dimecres, 3 de maig del 2017

Manifestació el 1er de Maig a Figueres contra la pèrdua de drets socials i laborals

Les Festes Alternatives i Populars es consoliden unint lluita social i oci 

1er de Maig a la placeta de la Ramla de Figueres, on l'any 1890 es va celebrar la primera concentració d'aquesta diada, enguany amb banderes vermelles, violetes i negres i vermelles.

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 03/05/2017 
Figueres (Alt Empordà).- 

Llegim a LA FISSURA que per tercer any consecutiu s’ha celebrat al centre de Figueres (Alt Empordà) una manifestació unitària amb motiu del 1er de Maig --convocada per Ustec-IAC, SEPC i Co.bas-- va marxar per recordar que “els drets conquerits són fruit del treball i de la suma de lluites”, segons afirmen les centrals sindicals organitzadores. També per “reivindicar les lluites presents i futures, en un context de pèrdua progressiva de drets socials i laborals”.
El recorregut enguany va estar marcat per diferents llocs clau de la lluita obrera i sindical local. La marxa es va iniciar a la placeta de la Rambla, on l’any 1890 es va celebrar la primera concentració pel 1er de Maig a Figueres, que reivindicava la jornada laboral de 8 hores. També va transcórrer per davant de la casa on va néixer Abdó Terradas, pioner republicà i socialista revolucionari, alcalde de Figueres en dues ocasions i lluitador contra la injustícia. Al carrer de la Jonquera es va recordar la Retirada de febrer de 1939 i les penúries de l’Exili. I passant per l’antic Garrigal es van dedicar unes paraules a la resistència popular dels sectors més marginals i subalterns de la ciutat.
La manifestació, com els altres anys, va acabar al Parc Bosc, emplaçament de les Festes Alternatives i Populars de Figueres on es va recordar la concentració històrica pel moviment sindical de l’1 de maig de l’any 1936, just abans del cop d’estat militar facciós de juliol d’aquell any, inici de la Guerra Civil.
Una de les particularitats de les Festes Alternatives i Populars és la coordinació conjunta amb els sindicats de base que organitzen la manifestació unitària de l’1 de maig, Dia Internacional dels Treballadors. Després de la manifestació, doncs, la jornada reivindicativa i festiva va continuar amb el concert del raper Illych i un dinar vegetarà de reaprofitament, organitzat pel col·lectiu Sopa de Pedres, un col·lectiu empordanès que lluita per la sobirania alimentària, contra el malbaratament d’aliments i a favor del consum responsable.
La diada va acabar amb una taula rodona d’experiències sindicals locals i amb el concert de cloenda.
Les Festes Alternatives i Populars s’han celebrat al llarg dels dies 30 d’abril i 1 de maig, unint en la seva programació lluita social (a través de xerrades i tallers) i oci (a través de concerts de grups musicals locals).
Enguany, les organitzadores han destacat la participació de nombroses i diverses entitats locals: Som Joves, Front Unió, La Figa, SEPC, El Bar de La Cate, Co.bas, Ustec-IAC, T66, Les Garotes, Sopa de Pedres, La Fissura i el Centre Excursionista de l’Empordà. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada