dimecres, 12 de juliol del 2017

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 12 de juliol de 1967 és enterrat a Tuïr l'anarcosindicalista Manuel Urzainqui Cardesa.

Necrològica de Manuel Urzainqui apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 8 d'octubre de 1967
Necrològica  del periòdic tolosà Espoir 
En el decurs de la Retirada de 1939 passà la frontera del Pirineu. 
Posteriorment milità en la Federació Local de Tuïr de la CNT en l’Exili.  







Manuel Urzainqui Cardesa:   
El 12 de juliol de 1967 és enterrat a Tuïr (Rosselló) l'anarcosindicalista Manuel Urzainqui Cardesa. Havia nascut a Saragossa (Aragó).
Emigrat a Barcelona, es guanyà la vida com a obrer guixaire i milità en la Secció de Guixaires Adornistes del Sindicat de la Construcció de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) i en els grups anarquistes «Sol y Vida» i «Vía Libre». Fou un dels fundadors de l'Ateneu Llibertari del barri barceloní del Clot i en 1931 promogué la creació de l'Ateneu Instructiu Obrer de Barcelona, al número 26 del carrer de Mercaders, del qual va ser nomenat president.
S'uní sentimentalment amb Pabla Falcón, amb qui tingué sis infants (Ángeles, Carmen, Ernesto, Felicidad, José i Manuel).
En 1936, quan el cop militar feixista de juliol de 1936, s'enrolà en les milícies confederals i va ser responsable de la Centúria «Cuatro de Septiembre» al sector d'Osca del front d'Aragó. José, un dels seus fills, va caure al front de València (País Valencià).
En el decurs de la Retirada de 1939 passà la frontera del Pirineu. Posteriorment milità en la Federació Local de Tuïr de la CNT en l’Exili.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada