divendres, 24 de març del 2017

Gràcies a l’associació Amics de Tossa Club Unesco s’han fet les excavacions arqueològiques a la plaça Ava Gardner

L'alcaldessa observant les excavacions amb l'arqueòleg Joan Llinàs, ahir.
Segons l’arqueòleg s'ha posat al descobert un antic forn i la fonamentació de quatre murs 



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 24/03/2017 
Tossa de Mar (La Selva marítima).- 

Segons la premsa convencional comarcal els serveis territorials de Patrimoni Cultural de la Generalitat consideren que les obres a la plaça Ava Gardner de Tossa de Mar (la Selva marítima) s’executaven correctament i no les paralitzarà ni iniciarà cap expedient sancionador. No obstant, l’Ajuntament de Tossa tenia pressa en fer les obres i les excavacions arqueològiques que acabaran a final de mes no s’haurien fet de cap manera sense la denúncia a Cultura de la Generalitat de l’associació Amics de Tossa Club Unesco. L’associació va denunciar les obres amb l’objectiu de paralitzar-les.
Les obres també havien aixecat crítiques per part d’alguns propietaris i llogaters de Vila Vella, que ja no podran utilitzar aquesta plaça pública com a aparcament privat una vegada estigui pavimentada.
Es van presentar dos escrits el 9 de març, un d’ells signats per Ramon Gascons en el qual manifestava que “havien detectat unes reformes urbanístiques” a Vila Vella i demanava a Patrimoni Cultural que ho investiguessin. En l’altre escrit, signat per la presidenta d’Amics de Tossa Cub Unesco, Mª Eugènia Serrat, s’acusava l’Ajuntament d’incompliment de les condicions imposades per Patrimoni Cultural el 15 de novembre de 2015 (afegeixen que l’execució de l’obra es portava a terme amb garanties per a la preservació del patrimoni cultural) i sol·licitava “adoptar les mesures de disciplina i sanció corresponents per l'inici de les obres de formigonat malgrat la manca de compliment de les condicions imposades”.  Les obres es van iniciar el passat mes de febrer, amb el control arqueològic exigit per Patrimoni Cultural.
En la intervenció arqueològica realitzada, s’ha posat al descobert, a la part central de la plaça, restes de les cases antigues, concretament la fonamentació de quatre murs i un forn domèstic, que van ser documentades a nivell planimètric i fotogràfic i protegides amb plàstics per poder continuar l’obra. Com a conseqüència de la denúncia, Patrimoni Cultural ha decidit que l’Ajuntament contracti l’excavació de la zona de la plaça on s’han descobert restes i, una vegada conclosa la intervenció, s’estudiarà el tractament que sigui més convenient. L’excavació va començar el dia 20 de març i està previst que duri fins a final de mes.
El Departament de Cultura de la Generalitat, en la seva resposta, argumenta que les obres de remodelació de la plaça es fan “amb garanties per a la preservació del patrimoni cultural”. En aquest sentit, exposa que s'ha decidit fer l'excavació arqueològica a la zona de la plaça on s'han descobert les restes i, un cop acabada, s'estudiarà quin és el tractament més adient, com també va confirmar ahir l'alcaldessa, Gisela Saladich.
L'excavació, segons va explicar ahir l'arqueòleg responsable, Joan Llinàs, s'allargarà fins divendres vinent. De moment, s'ha posat al descobert un antic forn i la fonamentació de quatre murs. Aquestes estructures, segons el Departament de Cultura, han estat documentades i protegides temporalment amb plàstic. El que no se sap encara és de quan daten. Segons Llinàs, fa uns dos-cents anys es van tapar amb runa, i això és el que ha permès que es conservin en bon estat fins ara.
Per altra banda, Amics de Tossa recordava en la denúncia que la comissió de Patrimoni Cultural donava el vistiplau al projecte de remodelació amb la condició que es fes un seguiment arqueològic (cosa que es fa) i que es canviés la barana que es projectava al mirador.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada