divendres, 3 de març del 2017

L'exalcalde d'Anglès Josep Manel Bassols hauria dut xecs dels cas 3% a CDC

Almenys 15 trobades amb Viloca en 10 mesos  





 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 03/03/2017 
Anglès (La Selva).-  

Llegim en la premsa convencional gironina que en dues ocasions l'exalcalde d'Anglès (la Selva) Josep Manel Bassols hauria entregat al tresorer de CDC, Andreu Viloca, sengles xecs per valor de 25.000 euros cadascun, apunta la Guàrdia Civil en el sumari del «cas del 3%». Els diners provenien d'un grup del Bages amb el qual es va associar l'empresa on treballa Bassols per construir un CAP a Mataró, pressupostat en 6,5 milions.
Entre el gruix de documents que la Guàrdia Civil va intervenir al despatx del tresorer de CDC i de la Fundació CatDem, Andreu Viloca, el 28 d’agost del 2015, hi figura la carta que la cap del Departament de Licitació de Gestió d’Infraestructures (GISA, empresa pública que es va integrar a Infraestructures.cat), Maria Eugènia Tudela Edo, va enviar, amb data de 28 de setembre de 2011, a la direcció del Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) i en la qual demanava que es comuniqués la licitació d´un contracte per construir el nou Centre d’Atenció Primària (CAP) Ronda Prim de Mataró, al Maresme, pressupostat llavors per 8,12 milions d’euros, IVA inclòs, i adjudicat el 30 d´abril de 2012 a la Unió Temporal d’Empreses (UTE) formada, a parts iguals, per 1953 Grup Soler Constructora i per Oproler Obras y Proyectos per un import més baix: 6,46 milions bruts. D’entrada, «sorprèn» als investigadors, que Viloca, «que no té relació coneguda [...] amb la mencionada empresa pública (GISA)», tingués la carta.
1953 Grup Soler Constructora té la seu a Sallent (Bages) i l’administrador únic n’és Jordi Soler Paredes. Aquest empresari també té «el 100% de les accions» d’Electromecànica Soler, propietària de Soler Energy Services i de Soler Global Service. En el sumari, la Guàrdia Civil identifica aquestes societats com el «Grup d’Empreses Soler», el qual, entre els anys 2011 i 2015, hauria lliurat «xecs amb destinació al compte (...) del qual és titular la Fundació CatDem per un import de 430.000 euros», declarats a Hisenda «com a donacions». A aquesta xifra s’hi sumen 639.604,50 euros més que el grup empresarial hauria aportat a la mateixa CatDem i a la Fundació Fòrum Barcelona, vinculada també a Convergència, del 2008 al 2014. Oproler Obras y Proyectos, de la seva banda, té el domicili social a Madrid, Sergio Lerma Verde n´és administrador únic i, l’apoderat, l’exalcalde convergent d’Anglès Josep Manel Bassols Puig, detingut tres vegades en operacions policials relacionades amb el «cas del 3%». El DOGC va publicar l’anunci del contracte del CAP de Mataró el 3 d´0ctubre de 2011. Quatre dies després, Lerma es veia amb Viloca, segons consta en l’agenda del tresorer; mentre el procés de contractació seguia el curs, van mantenir més reunions.
En «la revisió dels registres de l’agenda electrònica» d’Andreu Viloca hi apareixen «nombroses cites o entrevistes» amb Bassols. La que crida més l’atenció als investigadors és «la que té lloc el 20/12/2011 entre les 18:00 i les 18:30 hores», per la «possible relació amb l’ingrés, el dia 22/12/2011, d’un xec emès per Electromecànica Soler sl» per un «import de 25.000 euros com a donació» en un compte de CatDem. La Guàrdia Civil apunta que en aquella ocasió Bassols hauria actuat com a portador del document de crèdit, tot i que no l´havia emès l’empresa a la qual representa, Oproler. Aquest procediment s’hauria reprodït amb els mateixos protagonistes un any més tard, el 25/10/2012: «de nou hi hauria una reunió (amb Viloca) en la qual en comptes d’assistir-hi Jordi Soler Paredes com en altres ocasions [...] aquesta comesa l’assumeix Josep Manel Bassols Puig». Llavors CatDem va ingressar 25.000 euros més en concepte de donació d’una empresa, 1953 Grup Soler Constructora, que mesos abans havia participat en un contracte valorat en 6,46 milions. 

ALMENYS 15 TROBADES AMB VILOCA EN 10 MESOS
Josep Manel Bassols es trobava sovint amb el tresorer de Convergència, Andreu Viloca, segons s’assenyala en el sumari del «cas del 3%».
L’excalcalde convergent d’Anglès ha estat detingut en tres ocasions, en el marc d’operacions policials vinculades a aquest afer. L’últim arrest el va patir el mes de febrer passat, mentre que els anteriors van produir-se al juliol de 2016 --en el marc de l’operació «Térmyca» (originàriament batejada amb el nom de «Turm»)-- i a l´octubre de 2015, en el context de l’operació «Petrum».
Segons la capçalera digital Crónica Global, Bassols seria un dels «empresaris penedits» que haurien relacionat l’expresident Artur Mas amb la trama del 3%.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada