dilluns, 12 de febrer del 2018

L'Ajuntament de Ripoll retira del cementiri la làpida franquista de «los caídos»

La làpida de «los caídos» restarà guardada en un magatzem.
La làpida de «los caídos» restarà guardada en un magatzem. 
S’ha traslladat a un magatzem municipal   






TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 12/02/2018  
Ripoll (Ripollès, comtat d’Osona).-  

Llegim en la premsa convencional comarcal que a làpida de pedra del franquisme que encara hi havia al cementiri municipal de Ripoll (Ripollès, comtat d’Osona) va ser retirada divendres passat per operaris de la Funerària Àltima a petició de l'Ajuntament. El Consistori va procedir a treure-la en compliment de la Llei de Memòria Històrica, després que un periodista local n'advertís la presència.
La seva ubicació en el voral del carrer que condueix de la part artiga del cementiri a la nova ocupava un espai generós, tot i que ningú en pagava cap tribut. La làpida franquista estava fragmentada en tres parts, dues de les quals ja estaven trencades. Aquesta làpida es va col·locar en 1955. El bisbe de Vic i el rector de la parròquia de Ripoll, Josep Tordera, la van beneir a la plaça Abat Oliba.
En les inscripcions s'hi pot llegir «Caídos por Dios y por España» i hi consten en números romans els anys d'inici i fi de la Guerra Civil (1936-1939).
L'historiador Agustí Dalmau creu que la làpida s’hauria de traslladar al Museu Etnogràfic, perquè «forma part de la nostra història franquista», tot i que inicialment està previst deixar-la en un magatzem municipal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada