dilluns, 6 de març del 2017

L’empresari Jordi Pujol Ferrusola va contactar amb Aznar per fer negocis amb diner públic

Luis Delso, ex president d'Isolux Corsán.
Segons el diari El Mundo va fer gestions amb el cercle proper a Aznar per realitzar un gran projecte a la República Dominicana. 
Va utilitzar líders africans per demanar diners al rei Joan Carles. 
Vuit jutjats investiguen suborns de Corsán. 
Se sospita que la constructora, sota la lupa pels casos Pujol, 3% i Adif, va untar funcionaris i alts càrrecs d'arreu d'Espanya.  



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 06/03/2017 
Bolvir (Baixa Cerdanya).-  

Llegim en la premsa convencional gironina que el pen drive amb informació sensible de la família Pujol entregat per la Policia espanyola a l'Audiència Nacional del Regne conté documents que detallen gestions amb l'expresident del Govern espanyol pel PP José María Aznar i el seu cercle més proper per dur a terme un gran projecte del clan familiar a la República Dominicana amb finançament públic espanyol. Segons la documentació que la Policia va lliurar a l'Audiència Nacional espanyola, Jordi Pujol Ferrusola va promoure la construcció del mercat de Santo Domingo.
Segons el diari El Mundo, aquest disc dur portàtil conté una còpia del material que Jordi Pujol Ferrusola tenia al seu despatx professional de Barcelona i el jutge José de la Mata sospita que ha estat obtingut pels investigadors mitjançant un pirateig informàtic que es neguen a confessar.
El pen drive conté, entre altres, un document titulat «Notes Projecte República Dominicana», en referència a la construcció del Mercat Central de la ciutat de Santo Domingo. El projecte va ser promogut el 2001 per un consorci integrat per la societat Ibadesa, propietat de l'empresari José Ferrer, associat en aquest grup empresarial amb Jordi Pujol Ferrusola i Jordi Puig, germà de l'exconseller de la Generalitat per CiU Felip Puig.  
En el projecte també hi participava l'empresa pública espanyola Mercasa, depenent de la SEPI (Societat Estatal de Participacions Industrials) i la privada Incatema.
Pujol Ferrusola va fer gestions perquè arribés al president del Govern espanyol una carta del mandatari dominicà en què demanava «prioritzar» i donar més finançament a aquest projecte. En aquest document es plantejava com a primer «problema» que la cobertura pública espanyola per al mateix pujava a 10 milions de dòlars, una quantitat que semblava insuficient per emprendre la iniciativa, ja que va ser pressupostada en 49 milions de dòlars. 
Per això, tal com reflecteix la documentació del pen drive, va demanar ajuda als seus socis Pujol i Puig, que es van encarregar de les gestions amb l'executiu espanyol. Els dos haurien proposat com a «solució» que el president de la República Dominicana, Hipólito Mejía, escrivís una carta al president Aznar donant prioritat absoluta al projecte del mercat. Així, el mandatari va contactar amb els ex alts càrrecs «populars» Norniella i Costa perquè Espanya cobrís «excepcionalment» la inversió de 49 milions de dòlars. 

NEGOCIS AFRICANS
Paral·lelament, Jordi Pujol Ferrusola va pressionar el president Aznar, membres del seu gabinet i fins i tot el rei Joan Carles per aconseguir fins a 59 milions de dòlars de finançament públic per als seus negocis a l'estranger. Per aconseguir-ho, segons el digital El Español, va utilitzar diplomàtics i càrrecs públics de governs africans de països en vies de desenvolupament. Concretament, ministres i presidents de països africans traslladaven el seu missatge a les autoritats espanyoles, unes vegades per propi interès, i altres previ pagament, i van arribar fins i tot a elaborar cartes perquè fossin enviades de la seva pròpia mà pel llavors secretari d'Estat de Comerç, Juan Costa.
Jordi Pujol Ferrusola i els seus socis eren capaços d'intentar controlar alhora el Govern espanyol i els de països com Ghana, Gabon o el Marroc, amb l'objectiu d'aconseguir acords bilaterals que sufraguessin els seus projectes a diversos llocs del món. 

INVESTIGUEN SUBORNS A CORSÁN
Les indagacions dirigides per la jutgessa de Barcelona que instrueix el cas Adif han detectat ramificacions d'una presumpta xarxa de suborns manejada per Corsán que van molt més enllà del Principat de Catalunya. A banda del fet que informacions del cas Adif, centrades en el lliurament d'un sobre a la seu de Convergència, han nodrit el cas del 3%, el diari El País ha publicat que els jutjats d'almenys vuit ciutats espanyoles disposen ja d'indicis sobre la xarxa de suborns d'aquesta constructora, investigada també en el cas Pujol.
En concret, segons la mateixa notícia, els jutjats d'Ourense, Oviedo, Lleó, Valladolid, Trujillo, Múrcia, Madrid i El Vendrell (cas del 3%) han rebut els indicis trobats en el servidor de Corsán relacionats amb pagaments en efectius o regals a treballadors públics de rang divers que formaven part d'organismes estatals, autonòmics o municipals.
La interlocutòria amb què la jutgessa del cas Adif ha ordenat l'enviament d'aquesta informació, revela El País, apunta que funcionaris i alts càrrecs podrien haver rebut diners, viatges i altres regals de Corsán, de la qual es diu que tenia interessos econòmics en els departaments en els quals exercien la funció pública els treballadors suposadament untats. En total, una vintena d'obres, no totes ferroviàries, han aixecat sospites.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada