dilluns, 15 de maig del 2017

Roses sota vigilància, on com en el 1984 d’Orwell tothom és sospitós

 Un agent de la Policia Local de Roses, davant la pantalla de visualització 
L’Ajuntament tramita la instal·lació d'una dotzena de càmeres.
El projecte planteja diferents funcions i materials per a la vigilància del trànsit, la seguretat ciutadana i la lectura de matrícules de cotxes a les entrades i sortides del municipi. 
Ja n’hi ha dues des de 2016 a les àrees del Mas Boscà i Mas Fumats.  
59.000 euros és el pressupost de l’Ajuntament previst per implantar una dotzena de noves càmeres al municipi de Roses. 


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 15/05/2017 
Roses (Alt Empordà).- 

 Una de les càmeres a la zona del Mas Fumats
La població Roses (Alt Empordà) sota vigilància, on com en el 1984 d’Orwell tothom és sospitós. Res s’escaparà del control policial per part de l’Ajuntament. Així, llegim en l’edició d’avui del diari de l’empresari Joaquim Vidal i Perpinyà que fins i tot estrades i sortides de la població seran gravats per la Policia Local de l’Ajuntament de Roses.
Segons aquest diari convencional, l'Ajuntament de Roses està tramitant un projecte d'implantació de vídeo vigilància en diversos punts del municipi. En conjunt el projecte --que s'ha dissenyat entre l'Ajuntament i la Policia Local-- planteja la instal·lació d'una dotzena de càmeres, tot i que amb característiques tècniques i funcions diferents. Un primer bloc serà constituït per set càmeres de trànsit, com les dues que es van instal·lar a final del 2016 a les àrees del Mas Boscà i Mas Fumats. Es preveuen col·locar, entre altres punts, en accessos com la Gran Via, l'avinguda de Rhode i altres punts estratègics. Aquest tipus de càmeres serveixen essencialment per fer connexions en directe i visualitzar incidències del trànsit com ara accidents, retencions i qualsevol cosa que es disposi.
També es preveu instal·lar dues altres càmeres en zones més urbanes, amb funcions de seguretat ciutadana: una a la riera Ginjolers cantonada amb carrer Pi i Sunyer i una altra a un dels carrers que fan cantonada amb l'inici del passeig de Santa Margarida. En aquest cas es tracta de vídeo vigilància per controlar punts que poden ser conflictius pel que fa al tràfic de drogues.

CÀMERES LECTORES DE MATRÍCULES D’AUTOMÒBILS
Finalment el tercer bloc del projecte preveu la instal·lació de tres càmeres lectores de matrícules de cotxes a les entrades i sortides de Roses: accés per la C-260 vora mar, entrada per la carretera de Cadaqués (zona de la rotonda dels cinemes), i una tercera també a la carretera de Cadaqués al sector del Mas Matas. Amb aquest tipus de càmeres i entrant una matrícula donada, els agents de la Policia Local poden verificar en qualsevol moment si un cotxe determinat ha entrat o sortit del municipi. A banda de tenir funcions diferents, aquestes càmeres no tenen totes la mateixa tramitació.

LES CÀMERES DE TRÀNSIT NO NECESSITEN AUTORITZACIÓ PREVIA DE LA GENERALITAT
Les càmeres de trànsit no necessiten autorització prèvia, només s'han de notificar al Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya. En canvi, les que són a la via pública (dues en aquest projecte) sí que han de tenir una autorització prèvia de la Comissió de Control de Dispositius de Videovigilància de Catalunya (Ccdvc).

TOT EL CONTROL DES DE LES OFICINES DE LA POLICIA LOCAL
Totes les càmeres, però, siguin del tipus que siguin, es visualitzaran i s'analitzaran des de les oficines de la Policia Local. El pressupost que ha elaborat l'Ajuntament per a aquest projecte se situaria en uns 59.000 euros. L'alcaldessa, Montse Mindan, subratlla que només es tracta de previsions que s'hauran d'afinar quan es posi a concurs l'adquisició d'aquest material, i que possiblement no es pugui fer tot de cop en una sola operació i s'hagi de dividir per fases. Mindan afegeix que tot i que la tramitació està ben avançada, no veu factible que aquestes càmeres puguin ser operatives a l'estiu sinó més aviat amb vista a principi de l'any vinent. 

MANTERS AL PASSEIG DE SANTA MARGARIDA I A LA RIERA GINJOLERS
Tot i admetre que les càmeres de seguretat ciutadana al passeig de Santa Margarida i a la riera Ginjolers poden tenir un efecte dissuasiu sobre la problemàtica del top manta, l'alcaldessa no ho vincula directament. “Ara mateix no ens serviria de gaire identificar els venedors il·legals amb càmeres si al darrere no tenim una llei que ens permeti perseguir i sancionar per aquesta activitat. Per això insistim que cal una nova llei”, diu l'alcaldessa. Les dues càmeres de seguretat ciutadana van més enfocades al tràfic de drogues, si bé en alguns casos una parada de top manta també pot ser un punt de venda de droga. Criminalització del manter a Roses.
El que sí es farà aquest estiu amb vista a la lluita contra el top manta és un reforç de la plantilla de la Policia Local, com ja es va fer l'any passat. Actualment s'estan desenvolupant les diferents fases del procés selectiu per a la contractació de sis places d'agent interí de la Policia Local que entraran en servei a Roses durant els mesos de més afluència turística.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada