diumenge, 5 de març del 2017

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 5 de març de 1894 neix a Bolonya l'anarquista i militant antifeixista Dante Fornasari

Foto policíaca de Dante Fornasi
Foto policíaca de Dante Fornasi 
Instal·lat a Barcelona, el febrer de 1939 estava internat al camp de concentració d'Argelers de la Marenda i el novembre d'aquell any al de Gurs. 
El maig de 1943 va ser detingut a Brussel·les pels nazis. 

  
Dante Fornasari: 
El 5 de març de 1894 neix a Bolonya (Emília-Romanya) l'anarquista i militant antifeixista Dante Fornasari, també conegut com Oscar Pivani. Els seus pares es deien Aristide Fornasari i Laura Verzelloni.
Mecànic de professió, l'octubre de 1914 va ser detingut a Savona (Ligúria) quan intentava passar clandestinament a l’Estat francès per enrolar-se amb els «Garibalidini delle Argonne», unitat de voluntaris italians que volien lluitar contra l'Imperi alemany en la Gran Guerra abans de la declaració de guerra d'Itàlia.
En 1916 es traslladà a Milà. Posteriorment va ser acusat de subministrar explosius a grups de joves d'acció del Partit Republicà Italià (PRI), aleshores prohibit pel règim mussolinià, i de tot un reguitzell d'atemptats amb bombes contra interessos feixistes i, per aquest motiu, el desembre de 1928 passà clandestinament a l’hexàgon francès.
El gener de 1932 va ser detingut, amb Pietro Cociancich, com a autor d'un atemptat amb dinamita comès el 15 de gener de 1932 contra la «Casa degli Italiani» d'Aubanha (Boques del Roine, Provença, Occitània), que causà quatre ferits. La comunitat italiana llibertària exiliada a l’hexàgon francès creà el «Comitè de Defensa de les Víctimes Polítiques» per evitar la seva deportació a l'Itàlia feixista. Jutjat, va ser absolt per l'Audiència de les Boques del Roine. Així i tot, el 5 d'abril de 1933 va ser ordenada la seva expulsió de l'Estat francès, però gràcies a la intervenció de la Liga Italiana dei Diritti dell'Uomo (LIDU, Lliga Italiana dels Drets de l'Home) es revocà l'ordre.
El juliol de 1933 s'instal·là a Barcelona, on tenia contactes amb grups antifeixistes. L'octubre de 1935 s'afilià a l'Azione Repubblicana Socialista (ARS, Acció Republicana Socialista).
Durant la Guerra Civil, com a membre del moviment «Giustizia e Libertà» (GL, Justícia i Llibertat), realitzà tasques d'intel·ligència per al Centre Antifeixista de Barcelona. El març de 1938 retornà a París.
El febrer de 1939 estava internat al camp de concentració d'Argelers de la Marenda (Rosselló) i el novembre d'aquell any al de Gurs (Pirineu Atlàntic, Aquitània, Occitània). El maig de 1943 va ser detingut a Brussel·les (Bèlgica) pels nazis. Algunes fonts barregen les seves dates biogràfiques amb les del també anarquista Savinio Fornasari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada