dijous, 1 de juny del 2017

Amnistia Internacional acusa el Govern francès d’abusar de l’estat d’emergència

Emmanuel Macron en el consell sobre defensa d'ahir al Palau de l'Elisi 
AI denuncia que s’ha coartat la llibertat de manifestació per l’amenaça gihadista.  
Dubta de l’eficàcia de la mesura contra les activitats del denominat Estat Islàmic.  
S’allarga l’estat d’emergència fins el novembre.  


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 01/06/2017 
Perpinyà (Rosselló).-   

Desvirtuat i abusiu. En aquests termes aborda Amnistia Internacional (AI) l’ús de l’estat d’emergència pel Govern francès, posat en marxa després dels atacs de París (Illa de París) del novembre del 2015. En un informe presentat ahir, Amnistia relata una llista de manifestacions prohibides per les autoritats francesos, arrestos preventius i ordres d’allunyament sense relació amb les amenaces terroristes del denominat Estat Islàmic i violència policial “desproporcionada”.

MANTENIR L’ORDRE PÚBLIC EN COMPTES DE NEUTRALITZAR L’ESTAT ISLÀMIC 
Fora de l’estat d’emergència, la prohibició de manifestar-se o les ordres d’allunyament d’un esdeveniment han de ser dictades per jutges d’instrucció, però en el context actual la prerrogativa ha estat ampliada als prefectes francesos. I és aquí on Amnistia Internacional denuncia una utilització perversa, no destinada a prevenir atacs gihadistes, “sinó a servir objectius més amplis, sobretot a mantenir l’ordre públic”.
Els prefectes han adoptat 683 ordres d’allunyament des del novembre del 2015 fins a principis de maig del 2017, de les quals 639 buscaven, segons Amnistia Internacional, “impedir explícitament a persones la participació en manifestacions”. D’aquestes, un 90% van apuntar a militants considerats d’extrema esquerra, durant les manifestacions contra la reforma laboral, que es van allargar quatre mesos. Les protestes socials van acabar sovint en violents xocs entre manifestants i la policia.
Dos esdeveniments que també van comportar un fort desplegament policial, com ara la celebració de la cimera pel clima de París, un mes després dels atemptats reivindicats per Estat Islàmic, i les protestes a París pel desallotjament del campament de refugiats de Calais (Pas de Calais, Nord - Pas de Calais), l’octubre passat, també van comportar nombroses ordres preventives.
Les restriccions a les llibertats denunciades per Amnistia no acaben aquí: la Prefectura va usar l’estat d’emergència per aturar 155 manifestacions en els darrers 18 mesos, en molts casos adduint “manca d’efectius policials”. L’argument no se sosté, assegura Amnistia Internacional, tenint en compte que centenars de membres dels cossos de seguretat es despleguen “freqüentment per contenir manifestants pacífics” en mobilitzacions de tot tipus.
Amnistia també fa atenció en el fet que, després de consultar representats del Ministeri de l’Interior del Govern francès i de la Prefectura de París, “no han estat capaços de documentar l’eficàcia de les mesures aplicades en termes del manteniment de l’ordre públic”.  

ESTAT D’EMERGÈNCIA FINS EL NOVEMBRE 
L’informe apareix només una setmana després que el nou president francès, Emmanuel Macron, anunciés la intenció d’allargar novament l’estat d’emergència fins al novembre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada