dilluns, 6 de març del 2017

Obres de l’Ajuntament de l'Escala desenterren el fonament de la torre de 1649 i les restes de l'estació de salvament de nàufrags a la Punta

Detall del fonament de la torre de 1649 a la Punta 
S'han localitzat durant les obres de la segona fase de reforma del front marítim de la vila. 
Tot apunta que el fonament de la torre serà arrasat sense que el criteri de trobar-se davant el testimoni patrimonial més antic que s’ha conservat al nucli urbà del Port de l’Escala. 
L’Ateneu Art i Cultura defensa la protecció de la base de la torre de 1649, que pagaren els veïns d’Empúries i de Viladamat per un acord de 1640. 
S’apunta que l’Ajuntament de Viladamat s’hauria de pronunciar sobre la conservació del testimoni arqueològic de la torre de la Punta. 
  
  
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 06/03/2017 
L’Escala i Empúries/Viladamat (Alt Empordà).-  

http://www.hotelduran.com/wp-content/uploads/2014/08/La_punta_1280x960.jpg
L'antiga estació de salvament de nàufrags a la Punta 
Durant la Guerra dels Segadors, quan Catalunya “Comtat Gran” es separà de la monarquia de la Casa d’Àustria conjuntament amb Portugal, concretament en desembre de 1640, reunida la Universitat de la vila i castell d’Empúries i els veïns del lloc de Viladamat (Alt Empordà) van acordar, per estalviar haver de mantenir soldats en les cases particulars, pagar l’edificació d’un gran torres de defensa on des de feia anys estava previst construir-la, a les roques de la Punta, en el Port de l’Escala d’Empúries. L’obra es va iniciar en una data imprecisa i s’acabà l’any 1640, quan no existia encara la vila de l’Escala, aleshores una platja amb unes barraques per guardar ormeigs de pescadors d’Empúries, construccions senzilles anomenades botigues de la pesca. Durant la Guerra de Successió, quan la vila pescadora de l’Escala era un cap de pont de l’exèrcit francès dels Borbons que ocupaven la ciutadella de Roses hi va haver un enèrgic  cop de mà del militars austriacistes tot fent explotar bombes a la fortificació de la Casa Gram i a les torres de Montgó i de la Punta, la primera víctima d’un gran esvoranc i la segona molt malmesa. La torre de la Punta havia donat nom a un dels primers carrers de l’Escala, un nom que canvis de règims mai ha canviat. Durant aquell temps, una família va aprofitar la llinda d’una finestra enderrocada de la torre per a la façana de casa seva, al barri del Port de Perris (llinda 1649). Posteriorment, en 1887 l’Estat va edificar, anomenat popularment Salvavides. En aquell moment es va aprofitar carreus i pedres escampades de la torre de la Punta al mateix temps que es desmuntava la part nord-oest del fonament d’aquesta.
Ara, el cap de tants anys l’Ajuntament de l’Escala en les obrers a la Punta vol arrasar el fonament, amb talús, enterrat dins fa uns dies, que s’ha conservat a través dels segles de la torre, l’arc de la base del costat est i sud. Es passa la pilota al servei d’arqueologia de la Generalitat de Girona que el pròxim dilluns decidirà la seva valoració, cosa que tot apunta en la destrucció del monument, que es tracta del vestigi més antic conservat en el casc antic del nucli urbà del Port de l’Escala.
A més, a la penya calcària on es bastí la torre de la Punta hi ha tallada a la roca una petita estructura rectangular, que havia quedat integrada en la base circular de l’edificació del segle XVII, i en la part oest hi ha el tall a la roca. Tot plegat podria correspondre a una petita lluminària o petit far d’època romana, igual que la que encara conserva restes arran on comença el, terme de Cadaqués, passat la cala Jóncols (Roses, Alt Empordà). En època clàssica i relacionada amb la navegació està documentada tot un seguit de ‘turris’ o fars emporitans. Tota aquesta penya i el fonament de la gran torre de la Punta seran arrasats simplement en el marc d’un caprici capitalista de governants que realment no estimen les arrels empordaneses ni defensen políticament el patrimoni històric col·lectiu.
Fins el dia d’avui cap entitat ni grup polític local s’ha manifestat en defensa de la base de la torre de 1649, a excepció del més que centenari Ateneu Art i Cultura. 

EDIFICI DE SALVAMET DE NÀUFRAGS (1887-1934)
S’ha posat al descobert restes de la gran torre de 1649 i de l'antiga estació de salvament de nàufrags a la Punta. La troballa s'ha produït durant la segona fase de les obres de reforma del front marítim, de la Punta al Port de Perris. L’arqueòleg de l’Ajuntament hi estan treballant i la setmana vinent està prevista una valoració per decidir com s'ha d'actuar.
L'estació de salvament que es va construir a finals del segle XIX estava ubicada just al final carrer del Port al punt enlairat de la Punta. L'edifici va ser enderrocat el 1934. Per això, el projecte de reforma en aquesta zona ja preveia que poguessin trobar-se les restes i des del primer dia s'ha fet un seguiment arqueològic, segons ha informat l'Ajuntament a la premsa convencional. En retirar-se la part superior del paviment del mirador de la Punta ha aparegut el nivell base de la construcció de l'edifici que es va enderrocar durant el temps de la República per fer-hi una esplanada. Se situa just darrere del monument a la Gent del Mar, a l'espai que ocupava l'aparcament fins ara. Allà es poden apreciar clarament les pedres antigues arrenglerades com la base del paviment empedrat amb carreus calcaris aprofitats d'una construcció que s'han acabat de posar al descobert per poder-ho documentar. Fonts municipals han explicat que encara s'hi està treballant i que la setmana vinent està prevista una reunió per valorar els passos a seguir. Aquest dilluns Montserrat Mataró ha visitat les obres i sembla que es prendrà cap determinació fins l’altra setmana.   
La descoberta es troba al punt inicial on ha començat la segona fase de reforma. En aquest indret es preveu la continuació del paviment col·locat a la platja i convertir l'espai de l'antic aparcament en una plaça. És un indret que permet una àmplia panoràmica de les platges d'Empúries i la Badia de Roses.
L'Estació de Salvament de Nàufrags de l'Escala va estar en funcionament des de 1887 a 1933 i va ser creada per la Societat Espanyola de Salvament de Nàufrags. Estava dotada d'un aparell llançacaps i un bot de rems. En aquella època els vaixells arribaven a aquest punt per atracar a la platja, l'antic port de l'Escala. Els temporals feien difícil l'arribada i la història marítima està plena de naufragis i salvaments. En altres punts de la costa, com Sant Feliu de Guíxols, es mantenen les construccions. 

UNA OBRA PAGADA ENTE ELS VEÏNS D’EMPÚRIES i ELS DE VILADAMAT
Segons alguns historiadors en el cas de la torre de la Punta ens trobem amb un cas de competències històriques, ja que no solament van pagar les obres els veïns d’Empúries (actualment el municipi escalenc), la meitat del cost va ser pagat pels veïns de Viladamat. En aquest sentit s’apunta que la decisió sobre aquest testimoni patrimonial històric no solament correspon al govern municipal de l’Escala, també al de Viladamat.    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada