dimarts, 21 de març del 2017

373) CRÒNICA TRES-CENTES SETANTA TRES DE LA CROADA DE L’ESPANYA NEGRA CONTRA LA GENT CATALANA

https://www.llibertat.cat/2017/03/xx-128846.pngUn informe periodístic detecta fins a vuit estratègies per fomentar l’odi cap a determinats col·lectius. 
Les peces analitzades a  l'informe pertanyen als digitals Alerta Digital, Baluarte Digital, Dolça Catalunya, La Gaceta, Libertad Digital, Mediterráneo Digital, Ok Diario i Periodista Digital. 
Un grup de falangistes intenta agredir Artur Mas a l’entrada de l’Ateneo de Madrid. 
Artur Mas fa un debat amb l'ex-ministre espanyol José Manuel García-Margallo. 
La Guàrdia Urbana de Lleida denuncia tres joves de les JERC per retirar plaques de carrers franquistes. 
La policia va rebre l'avís d'uns veïns quan els joves estaven retirant la placa del carrer Germans Recasens. 


 
[Barcelona (República Catalana) 21/03/2017] 
L’AMIC DEL POBLE 

L'estudi ‘El prejudici fet notícia’  analitza 308 peces periodístiques publicades en vuit mitjans digitals entre el 9 de gener i el 9 de febrer passats permet concloure que els vuit portals contribueixen, en diferents graus, a fomentar el discurs d’odi cap a determinats col·lectius. En concret, als afectats pel racisme-xenofòbia, islamofòbia, antigitanisme i gitanofòbia, i la catalanofòbia. De les estratègies emprades pels vuit digitals, les més dures s’han fet servir contra les persones musulmanes.
Aquestes són algunes de les conclusions de l’estudi de l’Observatori del Discurs d’Odi als Mitjans impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, i que es va presentar ahir a l’Espai Avinyó de Barcelona. El que impulsa el Grup Barnils és el primer observatori del discurs d’odi als mitjans.
A la presentació de l’Observatori, que des d’ata mateix té continuïtat a la pàgina web, hi va intervenir Mar Carrera, periodista i coordinadora de l’Observatori; Moha Gerehou, també periodista i president de SOS Racismo Madrid; Elisenda Rovira, co-editora de Mèdia.cat; Ferran Casas, president del Grup Barnils, i Jaume Asens, tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència de l’Ajuntament de Barcelona.
La creació de l’observatori és un projecte del Grup Barnils i té el suport de la Direcció de Serveis de Drets de Ciutadania i Diversitat de l’Ajuntament de Barcelona, en el marc d’un projecte d’investigació de temes silenciats als mitjans de comunicació i foment d’una lectura crítica dels mèdia, que inclou aquesta i altres iniciatives del Grup Barnils i de l’observatori crític dels mitjans Mèdia.cat.
Els vuit mitjans en els quals s’ha basat aquest primer estudi de l’Observatori del Discurs d’Odi als Mitjans són Alerta Digital, Baluarte Digital, Dolça Catalunya, La Gaceta, Libertad Digital, Mediterráneo Digital, Ok Diario i Periodista Digital. Tots vuit tenen una línia editorial de dretes, i alguns d’ells són altaveus de les posicions de l’extrema dreta. Tot i ser mitjans relativament marginals en relació a les dades de tràfic, alguns d’ells tenen un impacte a les xarxes socials gens menyspreable, com a mínim un parell de portals (La Gaceta i Ok Diario) tenen una influència que transcendeix l’òrbita dels grups més conservadors. A part, cadascun d’ells té un paper com a espai de generació d’opinió, i parteixen d’una màxima: del prejudici en fan notícia.
Durant l’estudi dut a terme des de l’Observatori, s’han detectat fins a vuit estratègies emprades pels mitjans a l’hora de difondre, promoure o justificar el discurs d’odi i alhora defensar els actors que promouen aquest tipus de discursos. Les vuit estratègies detectades són les següents:
-. Insults i injúries. Els insults són una estratègia emprada sobretot contra el col·lectiu musulmà. El Periodista Digital és el mitjà on s’han detectat la majoria d’insults.
-. Reproducció no crítica del discurs d’odi d’alguns actors, com poden ser els polítics d’extrema dreta Marine Le Pen o Gert Wilders.
-. Deslegitimació d’actors o accions que, a parer del mitjà, combaten el discurs de l’odi o defensen la no-discriminació.
-. Tria o pesca d’informacions d’arreu del món que confirmin els prejudicis i estereotips del mitjà.
-. Visibilització de l’origen, el color de la pell, l’ètnia, la cultura o la religió en informacions de delinqüència, abusos sexuals o terrorisme quan no és rellevant per a la notícia.
-. Ús de fotografies o vídeos, a vegades titulats o editats, que confirmin els prejudicis o estereotips del mitjà.
-. Notícies opinatives, signades o no, fora de la secció d’opinió, amb les tesis que confirmen els prejudicis o estereotips del mitjà.
-. Generació de notícies que vehiculen la victimització dels “actors-nosaltres”, identificats per aquests mitjans com a la població autòctona blanca. 

A MADRID, FALANGISTES INTENTEN AGREDIR ARTUR MAS
Falangistes contra Artur Mas 
Un grup de falangistes ha provat d’agredir Artur Mas a l’entrada de l’Ateneo de Madrid, on aquesta tarda fa un debat amb l’ex-ministre d’Afers Estrangers espanyol José Manuel García-Margallo. Com es veu en el vídeo, la policia ha hagut d’impedir que els falangistes s’acotessin a l’ex-president de la Generalitat.
Entre els concentrats hi havia alguns dels individus condemnats a presó, amb sentència ferma, per haver assaltat el centre cultural Blanquerna, a Madrid, l’Onze de Setembre del 2013; condemnats pel delicte de desordres públics amb concurs ideològic, amb l’impediment del dret de reunió i amb l’agreujant de discriminació ideològica. 

LA GUÀRDIA URBANA DE LLEIDA DENÚCIA TRES REPUBLICANS PER LES PLAQUES FRANQUISTES
Representants i voluntaris de Petrolis Independents retirant les primeres plaques franquistes a les façanes d'edificis de Lleida.
La Guàrdia Urbana de Lleida ha denunciat per ”danys i deslluïment dels bens d’us o servei públic” a tres joves militants de les JERC que ahir dilluns a la nit estaven retirant plaques de carrers amb noms franquistes. La policia va rebre l’avís d’uns veïns que informaven d’uns joves que estaven retirant plaques amb una escala al carrer Germans Recasens i un cop al lloc els agents van comprovar que faltaven 3 plaques metàl·liques d’aquest carrer i poc després van localitzar els joves al carrer alcalde Montanya. Quan la policia els va veure els joves estaven enfilats a l’escala intentant treure la placa amb una palanca tipus pota de cabra. Les JERC han lamentant la denuncia a través de les xarxes socials i acusen a la Paeria d’haver ”perdut la dignitat” mantenint el nomenclàtor de personalitats vinculades al franquisme.
Els joves denunciats per la Urbana són dos nois de 18 anys i un menor de 15 anys. Quan els van identificar portaven quatre plaques de carrers que ja havien retirat del seu lloc, tres del carrer Germans Recasens i una del carrer Lluís Besa. Cal recordar que dissabte passat va tenir lloc a Lleida una manifestació convocada per la plataforma Lleida Lliure de Franquisme per demanar el canvi de nom de 9 carrers que mantenen un nomenclàtor de persones que van ser alcaldes durant la dictadura o que estan vinculades al franquisme. Paral·lelament, el dimarts que ve està previst el judici a 3 joves de col·lectiu independentista Arran per retirar aquest tipus de plaques també. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada