dissabte, 3 de juny del 2017

426) CRÒNICA QUATRE-CENTRES VINT-I-SIS DE LA CROADA DE L’ESPANYA NEGRA CONTRA LA GENT CATALANA

113 ANYS DE PRESÓ A BARCELONA. 
Junqueras veu la història de la Model símbol de repressió contra “aspiracions democràtiques”.  
ERC demana que en tancar-la es construeixi un centre de memòria històrica que es digui Salvador Puig Antich. 
Militars, guàrdies civils, gendarmes, monges i capellans ballen la conga al ritme del ’Que Viva España’.  
El vídeo va ser enregistrat durant una peregrinació oficial al santuari de Lorda.                
L’AUGC denuncia que el viatge s’ha pagat amb diner públic.   
      


[Barcelona (República Catalana) 03/06/2017]   
L’AMIC DEL POBLE   

Segons l’agència Europa Press el vicepresident del Govern de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras, ha posat la història del centre penitenciari de la Model com a símbol entre les “aspiracions democràtiques i de millores socials” de Barcelona i la repressió institucional. “És un símbol de repressió duríssima sobre la ciutat. Símbol de repressió contra una ciutat moderna i plena de vida”, ha destacat en l’acte organitzat per ERC a Barcelona sobre ‘Passat, present i oportunitats de futur’ de la presó  Model.

113 ANYS DE PRESÓ A BARCELONA 
A una setmana del tancament definitiu de la presó després de 113 anys d’història, Junqueras --historiador de formació-- ha explicat que, encara que el centre penitenciari es va construir per albergar presos comuns, la realitat és que “va acollir des del principi a molts presos polítics” dels moviments republicans, anarcosindicalistes i catalanistes.
Ha enumerat diversos episodis de la postguerra i ha ressaltat l’assassinat a la presó de l’anarquista Salvador Puig Antich el 2 de març de 1974 al final de la dictadura franquista, un règim que “va matar fins al final”.
Per la seva banda, el conseller de Justícia de la Generalitat, Carles Mundó, sobre el tancament, previst per dijous que ve, ha destacat que, per aconseguir-ho, s’ha necessitat el treball de molta gent i institucions i també la “valentia política d’afrontar un repte que no ha estat senzill”.

UN CENTRE DE LA MEMÒRIA DEDICAT A PUIG ANTICH 
El líder d’ERC a l’Ajuntament, Alfred Bosch, ha dit que entre els equipaments públics que es construeixin en el solar que ara ocupa la Model hauria d’aixecar-se un centre dedicat a la memòria històrica, “que no pot tenir un altre nom” que el de Salvador Puig Antich.
El centre de memòria històrica que acollirà, entre altres equipaments, l’espai alliberat per la presó Model de Barcelona durà el nom de Salvador Puig Antich, en record del darrer executat del franquisme. Alfred Bosch, president del grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, va avançar detalls de l’espai en un acte amb els veïns de l’Eixample.
ERC va convocar nombrosos veïns de l’esquerra de l’Eixample per celebrar el tancament definitiu del centre penitenciari obert el 1904, que serà efectiu el 8 de juny. A l’acte, hi van participar el vicepresident del govern, Oriol Junqueras, el conseller de Justícia, Carles Mundó, Alfred Bosch i la líder veïnal Trini Capdevila, regidora del districte. Els republicans fan valer que han estat ells els qui han aconseguit tancar el centre “símbol de la repressió”. “Qui es pensen que som? Nosaltres som capaços de fer el que molts abans han dit que farien i al final no han fet”, va dir Junqueras.
El conseller de Justícia, Carles Mundó, va recordar que durant uns mesos, com ja s’havia anunciat, la Model es podrà visitar per dintre “perquè la gent conegui 113 anys d’història”. En aquesta línia, el Congrés de Diputats va aprovar ahir una proposta d’ERC per convertir la comissaria de la policia de Barcelona de la Via Laietana en un museu de la repressió. ERC, el PSOE, Podem, el PDeCAT i C’s van votar-hi a favor i van aïllar el PP, contrari a la reconversió en museu.

GUÀRDIES, MILITARS, GENDARMES, CAPELLANS I MOMGES BALLANT LA CONGA A LORDA 
Guàrdies civils, militars dels diferents exèrcits, gendarmes, capellans i monges ballant la conga de manera desenfadada al ritme del Que viva España de Manolo Escobar.
D’entrada pot semblar el tràiler d’un film pòstum de Luis García Berlanga o una animada comparsa de carnaval. Però no ho és. Les imatges són d’una peregrinació “oficial” de la Guàrdia Civil i dels exèrcits del Regne d’Espanya a Lorda (Gascunya) amb motiu de la 59ena Peregrinació Militar Internacional al santuari de Lorda, entre els passats 18 i 22 de maig.
El vídeo l’ha difós l’Asociación Unificada de Guardias Civiles (AUGC), que denuncia que aquesta expedició amb final festiu ha estat “pagada amb diners públics” mentre hi ha agents del cos “sense armilla antibales”. “Un any més, l’AUGC ha de tornar a denunciar un dispendi aliè a la funció de la Guàrdia Civil, generat a més per una activitat impròpia d’un cos policial d’un estat democràtic i aconfessional”, etziba l’AUGC, que subratlla que els ciutadans, “amb independència del seu credo religiós o carència del mateix”, pagaran l’expedició d’un total de 12 membres de la Guàrdia Civil --de diferents escales-- i un capellà. I és que l’’activitat està considerada com a “comissió de servei indemnitzable” i amb motivació “religiosa”. És a dir, que els participants tenen “les despeses pagades”. L’AUGC desconeix de moment el cost de la peregrinació per als contribuents, però apunta que l’any passat va costar 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada