dijous, 2 de març de 2017

Trobada la fossa de Federico García Lorca, el mestre i els dos joves anarquistes sense les restes d’aquests afusellats pel franquisme

El cadàvers del  poeta i els seus companys de terrible destí vam ser exhumats poc temps després d’haver estat enterrats al Peñon Colorado (Alfacar, Vega de Granada), segons els investigadors 
Arqueòlegs en busca del cos de Lorca i els dels companys en una de les últimes excavacions.


L'equip d'investigadors que ha buscat a Alfacar (Vega de Granada) la fossa on hi podria haver hagut les restes del poeta i escriptor Federico García Lorca juntament amb tres afusellats més –un mestre d’escola i dos joves anarquistes--, creu que l'han trobat i conjecturen que les seves restes van ser exhumades després, segons han explicat.
Els investigadors han presentat l'informe final de les seves indagacions, promogudes per l'associació cultural Retorn amb Honor, en què afirmen que han trobat un pou amb terra remoguda i restes d'una bala i d'un casquet al Peñón Colorado, al terme d'Alfacar. 
Han admès que, com que no hi ha "ni ossos ni roba", és possible que desenterressin les restes de Federico García Lorca, del mestre republicà Dióscoro Galindo i dels anarquistes Francisco Galadí i Joaquín Arcoyas, afusellats i enterrats, suposadament, amb el poeta la matinada del 17 al 18 d'agost de 1936.
L'equip multidisciplinari que ha elaborat l'informe creu que les restes van ser exhumades poc temps després, "quan estaven en fase cadavèrica no esquelètica".
El pou està situat a la zona assenyalada pel general Nestares, fill de José María Nestares Cuéllar --cap del Front de Viznar i membre de Falange-- i l'escriptor i periodista granadí Eduardo Molina Fajardo (1914-1979) com el lloc dels enterraments. 

L'ENIGMA DELS INFORMES POLICIALS  
Aquesta última fase de la investigació, que va començar al setembre i es va acabar un mes després de remoure 1.347 metres quadrats de superfície i extreure 4.620 metres de terra, era arqueològica i hi han buscat proves i restes que demostressin la seva relació amb els fets.
La veritat sobre la mort de García Lorca i els seus companys de trist destí, han apuntat els investigadors, "no se sabrà" fins que no vegin la llum uns informes que va fer el policia de Granada José Mingorance sobre la mort.
L'investigador principal, Miguel Caballero, ha denunciat que "hi ha falta de voluntat política per donar a conèixer aquests informes", que "haurien de ser" als arxius del Ministeri de l'Interior, encara que, ha admès, "no hi ha constància" que hi siguin. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada