diumenge, 18 de febrer del 2018

Camins de la Retirada 2018.

Un grup d´estudiants, el curs passat, al monument dedicat als exiliats.
Un grup d´estudiants, el curs passat, al monument  a Figueres dedicat als exiliats
Mig miler d'estudiants de l'Alt Empordà preparen un tribut als exiliats a Figueres. S'han organitzat activitats que tenen com a escenaris municipis on es va viure la retirada de milers de persones.                     
Concert de VerdCel, amb Rusó Sala i la col·laboració de Joanjo Bosk, que tindrà lloc al MUME el dijous 22 de febrer, a les 21:00h.   

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 18/02/2018                
Castelló d’Empúries/l’Escala/Figueres/la Jonquera (Alt Empordà).-  
Mig miler de nois i noies de l'Alt Empordà convertiran demà dilluns 19 de febrer la ruta de l'exili de 1939, en l'espai per al record d'un dels episodis més tràgics de la nostra història, en el marc de la passada commemoració del Dia Nacional de l'Exili i la Deportació. Si bé l'efemèride es va complir el 5 de febrer passat, al llarg de tot aquest mes s'han organitzat actes d'homenatge a les víctimes dels fets del febrer del 1939. Així, des del món educatiu s'ha preparat una jornada de commemoració a l'exili republicà de febrer de 1939 per a aquest dilluns, organitzada pels instituts de l'Alt Empordà integrats al Grup de Treball Exili, Deportació i Holocaust i amb el suport del Museu Memorial de l'Exili(MUME) de la Jonquera (Albera, Alt Empordà, comtat de Perdalada) i el Servei Educatiu de l'Alt Empordà.
Al llarg del dia, es portaran a terme diferents activitats que impliquen uns 500 estudiants i que té com a escenaris municipis on es va viure la retirada de milers de persones: Figueres, la Jonquera, Agullana (Massís de les Salines, Alt Empordà, comtat de Besalú), Portbou (Mar d’Amunt, Albera marítima, Alt Empordà, comtat de Peralada), Elna (Albera, Rosselló, comtat de Rosselló), Cotlliure (Albera, Rosselló, comtat de Rosselló) i Argelers de la Marenda (Rosselló, comtat de Rosselló).
Els actes comencen a Figueres (Alt Empordà, comtat de Besalú), a la plaça de l'ajuntament, a les 9 del matí, amb un parlament de Ramon Brugués, un dels testimonis que va viure l'exili, fugint de l'horror de la repressió franquista. Els estudiants, tot seguit, enfilaran a peu el carrer de la Jonquera fins al monument a l'exiliat i, des d'aquí, continuaran seguint el camí de la fugida, en aquest cas per grups i en autocars, fins a la platja d'Argelers de la Marenda. En aquest entorn tan emblemàtic, tothom retrà tribut a les víctimes de l'exili en un acte de solidaritat. La idea és formar una cadena humana representant el perímetre del camp de concentració francès de 1939.
Els instituts participants: INS Narcís Monturiol, INS Cendrassos i INS Alexandre Deulofeu, de Figueres; INS Castelló d'Empúries (Alt Empordà, comtat de Peralada); INS la Jonquera i INS l'Escala (Baix Empordà, Alt Empordà, comtat d’Empúries).
Concert de VerdCel, amb Rusó Sala i la col·laboració de Joanjo Bosk, que tindrà lloc al MUME el dijous 22 de febrer
Concert de VerdCel, amb Rusó Sala i la col·laboració de Joanjo Bosk, que tindrà lloc al MUME el dijous 22 de febrer, a les 21:00h, en el marc de la commemoració anual dels Camins de la Retirada 2018, que organitza l’Associació FFREEE d’Argelers de la Marenda. ElMUME col·labora amb la presentació de l’espectacle de VerdCel.
Sota les cunetes. Justícia!, concert coral d’homenatge a les víctimes del terror infligit pel franquisme durant la Guerra Civil i la llarga Dictadura.
Sota les cunetes. Justícia! són les cançons de la nostra vida, les cançons de la Nova Cançó interpretades de nou per veus joves. Cançons que mostren l’alè de vida i el batec tossut sota la dictadura franquista, títols amb un gran poder evocador com a banda sonora de la lluita antifranquista i que, ara, són convertides en un clam alt i clar contra la impunitat pels crims comesos. Els referents són Bonet, Raimon, Ovidi, Llach, Pi de la Serra, Rossell, Serrat, Ribalta, Isaac, Giné, d’Efak, Rebull i Muntaner.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada