diumenge, 17 de setembre del 2017

CaixaBank inicia les gestions per bloquejar els comptes de la Generalitat

Montoro intervé els comptes de la Generalitat. 
Segons proves documentals a les que ha tingut accés la DIRECTA, l'entitat bancària estarà llesta per impedir qualsevol moviment financer quan l'Estat ho ordeni. 
Demà s'esgota el termini per garantir que el Govern català no destina diners al referèndum.  


DIRECTA 17/09/2017  
Gemma Garcia   

Demà s’esgotarà el termini de 48 hores que el Govern espanyol ha donat a la Generalitat de Catalunya perquè certifiqui que no es destinaran diners a l’organització del referèndum. Segons proves documentals a les que ha tingut accés la Directa, CaixaBank ja hauria endegat les gestions pertinents per bloquejar els comptes bancaris de la Generalitat. Per fer-se efectives, les operacions financeres de Catalunya hauran d’obtenir el vistiplau del Consell de Ministres, amb totes les tensions financeres que això pot generar.
En el cas que el vicepresident del Govern Oriol Junqueras no s’avingui a subscriure l’Acord de no disponibilitat, que implica pagar únicament els serveis bàsics i les nòmines, almenys, els diners dipositats a l’antiga Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona quedarien immobilitzats i no es podrien utilitzar per fer cap pagament.
De fet, l’ordre del Ministeri d’Hisenda, publicada ahir dissabte 16 de setembre al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), estableix que si el Govern no acata en el termini establert, "l’esmentat acord [Acord de la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics] s’adoptarà pel Ministeri d’Hisenda i Funció Pública". Això significaria que l’Estat passaria a controlar la caixa de la Generalitat i assumiria el pagament de serveis bàsics, com l'educació, la sanitat, els serveis socials i les nòmines del funcionariat.
Per garantir que no es realitza cap moviment de diners al marge de l’Estat, el ministre espanyol d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ja va anunciar que enviarien l’Acord a les entitats bancàries, advertint-les de què "no col·laborin en activitats il·legals" i que si detecten qualsevol "irregularitat", ho notifiquin a fiscalia.
Al mateix temps, a l’ordre publicada s'especifica que se sol·licitaran els contractes "ja siguin públics o privats, d’auditoria o de prestació de serveis bancaris o financers subscrits per l’Administració de la Comunitat Autònoma i per qualsevol de les seves entitats adscrites o dependents". Amb el llistat a la mà, ja es podria procedir al bloqueig dels comptes. Tot i així, Junqueras ha anunciat avui al migdia a TV3 que el Govern presentarà un "recurs amb efectes suspensors" contra l’ordre del Ministeri.

CaixBank contra la independència 
CaixaBank, que estaria preparada per bloquejar els comptes, ja s’ha posicionat sobre la independència. Tot i que en un principi va mantenir-se en silenci, a les portes de les eleccions del 27 de setembre de 2015, va trencar-lo. Nou dies abans dels comicis, les patronals bancàries Associació Espanyola de Banca (AEB) i Confederació Espanyola de Caixes d’Estalvis (CECA), presidida per Isidre Fainé, aleshores president de CaixaBank, van publicar una declaració institucional. Alertaven sobre els riscos "per a l’estabilitat financera" d’una Catalunya independent, que "obligarien les entitats a reconsiderar la seva estratègia d’implantació, amb el conseqüent risc de reducció de l’oferta bancària".

1 comentari:

  1. Voldria dir que treure els diners de CaixaBank, pero per sort no hi tinc cap compte ni en tindre mai. No els tinc confianca perque son uns fariseus i botiflers. Que vagin a fer negocis fora de Catalunya....no els necessitem

    ResponElimina