dissabte, 16 de juny del 2018

Amputen una espardenya del memorial a Lluís Companys a Besalú durant la nit de La Roja de futbol Espanya - Portugal. L'Ajuntament ho denunciarà i es posarà en contacte amb l'artista perquè repari l'obra malmesa

Amputen una espardenya del memorial a Companys a Besalú
Amputen una espardenya del memorial a Companys a Besalú
L'Ajuntament ho denunciarà i es posarà en contacte amb l'artista perquè repari l'obra malmesa.    
L’extrema dreta espanyolista agredeix dos joves a Santa Maria d’Oló. L’amentre canten el Cara al Sol i criden "Puigdemont a prisión".  
Carta oberta als germans Roca a raó de Felipe VI: «Quan he sabut que havíeu decidit d'acollir la visita del rei espanyol, Felipe de Borbó, i les activitats de la Fundació Princesa de Girona, m'he vist immediatament amb la necessitat de demanar-vos que us ho repenseu».  
Els Pilars per la Llibertat omplen de solidaritat i castells les poblacions dels presos polítics i exiliats. Quinze colles castelleres han participat en una iniciativa per a recordar els vuit mesos de privació de llibertat dels Jordis.    
Elisenda Paluzie fa una crida als figuerencs per fer “l’assalt al cim”.  
El Vermut Groc omple la plaça Catalunya de Roses per recordar els presos i exiliats polítics catalans.  



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 16/06/2018   
Besalú (la Garrotxa, comtat de Besalú).-   


Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies el Memorial dedicat a Lluís Companys a Besalú (la Garrotxa, comtat de Besalú) ha aparegut malmès aquest dissabte. En concret, elements desconeguts han amputat una de les espardenyes que conformaven l'obra Roses blanques per a Companys, de l'escultora garrotxina Duaita Prats. L'Ajuntament ja ha advertit que ho posarà en coneixement dels Mossos d'Esquadra i que es contactarà amb Prats perquè torni a refer el memorial. Tot plegat ha passat aquesta matinada i sembla que els responsables han fet servir una serra radial per tallar l'espardenya, que està feta de ferro com la resta de l'obra. Roses blanques a Companys és un poema visual situat a la plaça del Bisbe a Besalú i va ser inaugurat ara fa un any per part del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. El Memorial Lluís Companys atacat està compost per un escrit en una llosa, juntament amb dues espardenyes, una rosa i quatre barres de ferro.
Des de feia dies, des d’observatoris antifeixistes es temia seriosament que elements feixistes aprofitessin la nit després del partit Espanya - Portugal, amb La Roja, per fer malfets i atacs a símbols i qualsevol cosa relacionada amb Catalunya o el seu procés d’emancipació nacional. Besalú ha estat un dels objectius de l’agressivitat feixista i unionista. També Santa Maria d’Oló, a la comarca del Moianès. 

L’extrema dreta espanyolista agredeix dos joves a Santa Maria d’Oló 
Llegim a VilaWeb que un grup d’una vintena d’ultres espanyolistes va irrompre anit a Santa Maria d’Oló (Moianès, comtat d’Osona) per arrencar llaços grocs i cartells de l’ANC que eren penjats al carrer. Segons el testimoni dels veïns que van presenciar els fets, van actuar de manera provocadora també envers els qui s’aplegaven llavors, als volts de l’una, en alguns bars. Hi va haver empentes fins que van agredir amb cops de puny dos joves del poble, que van haver de ser atesos a urgències. Un va haver de ser-hi traslladat amb ambulància.
En aquest sentit, els CDR’s han denunciat a través dels seus comptes de Twitter que aquest dissabte a la matinada dos membres del Comitè de Defensa de la República de la Catalunya Central han estat agredits per "ultres" que els han encerclat amb "consignes racistes i feixistes" a Santa Maria d'Oló. Aquests fets passen un dia després que un home de 65 anys fos agredit per un altre que estava amb un grup de cinc o sis persones més traient cartells del CDR i llaços grocs a la ciutat de Lleida (Segrià). Els fets han passat cap a dos quarts de dues de la matinada a l'avinguda Manuel López, al costat de la plaça de l'ajuntament, on, segons els Mossos d'Esquadra, una dotzena de persones arrencava llaços grocs i pancartes. Segons fonts policials, els dos veïns i membres del CDR els han recriminat l'acció i llavors els "ultres" els han començat a agredir. Tots dos han resultat ferits de poca gravetat i un d'ells ha estat traslladat en una ambulància del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) a l'Hospital de Manresa (Bages).
L’alcalde, Enric Güell, ha explicat a VilaWeb que avui al migdia ha anat a la comissaria dels Mossos d’Esquadra a presentar una denúncia contra aquests individus, que ja van visitar el poble una altra vegada per arrencar-hi llaços grocs i despenjar-hi estelades. ‘Vaig sentir el sarau i vaig baixar i vaig tenir por que tot plegat no derivés a coses més greus. Era una baralla d’empentes, i algú d’Oló va acabar agredit i va haver d’anar a urgències. Aleshores, quan intentava posar-hi pau, en vaig rebre alguna i no vaig aconseguir que em fessin cabal’, explica Güell.
Finalment, una patrulla dels Mossos va arribar al lloc dels incidents i va identificar quatre dels agressors, segons que han informat a VilaWeb

Celebració feixista d'un grup d'aficionats de La Roja pels carrers de Barcelona 
Un grup d'aficionats de la selecció espanyola ha celebrat l'empat de La Roja amb Portugal pels carrers de Barcelona entonant l'himne de Falange Espanyola, el Cara al Sol. També, cridaven “Puigdemont a prisión”. Alguns d'ells feien salutacions franquistes mentre increpaven als vehicles que hi passaven.
La polèmica per la col·locació de la pantalla gegant a Barcelona per veure els partits de la selecció espanyola creix després del comportament d'aquest grup d'aficionats feixistes pels carrers de Barcelona. 

Carta oberta als germans Roca a raó de Felipe VI: «Quan he sabut que havíeu decidit d'acollir la visita del rei espanyol, Felipe de Borbó, i les activitats de la Fundació Princesa de Girona, m'he vist immediatament amb la necessitat de demanar-vos que us ho repenseu»  
Els Roca.
El regidor a l’Ajuntament de Girona per la CUP-Crida per Girona Lluch Salellas escriu als germans Roca a raó del rei Borbó: Benvolguts germans Roca: Us escric des del respecte i l’admiració cap al projecte gastronòmic que heu desenvolupat a Girona. El Celler de can Roca, que fa poc més de dos anys ens vau ensenyar amb tota la voluntat de compartir la vostra passió pels aliments i la cuina, és el vostre projecte insígnia, una proposta que heu fet a foc lent, amb excel·lència i amb una clara vocació d’arrelament a la terra on heu nascut i crescut. La vostra dedicació i qualitat a la cuina és fora de tota discussió. La ciutat us ha agraït no només que ens hàgiu situat en el mapa gastronòmic mundial sinó també la vostra col·laboració amb els barris d’origen treballador de Taialà, Domeny i Germans Sàbat que mai no heu volgut abandonar. I això que de propostes i d’oportunitats no us n’han faltat. Gràcies, doncs, una vegada més. I tot, sense oblidar que hi ha alguns aspectes amb què no hem coincidit ni coincidim, i així us ho hem traslladat, però això no em priva de reconèixer els encerts i el mèrit del projecte del Celler de can Roca.
Recordo molt bé aquell matí al Celler, quan els clients no havien arribat, i com vam parlar de drets socials, de desigualtats i de sobirania alimentària, entre molts altres temes. Vam compartir preocupacions i ens vam endur una sensació positiva de la perspectiva humanista que movia i mou el vostre projecte. És per això que avui, quan he sabut que havíeu decidit d’acollir la visita del rei espanyol, Felipe de Borbó, i les activitats de la Fundació Princesa de Girona, m’he vist immediatament amb la necessitat de demanar-vos que us ho repenseu. Que us repenseu de cedir casa vostra, el Mas Marroch, perquè Felipe de Borbó, que va justificar la violència contra milers de catalans i catalanes, inclosos centenars de gironines i gironins, pugui predicar el seu discurs a les nostres comarques. La monarquia espanyola ha tingut un paper històric d’autoritarisme vers el poble català, un fet que està també fora de tota discussió. Això ja és un motiu que ens porta als republicans a rebutjar la seva presència a Girona, però després del que va passar la tardor passada, penso que més que mai ens sobren els motius, a tots plegats, per a demostrar-los que no són benvinguts. Ell, que va decidir prendre partit contra aquells que reclamàvem un referèndum que vam haver de defensar amb els nostres cossos en una jornada amb què vosaltres, per cert, vau col·laborar a l’escola del barri. Ell, que mai no ha demanat perdó i que va justificar la brutal agressió de policies armats en vuit escoles de la ciutat. Ell, que negocia amb l’Aràbia Saudita el comerç d’armes i, com el seu pare, s’enriqueix a partir dels impostos de totes i tots. Ell i els seus valors em semblen incompatibles amb moltes de les coses que vau explicar aquell matí i que sé que heu anat explicant arreu, també quan heu viatjat i col·laborat amb projectes de solidaritat.
Si escric aquestes paraules, és perquè penso que des de la humilitat i la sinceritat és des d’on s’ha de construir tota relació i que expresso el sentiment de molta gent que valorarà el gest de no obrir la porta de casa vostra a Felipe de Borbó. M’agradaria pensar que hi ha possibilitat de tirar-ho enrere, de canviar d’opinió. Si no, com a mínim, aquells que no compartim la vostra decisió, legítima, evidentment, ens quedarà el dissens i la crítica. Perquè, de moment, Felipe de Borbó encara no ha aconseguit que deixem de pensar com pensem. Ni ho aconseguirà mai. D’això en podem estar ben segurs. Salut i República.”  

Els Pilars per la Llibertat omplen de solidaritat i castells les poblacions dels presos polítics i exiliats 
Llegim a VilaWeb que els Pilars per la Llibertat s’han alçat avui en unes quantes poblacions de Catalunya per reivindicar la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats: Amer (Selva, vila natal de Carles Puigdemont), Torroella de Montgrí (Baix Empordà, de Dolors Bassa), Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat, de Oriol Junqueras), Caldes de Montbui (Vallès Oriental, on Raül Romeva passà la infantesa), Terrassa (Vallès Occidental, ciutat de Josep Rull i Lluís Puig), Parets del Vallès (Vallès Oriental, de Jordi Turull), Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental, de Jordi Cuixart), Vic (Osona, de Marta Rovira), Sallent (Bages, d’Anna Gabriel) i Xerta (Baix Ebre, de Carme Forcadell). Els primers han estat a Balaguer (Noguera), on els Castellers de Lleida han aixecat al migdia un ‘pilar per la llibertat’ a la plaça Mercadal per exigir l’alliberament de l’anterior consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, originària de Vallfogona de Balaguer (Noguera). Precisament avui al vespre es farà un gran concert al pavelló de Vallfogona, titulat #FreeSerret, amb les actuacions de dotze grups i les intervencions de la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, i del vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri. 

Elisenda Paluzie fa una crida als figuerencs per fer “l’assalt al cim” 
“Un camp base que ens situa molt més amunt d’allà on érem al 2012 i que ens ha de permetre preparar-nos per l’assalt final al cim, a la independència”, llegim en la premsa convencional comarcal. Amb aquest símil la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, va intervenir ahir a Figueres per reclamar que es reflexioni “sobre el que ha fallat però que no es renunciï a l’objectiu polític de la independència i la República”. Paluzie va animar els assistents a l’acte convocat a la plaça del Teatre a preparar-se per a una tardor en què s’hauran de “mobilitzar i molt”. Elisenda Paluzie va augurar que la gent haurà de tornar a sortir l’11 de setembre i l’1 d’octubre per deixar clar “que la repressió que té com a objectiu fer-nos renunciar no ens fa recular i que el sacrific dels presos no és en va”. L’acte, titulat Cap on anem i convocat per l’ANC, s’havia iniciat al capvespre amb les intervencions dels familiars de la presa de Torroella de Montgrí (Baix Ter, Baix Empordà, comtat d’Empúries) Dolors Bassa --Pau Surroca i Montse Bassa (Associació Catalana pels Drets Civils)-- i del vicepresident de l’entitat, Pep Cruanyes, i Joaquim Arnau (secretariat territorial ANC). I amb les actuacions de Grup tradicional de Ministres i Grup Veus Empordaneses

El Vermut Groc omple la plaça Catalunya de Roses per recordar els presos i exiliats polítics catalans  
Segons EMPORDA.INFO el groc en record dels polítics catalans que estan empresonats o exiliats ha donat la nota de color a un dissabte molt calorós a la plaça Catalunya de Roses (Alt Empordà, comtat de Peralada), a tocar el mar. Gent del poble, però també gent vinguda de diferents municipis de la comarca, s'han reunit en un acte anunciat com a Vermut Groc, i organitzat pel Comitè de Defensa de la República Roses, l'ANC Roses i Òmnium Cultural. Han fet parlaments Pep Cruanyes, vicepresident de l'ANC; Carles Ribera, director de la publicació La República, i el president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Ferran Roquer i l'alcaldessa, Montse Mindan, que també ha fet un petit discurs en homenatge als represaliats i les seves famílies. La plaça, plena de gom a gom, ha lluït una senyera gegant, mentre la música sonava en directe a l'escenari. Han actuat Madamme Mustash i Cesc. S'han servit botifarres i begudes fresques, i els diners recaptats es destinen a l'Associació de Presos i Exiliats Polítics i a la Caixa Solidària.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada