), Pontós, Sant Miquel de Fluvià (Baix Fluvià, Alt Empordà, comtat d’Empúries), Sant Mori (Baix Fluvià, Alt Empordà, comtat d’Empúries), Saus (Camallera), Vilopriu (Baix Fluvià, Terraprim, Alt Empordà, comtat d’Empúries), Vilaür (Baix Fluvià, Alt Empordà, comtat d’Empúries), Gaüses (Vilopriu) i Camallera, una població aproximada de 4.500 habitants. Amb més o menys matisos tots els municipis estan afectats pels canvis. 

Front dels alcaldes 
No és la primera vegada que es reajusten els serveis del CAP de Bàscara. Ara fa un any hi va haver una primera retallada de Salut i el del passat mes de maig ha portat els alcaldes a fer un front comú i a sol·licitar una reunió amb la Direcció Territorial de Salut a la demarcació de Girona. La trobada s’ha celebrat aquest dimecres a Bàscara.
Des del serveis de Salut van confirmar que Miquel Carreras, director territorial de Salut a la demarcació de Girona, serà present a la trobada per atendre la petició d’informació dels alcaldes. La Direcció de Salut, però, no ha volgut comentar la situació abans de la trobada de demà, o en tot cas ho emmarca en un context general de manca de professionals a tot el Principat de Catalunya. 

Temor al tancament 
Segons informen els alcaldes afectats en un comunicat conjunt, actualment el centre de Bàscara només té cobertes dues places de metge a jornada completa i una amb reducció d’un terç de jornada, quan inicialment disposava de quatre places a jornada completa. A més no es cobreixen baixes ni vacances, motiu pel qual en determinats períodes ni tan sols s’arribaria a la meitat de la cobertura inicial. “Ens temem que aquesta reducció acabi obligant a tancar alguns o tots aquests consultoris locals”, diuen els alcaldes.
Els edils també recalquen les característiques d’aquesta àrea bàsica de salut (ABS), centrada entorn de Bàscara: un territori amb una dispersió important de la població entre petits pobles, nuclis i masies, amb comunicacions que no són especialment fluïdes i sense transport públic. “Desplaçar-se fins a Bàscara pot resultar un problema, no podem canviar la realitat del territori i menys si aquesta ens converteix en ciutadans de segona”, conclouen els alcaldes, apel·lant a defensar el CAP i “l’excel·lent tasca que fins ara ha dut a terme”.  
Deu alcaldes de les poblacions a les quals dona servei el CAP de Bàscara s’han reunit amb el director de la Territorial de Salut a la demarcació de Girona, Miquel Carreras, per la preocupació dels municipis per la reducció del personal mèdic del centre. Els municipis temen que la reducció del servei acabi obligant a tancar alguns o tots els consultoris locals. Alerten que es dona servei a poblacions que viuen en nuclis sense transport regular. Bàscara, Camallera, Garrigàs, Garrigoles, Palau de Santa Eulàlia, Pontós, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Vilaür i Vilopriu són les poblacions a les quals dona servei del CAP.
L'alcalde, Narcís Saurina, ha explicat que el CAP tenia quatre metges a jornada completa. En aquest moment, el centre només té cobertes dues places de metge a jornada completa i una amb reducció d'un terç de la jornada. A més, "no es cobreixen ni vacances pel que en determinats períodes, ni tan sols arribarem a la meitat de la cobertura inicial".
Segons l'Ajuntament de Bàscara, ja ha començat a repercutir als consultoris locals de les poblacions que formen part de l'Àrea Bàsica de Salut i "ens temem que aquesta reducció en el servei acabi obligant a tancar alguns o tots aquests consultoris".
El territori al qual dona servei el CAP presenta una dispersió important de la població concentrada en petits pobles, veïnats o masies. A més, des de l'Ajuntament remarquen que "les comunicacions entre aquests nuclis no són especialment fluides" i sense transport públic regular, el que comporta problemes de desplaçament.  
"No podem canviar la realitat del territori i molt menys que aquesta ens converteixi en ciutadans de segona", diu l'alcalde, i per això defensaran el CAP i la tasca que s'hi porta a terme.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada