dijous, 18 de maig del 2017

Denuncien racisme i pressions als establiments del Grup Boira

Fatoumatta Sinera /Carles Palacio
Fatoumatta Sinera. 
Fattoumata, treballadora durant més de dos anys del Grup Boira, denuncia comentaris i actituds racistes contra les treballadores negres, amb l'empara dels responsables del Grup. Després d'aquest temps la treballadora ha estat acomiadada per no haver superat el període de prova. 
La treballadora es va posar en contacte amb l'Espai Antiracista de Salt i Girona. Des d'aquest espai, amb el suport d'altres col·lectius i sindicats, com la CGT, s'està impulsant la campanya “No consumeixis racisme” amb l'objectiu de denunciar públicament les pràctiques racistes que hi ha en el sector de l'hostaleria. 
 


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 18/05/2017 
Girona (Gironès).-  

Llegim a ARIET.CAT que La treballadora Fatoumatta Sinera ha interposat una demanda contra el Grup Boira, que gestiona una trentena d'establiments d'hostaleria, per acomiadament improcedent per motius racistes. La treballadora denuncia que després de treballar amb un contracte indefinit durant més de dos anys i mig, els responsables del Grup Boira van pressionar-la per signar la baixa voluntària a canvi d'anar a un altre restaurant amb més prestigi. El nou contracte va durar un mes, fins que l'empresa va informar la treballadora que no havia superat el període de prova.
Segons Ignacio Cardona, advocat de Fatoumatta, la demanda és per acomiadament improcedent. La treballadora va signar un primer contracte amb l'empresa Orlava SL i un altre amb Boira SL. Ambdues empreses tenen elmateix administrador, Joaquim Hugues Vinyes. En declaracions a aquest mitjà, Ignacio Cardona explica que "es tractaria d'una única relació laboral i, per tant, no hi hauria d'haver un segon període de prova. A més, la treballadora va ser sotmesa a xantatge amb la justificació de passar a un millor restaurant i estalviar-se els problemes amb l'encarregada". Per Xavier Ferran, advocat de Grup Gestió, que representa el Grup Boira, "és un cas puntual, el fet d'agafar a una treballadora d'una empresa a una altra. En tot cas, és un tema jurídic, una treballadora que no ha passat el període de prova".  
Fatoumatta va començar a treballar al Sushi Bar el 27 d'octubre de 2014 amb un contracte indefinit i un període de prova d'un any d'ajudant de cuina. A la tercera setmana d'estar treballant, el cap de cuina va haver de deixar la feina per al·lèrgia a un aliment. La seva renúncia va suposar que Fatoumatta comencés a fer tasques que no li corresponien. Tot i així, l'encarregada del restaurant de l'Espai Gironès va posar l'excusa del període de prova per no millorar-li la categoria professional.
Però, malgrat que feia tasques de cap de cuina, hi havia feines que estaven vetades a la Fatoumatta. El sushi es feia cara al públic i, en canvi, la manipulació d'aliments processats i el wok dins de la cuina. "L'encarregada em va dir que jo no podia fer sushi, ja que és una feina cara al públic, i a la gent d'aquí no els agrada veure negres fent sushi. Jo puc entendre que si només hi ha persones asiàtiques fent sushi, ho facin elles. Però el que no podia entendre és per què nosaltres no, i europeus, asiàtics i sud-americans sí", explica. Aquest no va ser l'únic comentari racista. En un altre moment, quan l'encarregada es queixava que faltava personal, Fatoumatta li va comentar que ella coneixia una persona interessada. La resposta de la cap del Sushi Bar va ser, textualment: "la quota de negres s'ha acabat, en aquesta empresa". 
La Fatoumatta no és l'única treballadora que ha patit comentaris i actituds racistes per part de l'encarregada. En declaracions a l'ARIET, Florence O, extreballadora del Sushi Bar, afirma que "a mi l'encarregada no em va deixar mai fer sushi pel fet de ser negra". Una altra excompanya de la Fatoumatta, que demana conservar l'anonimat per por de represàlies, també assegura haver vist actituds racistes als establiments del Grup Boira. Segons el seu testimoni, una treballadora que fregava plats no podia millorar la seva categoria professional quan hi havia una vacant a la cuina pel fet de ser negra.
Un any i tres mesos després d'estar treballant al Sushi Bar , la Fatoumatta va quedar embarassada. Després del permís per maternitat, les pressions i les discriminacions van dirigir-se al fet d'haver tingut el fill. "Em va acusar d'estar un any fora de l'empresa i no tenir dret a reclamar una millora de categoria professional", explica. Tot i que en aquell moment Fatoumatta era la treballadora amb més antiguitat a la cuina, l'encarregada mantenia que el cap de cuina era un company seu amb tan sols tres mesos d'antiguitat. Mentre això passava, Xavier Garcia, gerent del Grup Boira fins l'abril de 2017, mantenia que Fatoumatta havia de ser la nova cap de cuina. L'exgerent no ha volgut donar explicacions: "em vaig trobar amb aquest problema quan vaig entrar al Grup i he marxat abans que se solucionés, jo no en sé res". 
Per Fatoumatta, l'encarregada no volia acceptar que ella fos la cap de cuina. En una ocasió el director de recursos humans del Grup Boira, Bernat Riera Lozano, va anar al restaurant per confirmar el càrrec de Fatoumatta. David Esteban, extreballador de Sushi Bar, corrobora aquesta versió: "L'encarregada estava molt alterada amb la Fatou, i no parava de dir-li que només estava de prova com a cap de cuina. A nosaltres ens deia, quan la Fatou no era a davant, que ella només era una companya més, que no era res més".
Tot i aquesta posada en escena per part de Bernat Riera, la Fatoumatta explica que "l'encarregada no ho va acceptar. Des de que va marxar en Bernat de la cuina, les pressions i els maltractaments van seguir igual. Fins i tot, quan li vaig dir que havíem de treballar juntes, que ara jo era la cap de cuina i m'havia de respectar, la seva resposta va ser: 'Aquí, tu mai seràs cap de cuina'".
En declaracions a aquest mitjà, Xavier Ferran ha qualificat de falsos els comentaris i actituds racistes cap a les treballadores. Per l'advocat,  el Grup Boira "contracta immigrants, i té un grup de treballadores de color molt gran. També faciliten, per exemple, l'acumulació de les vacances perquè puguin anar al seu país d'origen".
Tot i la negativa per part de l'encarregada de reconèixer a Fatoumatta com a cap de cuina, ella va seguir exercint la seva feina fins el dia 2 de febrer d'enguany. Aquell dia va rebre una trucada del jardí d'infants del seu fill. L'educadora va dir-li que el seu fill tenia febre. Fatoumatta va informar l'encarregada que havia de marxar i que ja havia explicat a les companyes quin era el menú i com s'havia d'elaborar.
Sortint de l'Espai Gironès, va rebre una trucada del cap de personal, Bernat Riera, per demanar-li de veure's en un dels establiments del Grup, el Boira, situat a plaça Independència. "En Bernat em va preguntar si creia que valia la pena seguir així, i que havia pensat de canviar-me de lloc de treball." Ella va respondre que estava fixa a l'empresa i que si canviava perdria tota l'antiguitat acumulada. La resposta del cap de personal va ser, segons la treballadora, "tu no et preocupis, ens agrada molt com treballes i que siguis tan polida, l'única cosa que has de fer és firmar aquesta baixa voluntària i jo et canvio al restaurant Boira, on estaràs molt millor". La treballadora li va demanar temps per estudiar-ho. "En Bernat em va repetir molts cops que confiés en ell. Em va assegurar mil cops que tindria feina, i insistia molt que seria en un restaurant de més qualitat. Per desgràcia vaig confiar en ell. L'1 de març vaig començar a treballar al Boira, i tot i que el cap de cuina estava molt content amb mi, el 31 de març em van comunicar que no havia superat el període de prova".
Per la Fatoumatta aquell dia va ser el pitjor de la seva relació amb el Grup Boira, "el primer cop que vaig signar els papers de baixa voluntària, abans d'entrar al restaurant Boira, en Bernat em va dir que fes un a carta al gerent, explicant què m'havia passat. Em va assegurar que la meva carta arribaria també a en Quim Hugues i que es faria justícia. Però, quina justícia s'ha fet? M'han enganyat, m'han fet fora, sense atur i amb 4 fills".
“NO CONSUMEIXIS RACISME”
Davant de l'experiència viscuda, la treballadora es va posar en contacte amb l'Espai Antiracista de Salt i Girona. Des d'aquest espai, amb el suport d'altres col·lectius i sindicats, com la CGT, s'està impulsant la campanya “No consumeixis racisme” amb l'objectiu de denunciar públicament les pràctiques racistes que hi ha en el sector de l'hostaleria.
Emanuel Donoso, membre de l'Espai Antiracista de Salt i Girona, en declaracions a l'ARIET, ha confirmat que hi ha diverses accions definides. Entre aquestes, la realització d'un vídeo promocional de la campanya, intentant que es faci el màxim de difusió per les xarxes, i en segon lloc, la convocatòria de piquets informatius als diferents bars i restaurants del grup Boira.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada